JUST NU: Vapnet som står på svenska försvarets önskelista

2022 11 26

Ett raketartilleri med precision upp till 300 kilometer står högt upp på svenska försvarets önskelista.

Det handlar om artillerisystemet Himars som varit ett effektivt system för Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Det är en helt ny förmåga som vi inte har idag, säger Rein Pella, lärare på försvarshögskolan och artillerist till SVT.

Mycket effektivt

Ukraina fick raketartilleriet Himars av USA i början av sommaren. Det visade sig vara ett mycket effektivt system.

Först kunde det befintliga artilleriet skjuta 20-30 kilometer, men kunde senare skjuta uppemot 85 kilometer.

Det påverkade Ryssland, som hade svårt med transporter av bland annat mat och ammunition.

– Det slog sönder hela den ryska logiken, det är verkligen en game changer. Det finns en typ av ammunition som visar att raketartilleriet kan skjuta upp till 300 kilometer, men det har Ukraina inte fått ännu. För Sveriges del, om vi ser på 150 km-varianten, så kan vi föreställa oss att vi grupperar i Västervik, som ligger cirka 100 km från Visby. Då kan man med 150 kilometers räckvidd bekämpa mål på hela Gotland från fastlandet, uppger Pella till SVT.

Prövade Himars i Vindel

En artikel publicerad av Svenska Dagbladet i oktober i år, beskriver hur den svenska militären testade Himars i Vindel, med Ukraina som förebild.

Sex skarpladdade raketer avlossades.

– Ljusblixten var mycket kraftig och syntes på flera kilometers håll. Efteråt upplevdes ett muller. Raketerna slog ner efter ungefär 45 sekunder och cirka 25 kilometer bort. De 90 kilo tunga stridsspetsarna exploderade sedan ungefär ett tiotal meter bort från det tilltänkta målet, rapporterar SvD.

Höga krav på kvalitet

Försvarsmakten betonar att deras uppdrag ställer höga krav på vapnens kvalitet, att det är viktigt att de fungerar felfritt i alla klimat, både till sjöss, men också på land. Även personalens säkerhet betonas.

– Vapen har en mycket viktig roll i Försvarsmaktens verksamhet. Rätt vapen till rätt ändamål ökar våra chanser att kunna lösa våra uppgifter, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Försvarsmakten betonar också vikten av att ha en bredd på arsenalen och att det finns allt från artilleripjäser på uppemot 50 kilometers räckvidd till eldhandvapen.

Foto: A. Åberg Försvarsmakten

Text: Redaktionen