JUST NU: Vapnet som står på svenska försvarets önskelista

2022 11 26

Ett raketartilleri med precision upp till 300 kilometer står högt upp på svenska försvarets önskelista.

Det handlar om artillerisystemet Himars som varit ett effektivt system för Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Det är en helt ny förmåga som vi inte har idag, säger Rein Pella, lärare på försvarshögskolan och artillerist till SVT.

Mycket effektivt

Ukraina fick raketartilleriet Himars av USA i början av sommaren. Det visade sig vara ett mycket effektivt system.

Först kunde det befintliga artilleriet skjuta 20-30 kilometer, men kunde senare skjuta uppemot 85 kilometer.

Det påverkade Ryssland, som hade svårt med transporter av bland annat mat och ammunition.

– Det slog sönder hela den ryska logiken, det är verkligen en game changer. Det finns en typ av ammunition som visar att raketartilleriet kan skjuta upp till 300 kilometer, men det har Ukraina inte fått ännu. För Sveriges del, om vi ser på 150 km-varianten, så kan vi föreställa oss att vi grupperar i Västervik, som ligger cirka 100 km från Visby. Då kan man med 150 kilometers räckvidd bekämpa mål på hela Gotland från fastlandet, uppger Pella till SVT.

Prövade Himars i Vindel

En artikel publicerad av Svenska Dagbladet i oktober i år, beskriver hur den svenska militären testade Himars i Vindel, med Ukraina som förebild.

Sex skarpladdade raketer avlossades.

– Ljusblixten var mycket kraftig och syntes på flera kilometers håll. Efteråt upplevdes ett muller. Raketerna slog ner efter ungefär 45 sekunder och cirka 25 kilometer bort. De 90 kilo tunga stridsspetsarna exploderade sedan ungefär ett tiotal meter bort från det tilltänkta målet, rapporterar SvD.

Höga krav på kvalitet

Försvarsmakten betonar att deras uppdrag ställer höga krav på vapnens kvalitet, att det är viktigt att de fungerar felfritt i alla klimat, både till sjöss, men också på land. Även personalens säkerhet betonas.

– Vapen har en mycket viktig roll i Försvarsmaktens verksamhet. Rätt vapen till rätt ändamål ökar våra chanser att kunna lösa våra uppgifter, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Försvarsmakten betonar också vikten av att ha en bredd på arsenalen och att det finns allt från artilleripjäser på uppemot 50 kilometers räckvidd till eldhandvapen.

Foto: A. Åberg Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen