Väntetiden för dos 3 kortas ned till 5 månader för alla enligt uppgift

2022 01 13

De som är 18 till 64 år behöver inte längre vänta 6 månader för att få dos 3 av vaccinet utan nu sänker man väntetiden till 5 månader i hela Sverige.

Detta enligt uppgift till Sveriges Radio.

Alla regioner i Sverige

Det är Region Västerbottens vaccinationssamordnare Ronny Lestander som uppger att Folkhälsomyndigheten är på väg att ändra sin rekommendation till alla regioner runt om i Sverige.

Redan i övermorgon

Enligt vaccinationssamordnare Lestander kommer regionerna att sänka tiden mellan andra och tredje vaccinationsdosen till fem månader redan i övermorgon torsdag rapporterar Sveriges Radio.

Har kapacitet

– Folkhälsomyndigheten kommer med ett nytt direktiv på torsdag där man då vill att vi ska korta dosintervallet. Dels för att vi ska vaccinera den tredje dosen lite snabbare till befolkningen och för att man ser att man på vissa håll i Sverige också har kapacitet att påskynda den här processen, säger han.

Krav från Centern

Så sent som igår gick Centern ut och krävde att man ändrar väntetiden mellan andra och tredje dosen från nuvarande sex månader till fem.

Bara dagen efter

– Där tycker jag att regeringen ska fatta ett snabbt beslut för att vaccinera fler i befolkningen skyndsamt, sade Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson till DN. Och bara dagen efter ser Centern alltså ut att få igenom sitt krav.

Funkar redan nu

Enligt Västerbottens vaccinationssamordnare så kan man faktiskt redan nu boka in sin tredje dos efter fem månaders väntetid på sina håll – till exempel i Västerbotten.

– Rent praktiskt så går det redan nu att börja boka sin tid om det har gått minst fem månader sedan man fick den andra dosen, säger Ronny Lestander.

Direktiv

– Men officiellt så öppnar vi för det här på torsdag. Och kommer nu att gå ut med det här och vi har det generella direktivet från Folkhälsomyndigheten, säger han.

Olika snabbt i regionerna

Västerbottens vaccinationssamordnare tror att en majoritet av regionerna kommer att korta ned väntetiden till fem månader.

– Jag tror att de allra flesta regioner kommer att följa Folkhälsomyndighetens nya direktiv. Sen är det lite olika hur fort man kan uppfylla det här och fort man kan öppna.

Glada nyheter

För Västerbottens invånare i åldern 18 till 64 år som trodde att man var tvingad att vänta ända till sex månader har vaccinationssamordnaren glada nyheter.

– Vi har tillgång till vaccinationstider i Västerbotten. Så vi kan vara generösa och säga att man kan börja redan nu då att tillämpa det här nya dosintervallet.

FHM bekräftar inte

Folkhälsomyndigheten avstår dock ifrån att bekräfta uppgiften till Sveriges Radio ikväll.

Myndigheten uppger nämligen att något beslut om justerat dosintervall inte är fattat.

FHM:s text väntas ändras

På Folkhälsomyndighetens hemsida står det i nuläget följande text: ”För personer som är yngre än 65 år rekommenderas att påfyllnadsdosen ges tidigast sex månader efter primärvaccinationen.”

Det är den texten som kommer att ändras enligt kvällens nya uppgifter.

Foto: CDC


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Viktigt meddelande från FHM: ”Kan i värsta fall leda till döden”

2024 04 18

Folkhälsomyndigheten är bekymrad.

Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 går segt. Hittills har ungefär 30 procent av personer som är 80 år och äldre fått vårdosen, vilket är långt ifrån tillräckligt.

– Kommuner och regioner behöver nå ut till fler i april, betonar Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

"Kan i värsta fall leda till döden" 

Alla personer som är 80 år och äldre och personer 65-79 år, som har dagliga omsorgsinsatser från till exempel hemtjänst, SÄBO/korttidsboende eller motsvarande, rekommenderas en dos under våren 2024.

Enligt Folkhälsomyndigheten behöver dessa grupper  tills vidare vaccineras två gånger om året för att bibehålla sitt skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Att endast 30 procent har tagit vårdosen mot smittan är därför oroväckande.

– Covid-19 orsakar fortsatt allvarlig sjukdom, och kan i värsta fall leda till döden. Därför rekommenderas personer som tillhör riskgrupp att vaccinera sig.

– Vissa riskgrupper behöver vaccination två gånger per år för att ha ett starkt skydd året runt. För dem är det viktigt att vaccinerar sig i vår, så att skyddet förblir högt och jämnt fram tills det är dags för höstdosen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

”Markant lägre risk”

Vaccinationstäckningen varierar mycket i landet.

I en del regioner är det närmare 50 procent som har vaccinerat sig, i andra är det under 10 procent, uppger Folkhälsomyndigheten.

Enligt myndigheten verkar personliga kallelser, hög tillgänglighet och enkla bokningssystem vara faktorer som bidrar till att fler tar vaccinet. 

– Vi vill verkligen poängtera nyttan med att ta vaccindosen mot covid-19 som erbjuds nu i vår. De som tog förra årets vårdos visade sig ha en markant lägre risk att hamna på sjukhus under sensommaren och hösten.

– Genom vaccination kan vi inte bara minska det mänskliga lidandet, utan också avlasta hälso- och sjukvården samt omsorgen, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen