JUST NU: Vänsterpartiet och Moderaterna i bråk om narkomaner

2022 05 27

Politiker har hamnat i konflikt gällande regionens missbrukare.

I region Västmanland har det länge planerats att upprätta en lokal där människor som har problem med missbruk kan byta sina smutsiga sprutor mot rena, ett så kallat sprututbyte. 

Bakgrunden till metoden är att minska smittspridning av bland annat HIV och hepatit när narkomaner återanvänder gamla sprutor.

Vill stoppa sprututbytet

Nu har Vänsterpartiet och Moderaterna emellertid hamnat i stor konflikt med varandra huruvida sprututbytet egentligen ska vara tillgängligt för regionens narkomaner, rapporterar Sveriges Radio.

Vänsterpartiet är för metoden, men Moderaterna gör allt de kan för att sätta stopp för mottagningen.

“Bryter mot lagen”

Enligt partiet finns det ingen spridning av HIV och hepatit som motiverar ett sprututbyte. Istället vill Moderaterna satsa på andra insatser för att hjälpa människor ur missbruk.

– Vi tycker inte att vi ska använda skattebetalarnas pengar till att finansiera redskap som används för att bryta mot lagen, och det är det som sker genom sprututbytesprogram, säger Mikael Andersson Elfgren (M) till SR.

“Hakar upp sig”

Vänsterpartiet i regionen säger att Moderaterna fokuserar på fel saker och att sprututbytet fyller en viktig funktion.

– Man hakar upp sig på en del av hela konceptet med lågtröskelmottagande. Sprututbytesdelen är den del som stoppar smittspridning väldigt effektivt, säger Hans Jansson, vänsterpartistisk oppositionsråd i region Västmanland. 

Avfärdar argument

Hans Jansson köper inte Moderaternas argument om att smittorisken skulle vara låg.

– Att HIV inte sprids nu eller att det varit lågt under en period i Västmanland kan ändras över tid. Det här är “harm reduction”, alltså att minska skadeverkningen av narkotika, och det har visat väldigt bra resultat i övriga Sverige, Europa och världen så jag förstår inte varför vi ska vända oss emot det, säger han enligt SR.

Regeringen vill ändra lagen

Tidigare i år föreslog regeringen att tillgängligheten till sprututbyte ska öka. Enligt förslaget, som väntas träda i kraft 1 augusti 2022, ska en person kunna byta sina sprutor även i en region som den inte bor i.

– Sprututbyte är viktigt för att minska risken för smittspridning av allvarliga sjukdomar och för att personer med missbruk eller beroende ska få bättre möjlighet till rätt vård och stöd. Jag är glad i att vi nu kan öka tillgängligheten till sprututbyte ytterligare, kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) beslutet i ett pressmeddelande.

Foto: J. Gonzales.

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen