JUST NU: Vänsterpartiet och Moderaterna i bråk om narkomaner

2022 05 27

Politiker har hamnat i konflikt gällande regionens missbrukare.

I region Västmanland har det länge planerats att upprätta en lokal där människor som har problem med missbruk kan byta sina smutsiga sprutor mot rena, ett så kallat sprututbyte. 

Bakgrunden till metoden är att minska smittspridning av bland annat HIV och hepatit när narkomaner återanvänder gamla sprutor.

Vill stoppa sprututbytet

Nu har Vänsterpartiet och Moderaterna emellertid hamnat i stor konflikt med varandra huruvida sprututbytet egentligen ska vara tillgängligt för regionens narkomaner, rapporterar Sveriges Radio.

Vänsterpartiet är för metoden, men Moderaterna gör allt de kan för att sätta stopp för mottagningen.

“Bryter mot lagen”

Enligt partiet finns det ingen spridning av HIV och hepatit som motiverar ett sprututbyte. Istället vill Moderaterna satsa på andra insatser för att hjälpa människor ur missbruk.

– Vi tycker inte att vi ska använda skattebetalarnas pengar till att finansiera redskap som används för att bryta mot lagen, och det är det som sker genom sprututbytesprogram, säger Mikael Andersson Elfgren (M) till SR.

“Hakar upp sig”

Vänsterpartiet i regionen säger att Moderaterna fokuserar på fel saker och att sprututbytet fyller en viktig funktion.

– Man hakar upp sig på en del av hela konceptet med lågtröskelmottagande. Sprututbytesdelen är den del som stoppar smittspridning väldigt effektivt, säger Hans Jansson, vänsterpartistisk oppositionsråd i region Västmanland. 

Avfärdar argument

Hans Jansson köper inte Moderaternas argument om att smittorisken skulle vara låg.

– Att HIV inte sprids nu eller att det varit lågt under en period i Västmanland kan ändras över tid. Det här är “harm reduction”, alltså att minska skadeverkningen av narkotika, och det har visat väldigt bra resultat i övriga Sverige, Europa och världen så jag förstår inte varför vi ska vända oss emot det, säger han enligt SR.

Regeringen vill ändra lagen

Tidigare i år föreslog regeringen att tillgängligheten till sprututbyte ska öka. Enligt förslaget, som väntas träda i kraft 1 augusti 2022, ska en person kunna byta sina sprutor även i en region som den inte bor i.

– Sprututbyte är viktigt för att minska risken för smittspridning av allvarliga sjukdomar och för att personer med missbruk eller beroende ska få bättre möjlighet till rätt vård och stöd. Jag är glad i att vi nu kan öka tillgängligheten till sprututbyte ytterligare, kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) beslutet i ett pressmeddelande.

Foto: J. Gonzales.

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen