JUST NU: Vänsterpartiet och Moderaterna i bråk om narkomaner

2022 05 27

Politiker har hamnat i konflikt gällande regionens missbrukare.

I region Västmanland har det länge planerats att upprätta en lokal där människor som har problem med missbruk kan byta sina smutsiga sprutor mot rena, ett så kallat sprututbyte. 

Bakgrunden till metoden är att minska smittspridning av bland annat HIV och hepatit när narkomaner återanvänder gamla sprutor.

Vill stoppa sprututbytet

Nu har Vänsterpartiet och Moderaterna emellertid hamnat i stor konflikt med varandra huruvida sprututbytet egentligen ska vara tillgängligt för regionens narkomaner, rapporterar Sveriges Radio.

Vänsterpartiet är för metoden, men Moderaterna gör allt de kan för att sätta stopp för mottagningen.

“Bryter mot lagen”

Enligt partiet finns det ingen spridning av HIV och hepatit som motiverar ett sprututbyte. Istället vill Moderaterna satsa på andra insatser för att hjälpa människor ur missbruk.

– Vi tycker inte att vi ska använda skattebetalarnas pengar till att finansiera redskap som används för att bryta mot lagen, och det är det som sker genom sprututbytesprogram, säger Mikael Andersson Elfgren (M) till SR.

“Hakar upp sig”

Vänsterpartiet i regionen säger att Moderaterna fokuserar på fel saker och att sprututbytet fyller en viktig funktion.

– Man hakar upp sig på en del av hela konceptet med lågtröskelmottagande. Sprututbytesdelen är den del som stoppar smittspridning väldigt effektivt, säger Hans Jansson, vänsterpartistisk oppositionsråd i region Västmanland. 

Avfärdar argument

Hans Jansson köper inte Moderaternas argument om att smittorisken skulle vara låg.

– Att HIV inte sprids nu eller att det varit lågt under en period i Västmanland kan ändras över tid. Det här är “harm reduction”, alltså att minska skadeverkningen av narkotika, och det har visat väldigt bra resultat i övriga Sverige, Europa och världen så jag förstår inte varför vi ska vända oss emot det, säger han enligt SR.

Regeringen vill ändra lagen

Tidigare i år föreslog regeringen att tillgängligheten till sprututbyte ska öka. Enligt förslaget, som väntas träda i kraft 1 augusti 2022, ska en person kunna byta sina sprutor även i en region som den inte bor i.

– Sprututbyte är viktigt för att minska risken för smittspridning av allvarliga sjukdomar och för att personer med missbruk eller beroende ska få bättre möjlighet till rätt vård och stöd. Jag är glad i att vi nu kan öka tillgängligheten till sprututbyte ytterligare, kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) beslutet i ett pressmeddelande.

Foto: J. Gonzales.

Text: Redaktionen