VAL 2022: Vänsterpartiet anmäler flera partier

2022 08 30

Vänsterpartiet anmäler fem partier till kammarkollegiet.

Bakgrunden till anmälningen är Kalla faktas uppmärksammade granskning om anonyma bidrag.

Fem partier, S, M, KD, SD och L, försökte kringgå lagen för att säkra och dölja anonyma gåvor till valrörelsen.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar bekräftar att V anmält de utpekade partierna till kammarkollegiet.

–  Vi kan inte ha korruption i svensk politik, säger hon på en pressträff.

– Avslöjandet pekar på att de här partierna har väl inarbetade system för att ta emot anonyma donationer och att detta pågått under lång tid. Nu krävs det en grundlig utredning för att svenska folket ska få insyn i om de fem partierna tidigare tagit emot pengar på otillåtna sätt, och i så fall hur mycket och av vilka, skriver Vänstern i ett pressmeddelande.

”Handlar om vår demokrati”

På pressträffen förklarar Nooshi Dadgostar varför Vänstern valt att gå fram med en anmälan. Hon riktar även kritik mot de utpekade partierna.

– De var villiga att ta emot en större pengasumma än det som är lagligt i Sverige. De hade olika upplägg som uppenbarligen gick emot lagstiftningens syfte om att man måste redogöra för vilka typer av kampanjbidrag som partier i Sverige kan få, säger Dadgostar. 

Hon fortsätter:

– Det här handlar om vår demokrati. Det handlar om att väljarna ska veta vilka som finansierar partierna, vilka intressen som partierna går och vem som har funnits med i diskussioner om beslutsfattning.

Presentar nya förslag

I samband med beskedet presenterar Vänsterpartiet även tre nya förslag som syftar till att skärpa lagen om insyn i partiernas finanser.

Förslagen är följande:

  • Förbjud att ta emot anonyma donationer genom att använda en bulvan eller motsvarande upplägg med tredje part. Behovet av en sådan bulvanlagstiftning är uppenbart efter det avslöjande som har gjorts.
  • Förbjud förberedelse för att ta emot anonym gåva. Idag är inte det inte förbjudet att förbereda eller försöka ta emot transaktioner i strid med lagen, vilket gör att partier kan föreslå uppläggen och undvika vite så länge någon transaktion inte kan bevisas.
  • Se över hur organisationer och stiftelser kan användas som kryphål. I avslöjandet presenterades stiftelseupplägget som ett alternativ för att runda lagstiftningen. Det föranleder ett behov av att se över hur dylika kryphål i lagstiftningen kan täppas till, så att lagen får den verkan den var avsedd att ha.

Foto: Anna Tärnhuvud Vänsterpartiet

Text: Redaktionen


Akut uppmaning från Microsoft – uppdatera datorn genast

2024 06 20

Microsoft uppmanar sina användare att omedelbart uppdatera sina datorer.

Anledningen är att man upptäckt en otäck sårbarhet i operativsystemen Windows 11 och 10.

Sårbarheten är allvarlig.

Teknikjätten har stämplat den som “viktig” och gått ut med företagets näst högsta varning när det gäller en sårbarhets allvarlighetsgrad, skriver Microsoft på sin hemsida.

Wifi på offentliga platser

Flera tekniksajter har uppmärksammat Microsofts uppmaning.

Den handlar i grunden om att sårbarheten tillåter hackare att överföra ett skadligt paket till enheter som är anslutna till wifi-nätverk på offentliga platser, uppger The Verge.

Flygplatser, kaféer, hotell och till och med arbetsplatser nämns som platser där wifi-anslutna datorer är i riskzonen.

– Därifrån kan hackare köra kommandon på distans och få tillgång till ett system – allt utan autentisering eller att behöva interagera med användarna, framhåller techreportern Emma Roth på tidningen.

Se till att uppdatera

Microsoft upptäckte bristen förra veckan och åtgärdade problemet.

Uppdateringen som ska skydda användare finns tillgänglig sedan 11 juni.

Men många har skjutit fram påminnelserna om att faktiskt genomföra uppdateringen, vilket gör att de fortfarande löper risk att utnyttjas av hackare.

– Även om du inte planerar att ta med dig den bärbara dator till kaféet inom kort bör du inte vänta med den här uppdateringen, understryker The Verge.

Kan fjärrstyra datorn

Sårbarheten går under kodnamnet CVE-2024-300078.

– För att utnyttja denna sårbarhet krävs att en angripare befinner sig i närheten av målsystemet för att skicka och ta emot radiosändningar, uttrycker Microsoft i en kommentar.

Man uttalar sig även om hur en hackare skulle kunna utnyttja säkerhetsbristen.

– En oautentiserad angripare kan skada ett skadligt nätverkspaket till ett angränsande system som använder en Wi-Fi-nätverksadapter, vilket kan möjliggöra fjärrstyrning av kod.

Fakta cyberattacker

Cyberattacker strävar efter att skada eller få kontroll över viktiga dokument och system, antingen hos företagsnätverk eller personliga datornätverk.

– Cyberattacker distribueras av individer eller organisationer i politiskt, kriminellt eller personligt syfte för att förstöra eller få åtkomst till klassificerad information, informerar Microsoft och ger följande exempel på cyberattacker:

  • Skadlig kod
  • DDoS-attacker (distribuerad överbelastningsattack)
  • Nätfiske
  • SQL-injektionsattacker
  • Skriptkörning över flera webbplatser (XSS)
  • Botnät
  • Utpressningstrojaner

Foto: C. Patterson

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAR: Ryska bombplan över Finland

2024 06 20

Fyra ryska stridsflyg har kränkt Finlands luftrum.

Händelsen inträffade utanför staden Lovisa den 10 juni.

Nu kommer nya uppgifter om incidenten.

Två ryska bombplan och två stridsflyg uppges ha befunnit sig i finländskt luftrum i ungefär fyra minuter.

Det rapporterar Finlands public service-kanal Yle med hänvisning till nya uppgifter från Gränsbevakningsväsendet i Finland.

Vidare framgår det att vädret var klart när kränkningen inträffade.

Därmed har väderförhållanden inte påverkat de ryska planen.  

– Varken väder eller annan flygtrafik har enligt utredningen kunnat göra det svårt för de ryska planen att hålla sig på sina rutter, rapporterar Yle.

Utreder intrånget

Gränsbevakningsväsendet fortsätter att utreda händelsen.

Under torsdagen har myndigheten föreslagit att utredningen av fallet ska begränsas, rapporterar Hufvudstadsbladet.

– Gränsbevakningsväsendet har föreslagit till åklagaren att förundersökningen begränsas. Det här eftersom det blivit uppenbart att de misstänkta varken kan identifieras eller nås för att åtalas, framhåller tidningen.

"Mycket allvarligt"

Finlands försvarsminister Antti Häkänen har kommenterat den ryska kränkningen.

–  Vi förhåller oss mycket allvarligt till den misstänkta territoriekränkningen och utredningen av den inleds omedelbart, framhöll ministern kort efter händelsen.

Andra gången på kort tid

Det är inte första gången som ryska stridsplan gör intrång i finskt luftrum.

En liknande incident inträffade i augusti 2022. Då befann sig två ryska jaktplan i det finska luftrummet över Finska viken.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen