Vänstern kraftigt förlöjligade av Svenska Kyrkan – Osmakligt

2021 09 09

I Svenska Kyrkans valbilaga i Västerås presenteras Vänstern som Hittapådemokraterna.

– Det känns förminskande och förlöjligande av vår nomineringsgrupp, säger Cicilia Sedvall till SVT. Hon är en av kandidaterna på den drabbade valsedeln som tillhör nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan, ViSK.

Går i taket

Bakgrunden till uppståndelsen är Svenska Kyrkans valbilaga som delats ut i hela 91 000 exemplar i Västerås. I valbilagan presenteras Vänstern som Hittapådemokraterna vilket får de drabbade att gå i taket.

Osmakligt

– Även om det skulle handla om en osmaklig korrekturmiss anser ViSK att felet är så allvarligt att gruppen därmed inte längre deltar i valet på lika villkor som övriga nomineringsgrupper, säger Cicilia Sedvall (ViSK) till SVT.

Ingen drömstart

Kyrkovalet sker 19 september och förtidsröstningen har redan startat men för Vänstern i Västerås stift har det på grund av hittapå-fiaskot inte blivit någon drömstart.

För Svenska Kyrkan är det väldigt pinsamt och kyrkan beklagar och hänvisar till att korrekturarbetet brustit.

Mänskliga faktorn

– Vi har åtgärdat det i den digitala utgåvan. Vi har också lagt ut nya länkar på vår digitala webb, på Facebook och i alla kanaler, säger Ulrika Säfström Sunnerfelt kommunikationschef på Svenska kyrkan i Västerås till SVT. Hon förklarar att det är den mänskliga faktorn som är boven i dramat.

Vänstern fick också möjlighet att se artikeln innan tryckning men missade den pinsamma titeln.

ANALYS

Det sägs att all reklam är bra reklam och här kan man läsa mer om den drabbade nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan på en sida där de fått sitt rätta namn.

Det måste har varit någon kyrkoanställd som lekte lite för mycket med datorn och sen glömde att fixa till så det blev rätt innan tryckning. Om lönesamtal väntar runt hörnet så får den skyldige sannolikt hoppas på bättre tur till nästa år.

Foto: Svenska Kyrkan, Magnus Aronsson

[yop_poll id="602"]