Ryskt vansinnesutspel – pekar ut mål i väst

2024 02 02

Tv-ankaret Vladimir Solovyov är en av Kremls ledande propagandister.

Han är känd för att basunera ut Kremls propaganda om Ukraina och Nato.

Nu tycks Solovyov ha passerat en ny gräns.

I ett tv-inslag på bästa sändningstid går tv-journalisten ut med en direkt uppmaning till Rysslands diktator Vladimir Putin.

Solovyov föreslår att Putin ska gå i kärnvapenkrig mot Nato.

–  Av någon anledning har Nato-medlemmarna en känsla av att de är redo för ett krig med Ryssland och att detta krig kommer att föras med icke-nukleära medel, säger han och tillägger:

– Varför ska vi gå med på det? För att Nato vill det?

Solovyov fortsätter  sedan sitt resonemang i tv-programmet. Han uppmanar diktatorn Vladimir Putin att skicka en tydlig signal till västvärlden.

– Använd kärnvapen. Börja med att utföra tester. Spräng en verklig bomb för att visa dem, så alla kan se det.

Pekar ut mål i Europa

Efter uppmaningen fortsätter Solovyov sitt kärnvapenresonemang.

Han tillägger snabbt att nya tester troligtvis inte kommer att vara tillräckligt. 

Propagandisten föreslår att Ryssland ska rikta sina kärnvapen mot ett specifikt mål i Europa: Natos högkvarter i Bryssel.

– Europa tömmer sina ammunitionslager. Det betyder att Europa är naket. Just nu har de ingen ammunition, säger Solovyov och tillägger:

– Om någon inte förstår så är Nato i krig med oss. Lyssna på vårt folk vid frontlinjen. De har inga som helst tvivel om vem som konfronterar oss. Bomba Natos högkvarter nu!

Ex-presidenten hotar med kärnvapen

Vladimir Solovyovs utspel kommer endast några dagar efter att Rysslands tidigare president, Dmitrij Medvedev, stått för ett uppmärksammat kärnvapenutspel.

I ett inlägg på Telgram varnade Medvedev för att Ryssland kommer att svara med ett en kärnvapenattack om Ukraina attackerar så kallade robotsilos på rysk mark.

En robotsilo är en behållare där robotar förvaras i avvaktan på att de ska skjutas iväg. Oftast finns robotsiloer på ubåtar eller på land.

– Attacker från Ukraina riskerar att bryta mot paragraf 19 i Rysslands kärnkraftsdoktrin från 2020. Alla i Kyiv bör komma ihåg detta, skrev Medvedev.

Foto: Geralt

Text: Redaktionen


Nya regler när du ska besiktiga bilen – börjar gälla inom kort

2024 02 20

Inom bara ett par års tid är nya regler att vänta när du ska besiktiga bilen.

Alldeles för många bilar godkänns i besiktningen trots att det finns uppenbara brister i fordonen.

Det meddelar Fordonsbesiktningsbranschen, FBB, i en ny rapport.

Specifikt pekar organisationen på att kraven är för låga och gränsvärdena för höga – vilket innebär att bilar släpps igenom trots bristande avgasrening och miljöskadliga utsläpp.

Bland EU:s sämsta

Samma rapport visar att Sverige för femte året i rad är ett av EU:s absolut sämsta länder när det gäller just miljökraven vid fordonsbesiktning.

Flera åtgärdsförslag initierade av Transportstyrelsen med syfte att skärpa miljökontrollen är därför nu på gång.

Myndigheten vill dock invänta EU:s nya besiktningspaket innan de träder i kraft, men enligt FBB krävs det förändring på en gång.

– Vi har länge pekat på bristerna i dagens regelverk och är positiva till de nya åtgärdsförslagen, säger Tord Fornander, ordförande i FBB.

Kan dröja till 2029

Även om EU:s besiktningspaket förväntas inom de närmsta åren kan det dröja till 2029 innan det är i hamn.

Av just den anledningen kräver branschorganisationen att Sverige agerar med framförhållning.

– Att Transportstyrelsen inte ens vill agera på sina egna förslag är väldigt svårt att begripa. Det finns inget att vänta på, det handlar i grunden om vår miljö och hälsa, säger Tord Fornander.

Fusk förväntas kriminaliseras

Ett förslag ligger dock på regeringens bord om att kriminalisera fusk med avgasrening.

Det är specifikt framtaget efter beräkningar om att manipulerad eller saknad avgasrening kommer att öka den svenska vägtrafikens utsläpp av kväveoxider med upp till 14 procent för tunga lastbilar.

För lätta dieselfordon bedöms utsläppen öka med så mycket som 150 procent om inget sker.

– Det är såklart ett steg i rätt riktning att det nu finns förslag att kriminalisera den här typen av fusk. Nu är det viktigt att regeringen agerar snabbt för att få till nödvändiga lagändringar, säger Tord Fornander.

Saknar regler för elbilar

FBB uppmärksammar också att Sverige, till skillnad från många andra EU-länder, saknar ett särskilt regelverk för kontrollbesiktning av elbilar.

Till exempel kontrolleras inte komponenter som bilens framdriftsbatteri, kablar och laddutrustning för eventuella fel.

– Regelverket måste självklart uppdateras i takt med den tekniska utvecklingen och att elfordon blir en allt större del av den svenska fordonsflottan. Avsaknaden av regler för elbilar handlar knappast om att frågan är komplex – förslagen finns och andra EU-länder har redan infört specifika kontroller.”, säger Tord Fornander. 

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen