JUST NU: Vansinnesutspel av Moskva – då startar Putin ett kärnvapenkrig

2023 01 19

Om Ryssland besegras i Ukraina är risken för ett kärnvapenkrig överväldigande.

Det varnar landets tidigare president Dmitrij Medvedev för.

Ex-presidenten utfärdar varningen i ett inlägg på Telegram.

Han hänvisar till ett möte som kommer att äga rum på Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz under morgondagen. Mötet, där flera högt uppsatta militära tjänstemän deltar, har temat: ”För att uppnå fred så måste Ryssland förlora i går”.

– Det är inte svårt att dra slutsatser av detta. Om ett land förlorar, och därmed riskerar att förlora sin kärnvapenarsenal, då kan det provocera fram ett kärnvapenkrig, framhåller Medvedev.

Han tillägger:

– Kärnvapenmakter tillåter inte att de förlorar konflikter som deras existens hänger på. Det borde vara uppenbart för vem som helst.

– Till och med för en västerländsk politiker som åtminstone har kvar ett litet spår av intelligens.

Högt uppsatt position

Dmitrij Medvedev var Rysslands president under fyra år, från 2008 till 2012.

Han är numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd.

Under krigets gång har han stått för flera uppmärksammade och kontroversiella uttalanden.

Uppgifter: Tyskland kan skicka Leopard

Ukraina har länge vädjat om en leverans av den tysktillverkade stridsvagnen Leopard.

Den tyska regeringen har än så länge stoppat leveranser. Men nu kan en tysk vändning vara närstående.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters överväger förbundskansler Olaf Scholz att sända Leopard om USA levererar sina Abramstanks till Kyiv.  

Samtal mellan Olaf Scholz och USA:s president Joe Biden har pågått bakom lyckta dörrar under en längre tid, erfar Reuters.

USA planerar att presentera ett nytt militärt stödpaket till Ukraina på fredag. Den nya leveransen väntas dock inte inkludera Abrams, uppger Reuters.

Nytt svenskt stödpaket

Klockan 10.15 i dag, torsdag, väntas den svenska regeringen presentera ett nytt stödpaket till Ukraina.

Den nya svenska leveransen kommer enligt uppgift inkludera det eftertraktade artillerisystemet Archer.

Regeringen har även beslutat att Sverige ska skicka en typ av pansarfordon till Ukraina, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till en källa med insyn.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen