Välkommet besked för svenska folket
2023 11 17
Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Sverige.
Under den senaste veckan har allt fler fall av virussjukdomen rapporterats.
Det uppger Folkhälsomyndigheten under fredagen.
– På nationell nivå har antalet fall ökat med cirka 30-50 procent per vecka under den senaste månaden, med regionala variationer, framhåller myndigheten.
Även antalet individer som vårdas på intensivvårdsavdelning ökar något, liksom antalet personer som avlider med covid-19.
– Det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom och död till följd av både covid-19 och influensa är att vaccinera sig. Vi vill verkligen uppmana personer som rekommenderas vaccination att anta erbjudandet.
– De som är över 65 år eller tillhör annan riskgrupp behöver nu uppdatera sitt skydd så det är gott under hela vinterperioden då virus sprids som mest, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
Lugnande besked
Även om antalet fall av virussjukdomen fortsätter att öka bedömer statsepidemiologen att Sverige befinner sig i en bra situation.
I en intervju med Vetenskapsradion Hälsa går han ut med ett lugnande besked till svenska folket.
Magnus Gisslén konstaterar att han är tämligen säker på att befolkningen i Sverige har nått flockimmunitet mot covid-19.
– På ett sätt har vi flockimmunitet nu. Vi vet att alla har en viss immunitet mot viruset, säger statsepidemiologen till radion och tillägger:
– Jämfört med tidigare är det väldigt få som riskerar att bli allvarligt sjuka. Enligt min reflektion så finns det en flockimmunitet nu.
Vaccinationen är igång
Vaccinationsinsatserna mot covid-19 och säsongsinfluensan är igång i Sverige.
Efter att vaccinationsinsatsen inleddes brett i landet har andelen som uppdaterat sitt skydd ökat snabbt, uppger Folkhälsomyndigheten.
Ungefär 25 procent bland personer över 80 har tagit vaccinen. Motsvarande siffra bland 65-79-åringar är 19 procent.
– Det vi ser är att höstens vaccinationsinsats verkligen är igång i regionerna. Det är glädjande att så många personer redan har valt att uppdatera sitt vaccinskydd, och det är viktigt att ett arbete görs för att nå alla som rekommenderas vaccin. För riskgrupperna är det viktigt att uppdatera skyddet för att så få som möjligt ska bli allvarligt sjuka, understryker Magnus Gisslén.
Foto: Lena Katarina Johansson och Linnea Linderholm Folkhälsomyndigheten
Text: Redaktionen