Vädjar till Trump: “Berätta din hemlighet”

2023 09 20

Donald Trump påstår att han kan avsluta Rysslands krig i Ukraina.

Fred skulle uppnås inom loppet av ett dygn, lovar presidentkandidaten.

Men Trump vägrar berätta hur han skulle gå till väga.

– Jag kan inte berätta exakt hur jag skulle göra för då förlorar jag mitt förhandlingsläge. Men jag skulle säga vissa saker till Putin. Jag skulle säga vissa saker till Zelensky, sade han i en intervju med NBC nyligen.

– Jag kommer överens med båda.

Ukrainska kravet: "Dela din hemliga idé"

“Löftet” har inte gått obemärkt förbi för Ukraina som dagligen lever med den olagliga ryska invasionen av dess land.

Det har även väckt frågor – och oro – om amerikanens “deal” skulle gå Vladimir Putin till mötes.

Och det får nu Ukrainas president Volodymyr Zelensky att kräva att Donald Trump avslöjar sin hemliga metod för hur han ska uppnå fred i regionen.

– Han kan dela sin idé offentligt nu. Inte slösa bort tid, inte förlora folk och säga: “min metod är att stoppa kriget och stoppa all denna tragedi och stoppa rysk aggression”, säger presidenten i en intervju med CNN.

– Om tanken är att vi ska ta vårt territorium och ge till Putin så är det ingen fredsformel.

Hävdar "rättvis uppgörelse"

Trump har nyligen i en intervju med NBC förnekat att han skulle låta Putin behålla ockuperad mark i Ukraina.

– Nej, nej. Jag skulle skapa en rättvis uppgörelse för alla. Jag skulle göra det rättvist.

På frågan om avtalet ändå skulle innebära en vinst för den ryska diktatorn svarade han följande:

– Det är något som kunde ha förhandlats fram. Eftersom det fanns vissa delar, Krym och andra delar av landet, som många förväntade sig att det kunde ske. Man kunde ha gjort en överenskommelse. Så de hade kunnat träffa ett avtal med mindre territorium just nu än vad Ryssland redan har tagit, om jag ska vara ärlig.

Putin: "Det är bra"

Relationen mellan Donald Trump och Vladimir Putin är omtalad.

Den före detta amerikanska presidenten har bland annat stått för flera uppmärksammade uttalanden och bland annat kallat diktatorn för “geni” och beskrivit ryska styrkor som “fredsbevarare”.

Nyligen gick Putin även ut och förklarade sig positiv till Trumps löfte om att avsluta kriget på 24 timmar.

– Det är bra. Vi har noterat att Trump har sagt att han kan lösa akuta problem inom några dagar, sade den ryska ledaren.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen