Vädjar till svenska folket
2021 07 29
– Det är väldigt viktigt att vi nu får så många som möjligt vaccinerade innan hösten, säger Anders Tegnell.
Sveriges statsepidemiolog betonar att risken för ökad smittspridning är uppenbar när alla kommer tillbaka från semestern igen. Redan om 2-3 veckor går många tillbaka till jobbet och skolorna drar gång och då väntas smittan ta fart igen. Och till skillnad från förra året är det nu den mer smittsamma deltavarianten som dominerar.
– Vi vet av erfarenhet från förra året att det finns en risk att spridningen åter igen blir lättare och kan gå i gång igen när alla är tillbaka på sina arbetsplatser och i sina skolor och sånt. Då är det viktigt att de allra flesta är vaccinerade så att vi slipper ett ökat antal smittade, säger Anders Tegnell till SVT.
Allt vaccin går åt
Just nu rapporteras om att det är mycket lättare att boka tid då trycket minskat men Anders Tegnell framhåller att intresset från de yngre är mycket stort.
– Uppenbarligen är de ganska motiverande redan. Vi måste förstå att det är sommar och det händer mycket annat. Men än så länge använder Sverige allt vaccin som vi får, säger han.
Drop in
Tegnell understryker att regionerna jobbar med informationskampanjer riktat till de yngre och lyfter bland annat fram möjligheten till drop in-mottagningar när bokningstrycket avtar.
– Det handlar mycket om att göra det så lättillgängligt som möjligt, säger Anders Tegnell.
ANALYS
Vaccineringen väntas ändra karaktär då vaccintillgången kan öka och bokningstrycket minska. Flera metoder kan då bli populära:
Drop in-vaccinering som gör att man inte behöver förboka tid. Smidigt och enkelt.
Mobila vaccinationsmottagningar, till exempel bussar som kan nå platser med lägre vaccinationstäckning och kanske även arbetsplatser och skolor.
Riktade informationskampanjer.
Möjlighet för alla över 65 år att få Pfizer och Moderna i stället för det Astra Zeneca som inaktualiseras.