JUST NU: V går samman med M, KD och SD – Vill sänka regeringen

2022 03 17

Vänsterpartiet ställer sig bakom ett utskottsinitiativ tillsammans med högerpartierna M, KD och SD.

Tillsammans vill ”den oheliga alliansen” tillfälligt se en rejäl prissänkning på diesel och bensin, erfar Expressen.

Fem kronor billigare

Utskottsinitiativet bygger på ett förslag från Moderaterna. Förslaget innebär fem kronor billigare bensin och diesel vid pump.

Vill köra över regeringen

Det är sannolikt att även Centerpartiet och Liberalerna ställer sig bakom utskottsinitiativet från de fyra partierna, uppger Expressen. Det skulle innebära att förslaget får en rejäl majoritet i riksdagen, när det ska behandlas i riksdagens finansutskott på torsdagen.

Förslagen i krispaketet

  • Sänk energiskatten på diesel så att den når EU:s miniminivå under tre månader. Energiskatten på bensin bör sänkas i lika stor utsträckning.
  • Sverige bör även snarast begära undantag från de miniminivåer som anges i EU:s energiskattedirektiv, och andra berörda direktiv, för att under tre månader helt ta bort energiskatten på diesel. Energiskatten på bensin bör sänkas i lika stor utsträckning.
  • Att regeringen skyndsamt återkommer med förslag om hur nivåerna för inblandning av biodrivmedel tillfälligt kan justeras för att åstadkomma sänkta drivmedelspriser under innevarande år, i samråd med drivmedelsleverantörer och andra berörda aktörer. Samt att vid behov återkomma med förslag på ekonomisk kompensation till lantbruket till följd av förslaget.

Vänsterpartiets krav

En fjärde punkt har även lagts in i utskottsinitiativet, efter krav från Vänsterpartiet. V har fått igenom en skrivelse som kräver en utredning för hur staten ska kunna kompensera för framtida prischocker för bränsle, rapporterar Expressen.

– Regeringen ska skyndsamt utreda hur ett system skulle kunna utformas för att överföra risken för prischocker för bränsle vid kris från hushåll och företag till staten, lyder punkt fyra, baserat på krav från V. 

Regeringens förslag

I tisdags presenterade regeringen satsningar för att motverka den stora prischocken på diesel och bensin.

En av de stora överraskningarna i regeringens stödpaketet var att alla bilägare i Sverige ska få mellan 1 000 och 1 500 kronor rakt ner i plånboken. Regeringen vill även införa tillfälligt sänkt skatt på diesel och bensin från 1 juni till 31 oktober.

Sammantaget motsvarar satsningen hela 14 miljarder kronor.

Hård kritik

Flera partier har riktat hård kritik mot att regeringens förslag är betydligt lägre än de förslag som tidigare presenterats av flera oppositionspartier.

Bland annat vill KD sänka dieselpriset med cirka 9 kronor per liter och bensinpriset med 5 kronor per liter.

Vill ha pristak  

Vänsterpartiet har föreslagit ett pristak på drivmedel om 18 kronor litern, där staten går in och betalar övriga kostnader.

– Priserna på bensin och diesel ökar nu mer än någonsin på grund av kriget i Ukraina. För många människor innebär det en väldigt tuff ekonomi. Familjer som är beroende av bilen får stora ekonomiska problem när priserna rusar. För många verksamheter blir kostnaderna höga och jobb riskerar förloras. Vetskapen om att priserna kan vara ännu högre imorgon gör det än svårare, framhåller Vänsterpartiet.

Foto: Anna Tärnhuvud

Text: Redaktionen


JUST NU: EU-topp stoppad på flygplatsen – inte välkommen

2025 07 08

En EU-topp har stoppats på en flygplats och blivit ombedd att vända tillbaka.

En högt uppsatt EU-topp blev på tisdagen stoppad på en flygplats.

Där fick han beskedet att han inte var önskvärd och att han måste vända om.

Det handlar om EU-kommissionären Magnus Brunner, som ansvarar för inre frågor och migration.

EU-toppen stoppad

Magnus Brunner reste till Libyen på tisdagen med anledning av en ny ökning av migranter som reser från landet för att ta sig till Sydeuropa.

Men när Brunner anlände till flygplatsen i staden Benghazi i norra Libyen, blev han stoppad, rapporterar Euronews.

Han förklarades vara ”persona non grata”, alltså en icke önskvärd person.

Därför ombads han att lämna Libyens territorium, enligt kanalen.

Rivaliserande regering

Ordern utfärdades av Government of National Stability (GNS), som är en rivaliserande regering till den internationellt erkända samlingsregeringen i landet.

GNS kontrollerar bland annat staden Benghazi och de östra delarna av Libyen. Den verkliga makten i området utövas dock av militärdiktatorn Khalifa Haftar, enligt kanalen.

Den internationellt erkända regeringen kontrollerar Tripoli och västra delen av landet.

Det var alltså GNS som beslutade att Magnus Brenner inte får vistas i Libyen och måste vända om.

Uppmanades lämna

Samma besked gavs även till Italiens inrikesminister Matteo Pantedosi, samt till en delegation av företrädare för Grekland och Malta.

Samtliga fick beskedet att de omedelbart utvisas ur landet.

De hade kommit dit för att diskutera ökningen av antalet migranter som söker sig till Sydeuropa från just Libyen, en fråga som har väckt stor oro i Bryssel den senaste tiden, enligt kanalen.

I ett pressmeddelande fördömer GNS vad de beskriver som "uppenbar överträdelse av etablerade diplomatiska normer och internationella konventioner", "handlingar som påvisbart åsidosätter Libyens nationella suveränitet" och "brott mot Libyens nationella lag". Vad de syftade på framgick inte.

Men slutsatsen var, enligt GNS, att EU-toppen och övriga besökare inte var välkomna.

– Följaktligen återkallades det planerade besöket vid deras ankomst till Benina International Airport i staden Benghazi, heter det i ett uttalande.

– De informerades vederbörligen om uppmaningen att omedelbart lämna libyskt territorium och förklarades persona non grata, tillägger GNS.

Text: Redaktionen


Forskare varnar om hörlurar – ”Kan förändra våra hjärnor”

2025 07 08

Forskare varnar för att våra hjärnor kan förändras fysiologiskt om vi lyssnar på fel sätt.

Många människor har nästan aldrig tyst omkring sig.

Istället sitter de ständigt med hörlurar i öronen och lyssnar på musik, videor, poddar eller andra ljudmedier.

Men nu varnar forskare för att våra hjärnor kan ta skada.

Kan leda till ”störd funktion”

När vi hela tiden omges av ljud kan det påverka oss på flera sätt, rapporterar SR.

Vi kan drabbas av koncentrationssvårigheten eller problem med inlärningen, varnar forskaren i audiologi Maria Hoff, enligt radiokanalen.

Men framför allt varnare hon för de starka ljuden.

De kan förändra våra hjärnor – rent fysiologiskt, och medföra skador, menar hon.

– När man har volymen alldeles för starkt, om man lyssnar i sina lurar eller om man är på konsert eller sådär, säger hon.

– Det är ju de [ljuden] som är direkt farliga och kan förändra våra hjärnor fysiologiskt och leda till störd funktion så att till exempel hörseln inte fungerar exakt som den ska och nervcellerna inte kommunicerar som de ska och bearbetar ljud, säger Maria Hoff.

Risk för hjärnan – och öronen

Om vi omger oss med ljud hela tiden, och dessutom förhåller oss oförsiktigt till starka ljud, kan det alltså få långtgående konsekvenser inte bara för hörseln, utan även för hjärnan, enligt forskaren.

Att använda hörlurar är idag väldigt vanligt och medför många fördelar, men också risker.

Förutom att hjärnan kan påverkas negativt, kan man också drabbas av hörselskador. Man kan dock skydda sig mot detta genom att helt enkelt se till att hålla volymen på en rimlig nivå.

Risken att man har för hög volym är extra stor om man har hörlurar på sig utomhus, då man vill stänga ute andra ljud.

– Om du lyssnar på någonting med hörlurar under din promenad och fortfarande kan höra vad du lyssnar på då en stor lastbil kör förbi, då är volymen i hörlurarna alldeles för hög, har lektorn i audiologi Jonas Brännström tidigare sagt till Svenska Yle.

Polisen uppmanade

Ytterligare en säkerhetsfara med hörlurar består i att man helt enkelt inte uppfattar vad som händer i omgivningen, vilket kan vara riskabelt om man är ute på stan eller i trafiken.

2023, i samband med ett försämrat säkerhetsläge och risk för terrordåd, gick den svenska polisen till och med ut och uppmanade folk att ta ut hörlurarna av säkerhetsskäl.

– Ta ut hörlurarna, annars hör du inte vad som händer runt omkring dig, sade polisens Thomas Fuxborg till SVT då.

Foto: Rasheed Kemy

Text: Redaktionen