JUST NU: V går samman med M, KD och SD – Vill sänka regeringen

2022 03 17

Vänsterpartiet ställer sig bakom ett utskottsinitiativ tillsammans med högerpartierna M, KD och SD.

Tillsammans vill ”den oheliga alliansen” tillfälligt se en rejäl prissänkning på diesel och bensin, erfar Expressen.

Fem kronor billigare

Utskottsinitiativet bygger på ett förslag från Moderaterna. Förslaget innebär fem kronor billigare bensin och diesel vid pump.

Vill köra över regeringen

Det är sannolikt att även Centerpartiet och Liberalerna ställer sig bakom utskottsinitiativet från de fyra partierna, uppger Expressen. Det skulle innebära att förslaget får en rejäl majoritet i riksdagen, när det ska behandlas i riksdagens finansutskott på torsdagen.

Förslagen i krispaketet

  • Sänk energiskatten på diesel så att den når EU:s miniminivå under tre månader. Energiskatten på bensin bör sänkas i lika stor utsträckning.
  • Sverige bör även snarast begära undantag från de miniminivåer som anges i EU:s energiskattedirektiv, och andra berörda direktiv, för att under tre månader helt ta bort energiskatten på diesel. Energiskatten på bensin bör sänkas i lika stor utsträckning.
  • Att regeringen skyndsamt återkommer med förslag om hur nivåerna för inblandning av biodrivmedel tillfälligt kan justeras för att åstadkomma sänkta drivmedelspriser under innevarande år, i samråd med drivmedelsleverantörer och andra berörda aktörer. Samt att vid behov återkomma med förslag på ekonomisk kompensation till lantbruket till följd av förslaget.

Vänsterpartiets krav

En fjärde punkt har även lagts in i utskottsinitiativet, efter krav från Vänsterpartiet. V har fått igenom en skrivelse som kräver en utredning för hur staten ska kunna kompensera för framtida prischocker för bränsle, rapporterar Expressen.

– Regeringen ska skyndsamt utreda hur ett system skulle kunna utformas för att överföra risken för prischocker för bränsle vid kris från hushåll och företag till staten, lyder punkt fyra, baserat på krav från V. 

Regeringens förslag

I tisdags presenterade regeringen satsningar för att motverka den stora prischocken på diesel och bensin.

En av de stora överraskningarna i regeringens stödpaketet var att alla bilägare i Sverige ska få mellan 1 000 och 1 500 kronor rakt ner i plånboken. Regeringen vill även införa tillfälligt sänkt skatt på diesel och bensin från 1 juni till 31 oktober.

Sammantaget motsvarar satsningen hela 14 miljarder kronor.

Hård kritik

Flera partier har riktat hård kritik mot att regeringens förslag är betydligt lägre än de förslag som tidigare presenterats av flera oppositionspartier.

Bland annat vill KD sänka dieselpriset med cirka 9 kronor per liter och bensinpriset med 5 kronor per liter.

Vill ha pristak  

Vänsterpartiet har föreslagit ett pristak på drivmedel om 18 kronor litern, där staten går in och betalar övriga kostnader.

– Priserna på bensin och diesel ökar nu mer än någonsin på grund av kriget i Ukraina. För många människor innebär det en väldigt tuff ekonomi. Familjer som är beroende av bilen får stora ekonomiska problem när priserna rusar. För många verksamheter blir kostnaderna höga och jobb riskerar förloras. Vetskapen om att priserna kan vara ännu högre imorgon gör det än svårare, framhåller Vänsterpartiet.

Foto: Anna Tärnhuvud

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen