JUST NU: Utvisar diplomater – så svarar Ryssland

2022 04 05

Frankrike och Tyskland har valt att utvisa sammanlagt 75 ryska diplomater efter att massakern i Butja offentliggjorts för omvärlden.

Nu svarar Ryssland på ländernas agerande.

Ryska hotet

– Om det här fortsätter är det lägligt, som jag skrivit tidigare, att bomma igen alla västländska ambassader. Det blir billigare för alla. Och sen slutar det med att vi bara kollar på varandra genom vapensikten, skriver Dmitrij Medvedev, tidigare president i Ryssland och vice ordförande i landets säkerhetsråd, på Telegram enligt Reuters.

Medvedev tillägger:

– Vem har de straffat? Sig själva, främst. 

Sverige står still

Samtidigt har Sverige inte agerat i frågan. Ett trettiotal ryska diplomater är kvar i landet. Utrikesminister Ann Linde (S) gav inget besked när hon fick frågan i måndagskvällens Aktuellt.

– Vi tittar också på den möjligheten. Men vi behöver också vara kvar på vår ambassad i Moskva. Det är också viktigt. Vi försöker stötta de frivilligorganisationer som fortfarande kan jobba i landet och som har kontakter med oppositionen, sa hon.

Hård kritik

Det uteblivna agerandet från regeringen har stött på hård kritik.

– Nu har också Frankrike och Tyskland utvisat säkerhetsagenter från de ryska ambassaderna i Paris och Berlin. En rad andra länder har redan gjort det. Snart är Sverige det enda landet i EU som inte gjort någonting alls. Jag har mycket svårt att förstå varför vi tvekar, skriver före detta statsministern Carl Bildt (M) på Twitter.

En tredjedel är spioner

Enligt uppgifter från svenska Säkerhetspolisen (Säpo) är en tredjedel av de ryska diplomater som jobbar i Sverige i själva verket spioner och jobbar under diplomatisk täckmantel.

– Vi har påtalat under lång tid att hotet från främmande makt är bredare och mer komplext än innan. Ett verktyg som man använder sig av är underrättelseinhämtning genom att till exempel försöka värva agenter. Så det här är ett hot, precis som vi har påtalat tidigare, sa Säpos chef Charlotte von Essen till SvD i början av mars.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen