JUST NU: Uttalandet kan ha avslöjat Rysslands framtidsplaner i Ukraina

2022 04 26

Ukraina kommer sannolikt att styckas upp i flera stater.

Det säger ordföranden för Rysslands säkerhetsråd Nikolaj Petrusjev, rapporterar Reuters.

Skyller på Väst och Ukraina

Nyhetsbyrån citerar Petrusjevs intervju i den regeringsstödda ryska tidningen Rossiskaja Gazeta.

I intervjun förutspår han att Ukraina kommer att kollapsa i flera stater och skyller detta faktum på västvärlden och den ukrainska regeringens politik.

Kan ha avslöjat framtidsplanen

Petrusjevs uttalande tyder på att Rysslands långsiktiga plan är att stycka upp Ukraina och genom sin offensiv i östra delen av landet göra Donbassregionen till ett självständigt område.

Samtidigt har den ryska diktatorn Vladimir Putin inte gett upp hoppet om att erövra större delar av Ukraina och göra landet till en lydstat.

Det uppger flera källor till Financial Times som har insikt i förhandlingarna mellan Moskva och Kyiv.

Felinformerad

Enligt källorna ska diktatorn vara kraftigt felinformerad om händelserna på slagfältet och är förberedd på en lång konflikt.

–  Det är en otrolig hierarki. När en lägre rankad analytiker skriver en rapport om vad som verkligen händer går den genom tio chefer och när den når toppen ser allt ut att gå jättebra, säger militäranalytikern Pavel Luzin till tidningen.

Vill ta Ukrainas svartahavskust

Diktatorns mål är att erövra hela Ukrainas kust för att skapa en förbättrad möjlighet för ytterligare attacker in i landet, uppger källorna för Financial Times.

Det innebär att diktatorn inte nöjer sig med att erövra delar av östra Ukraina utan även är inställd på att ta södra Ukraina.

Landkorridor till utbrytarregionen

Tidigare har det rapporterats om att Ryssland vill skapa en landkorridor som förbinder ockuperade områden i södra Ukraina med Transnistrien, en pro-rysk utbrytarregion i Moldavien.

Farhågan förstärktes förra veckan efter ett uttalande av den ryska generalmajoren Rustam Minnekaev.

Han konstaterade att Ryssland vill upprätta en landkorridor till Transnistrien och använde sig av en liknande retorik som Moskva har använt sig av för att rättfärdiga invasionen av Ukraina.

Förtryck av den rysktalande befolkningen

– Kontroll över södra Ukraina är en annan väg ut till Transnistrien, där det också finns fakta om förtryck av den rysktalande befolkningen, sa Minnekaev enligt nyhetsbyrån Tass.

Flera explosioner har under dagen skett i regionen och Moldaviens president Maia Sandu har höjt säkerheten i landet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen