JUST NU: Uttalandet kan ha avslöjat Rysslands framtidsplaner i Ukraina

2022 04 26

Ukraina kommer sannolikt att styckas upp i flera stater.

Det säger ordföranden för Rysslands säkerhetsråd Nikolaj Petrusjev, rapporterar Reuters.

Skyller på Väst och Ukraina

Nyhetsbyrån citerar Petrusjevs intervju i den regeringsstödda ryska tidningen Rossiskaja Gazeta.

I intervjun förutspår han att Ukraina kommer att kollapsa i flera stater och skyller detta faktum på västvärlden och den ukrainska regeringens politik.

Kan ha avslöjat framtidsplanen

Petrusjevs uttalande tyder på att Rysslands långsiktiga plan är att stycka upp Ukraina och genom sin offensiv i östra delen av landet göra Donbassregionen till ett självständigt område.

Samtidigt har den ryska diktatorn Vladimir Putin inte gett upp hoppet om att erövra större delar av Ukraina och göra landet till en lydstat.

Det uppger flera källor till Financial Times som har insikt i förhandlingarna mellan Moskva och Kyiv.

Felinformerad

Enligt källorna ska diktatorn vara kraftigt felinformerad om händelserna på slagfältet och är förberedd på en lång konflikt.

–  Det är en otrolig hierarki. När en lägre rankad analytiker skriver en rapport om vad som verkligen händer går den genom tio chefer och när den når toppen ser allt ut att gå jättebra, säger militäranalytikern Pavel Luzin till tidningen.

Vill ta Ukrainas svartahavskust

Diktatorns mål är att erövra hela Ukrainas kust för att skapa en förbättrad möjlighet för ytterligare attacker in i landet, uppger källorna för Financial Times.

Det innebär att diktatorn inte nöjer sig med att erövra delar av östra Ukraina utan även är inställd på att ta södra Ukraina.

Landkorridor till utbrytarregionen

Tidigare har det rapporterats om att Ryssland vill skapa en landkorridor som förbinder ockuperade områden i södra Ukraina med Transnistrien, en pro-rysk utbrytarregion i Moldavien.

Farhågan förstärktes förra veckan efter ett uttalande av den ryska generalmajoren Rustam Minnekaev.

Han konstaterade att Ryssland vill upprätta en landkorridor till Transnistrien och använde sig av en liknande retorik som Moskva har använt sig av för att rättfärdiga invasionen av Ukraina.

Förtryck av den rysktalande befolkningen

– Kontroll över södra Ukraina är en annan väg ut till Transnistrien, där det också finns fakta om förtryck av den rysktalande befolkningen, sa Minnekaev enligt nyhetsbyrån Tass.

Flera explosioner har under dagen skett i regionen och Moldaviens president Maia Sandu har höjt säkerheten i landet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen