SVERIGE: Uttalande av kungen sågas

2023 01 04

I en dokumentärserie kritiserade Sveriges kung Carl XVI Gustaf det riksdagsbeslut som ändrade den svenska tronföljden 1980.

Beslutet innebar att förstfödda Victoria gick om Carl Philip i kön till att bli Sveriges nästa statschef.

Något som kungen själv nu sågar drygt 40 år senare.

– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger Carl Gustaf i SVT:s dokumentärserie “Sveriges sista kungar”.

"Demokratividrigt"

Uttalandet har inte gått obemärkt förbi.

En som reagerar hårt är riksdagsledamoten Yasmine Bladelius (S), tidigare ordförande för Republikanska föreningen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Som kung ska man inte uttala sig på det viset, och i synnerhet inte när det gäller grundlagsfrågor. Det är demokratividrigt, säger hon till tidningen och menar att det går emot en samhällsutveckling där kvinnor fått kämpa för en rättvis ställning.

"Det är dåligt omdöme"

Kungens utspel har även fått statsvetare att höja på ögonbrynen. Bland annat grundlagsexperten Olof Ruin.

– Det förvånar mig att han uttalar sig om detta. Det ska han inte uttala sig om. Det är olyckligt, olämpligt, och jag tycker att det tyder på dåligt omdöme, säger professorn till DN.

"Skulle kunna rösta"

Även på sociala medier har uttalandet väckt reaktioner.

– Sveriges statschef uttalar sig återkommande i politiska frågor. Carl Gustaf Bernadotte tillhörde alltid Sveriges 100 mäktigaste när @FokusRedaktion tidigare gjorde matkhavarlistor. Ärvd och omodern makt. Makt utan mandat och utan ansvar, twittrar Repbulikanska föreningen i Stockholm.

– Jag antar att Carl Gustaf Bernadotte förstår att det är Victoria som, eftersom hon är så väldigt omtyckt, räddar monarkin för framtiden? Men för all del – vi skulle ju kunna rösta om vem som ska vara statschef, framhåller riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V), även det på Twitter.

"Där går gränsen"

SVT:s egen producent för dokumentärserien, Göran Ellung, menar att det är väldigt litet skrivet runt kungens roll och vad han får och inte får säga.

– Man säger ofta att han ska vara opolitisk och inte tycka saker. Men kungen kan tycka, det är inte alls att han är åsiktsfri. Men han bör inte ha en åsikt som går emot vad regeringen anser, där går gränsen, säger han till den egna kanalen.

– Grundlagar fattas av riksdag och regering och i det här fallet går han faktiskt emot vad grundlagen säger. Den säger att äldsta barn, oavsett kön, ska ärva kronan.

Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna

Text: Redaktionen


Jättebesked från Lidl – gäller i en månad

2024 03 03

Lidl genomför nu omfattande prissänkningar på Matrikets produkter.

I samband med kostnadskrisen som har varit och den höga inflationen hyllades Lidl då man var tidigt ute med att sänka eller frysa priset på matvaror.

Nu kommer man med ett nytt besked som gynnar kunderna, nämligen att man sänker priserna på 200 varor tillhörande varumärket “Matriket” under hela mars.

Det framhåller Lidl via sociala medier.

“Du läste rätt”

Det rör sig om en omfattande rad prissänkningar som gäller varumärket “Matriket”, vilket är varor från svenska gårdar.

– Det är sant! Du läste rätt, vi gör vår största prissänkning hittills under mars för att ännu fler hushåll ska upptäcka den höga kvaliteten och det breda utbudet av svenska livsmedel, framhåller Lidl via sociala medier.

200 produkter

Livsmedelskedjan framhåller vidare att sänkningarna berör hundratals produkter.

– Vi sänker priset med 20 procent på 200 Matriket-varor under hela mars. Ett år efter lanseringen av vårt varumärke “Matriket” finns det cirka 200 Matriket-produkter i Lidls sortiment, allt från yoghurt och havrekuddar till falukorv och matvete.

Produkter från Sverige

Gemensamt för alla produkter inom varumärket “Matriket” är att de är svenskproducerade.

– Här samlar vi mat från svenska gårdar, producenter och odlare, för en levande landsbygd och goda smaker. Svensk mat är unik och vårt avlånga land med fyra årstider ger förutsättningar för otroliga smakupplevelser, framhåller Lidl angående satsningen.

Ökar igen

Statistiska centralbyrån har meddelat att matpriserna generellt stigit något på sistone, men att det inte rör sig om någon extrem ökning.

– Det följer mönstret från tidigare år. Priserna på kaffe, te och kakao, på oljor och fetter samt på fisk brukar gå upp i januari. Där ingår nämligen många produkter som brukar ingå i olika kampanjer i december, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg med 0,3 procent i januari jämfört med december.

Foto: Lidl

Text: Redaktionen


NORDEN: Hel stad evakueras

2024 03 02

Ett nytt vulkanutbrott är mycket nära på Island.

Det var inte så länge sedan som rapporter kom in om nära förestående vulkanutbrott på Island.

Nu tycks det vara dags igen, då “intensiv seismisk aktivitet” har observerats av Islands meteorologiska myndighet.

Staden Grindavik, som ligger tre mil från huvudstaden Reykjavik, evakueras nu.

Det rapporterar isländska Rúv.

Även turistområde

Även det populära turistområdet Blå lagunen evakueras i samband med vulkanvarningen.

Invånare har endast tillåtits hämta tillhörigheter innan myndigheter har hjälpt till med att föra dem till säkra platser.

Ett mindre jordskalv har observerats och magma rör sig söderut på fyra kilometers djup.

Så fungerar det

Naturhistoriska riksmuseet förklarar att vulkanutbrott kan vara spektakulära, men farliga fenomen.

– Vulkanutbrott hör till de mest dramatiska och spektakulära men samtidigt destruktiva geologiska fenomen man kan bevittna. Vid ett vulkanutbrott tränger het bergartssmälta, magma,  upp till jordens överyta och rinner ut som lava.

Text: Redaktionen