SD utreder politiker

2022 10 28

Sverigedemokraternas utredningsutskott inleder en utredning av partiets politiker Rebecca Ädel, 32.

Beslutet tas efter att  Expressen tillsammans med Expo avslöjat att Ädel, som är verksam i Nynäshamn, under flera år spridit nazistisk propaganda.

– I texter på sajten Nordfront attackerar hon den svenska skolan som en ”indoktrineringsanstalt” där barn luras till politisk korrekthet. I interna meddelanden välkomnar hon en ny Hitler, talar om svarta som ”negrer” och säger sig vilja ”skjuta skallen av” en känd kvinnlig författare, rapporterar Expressen.

I sina texter på den nazistiska sajten har Ädel även uppmanat läsare att ”göra sig redo inför den nazistiska kampen” och uppmanat andra kvinnor att ta steget till ”ett nationalsocialistisk liv”, uppger tidningen.

Rebecca Ädel kandiderade för Sverigedemokraterna i Nynäshamns kommun och jobbar som högstadielärare. SD fick 17,8 procent i kommunvalet och Rebecka Ädel var den politiker som i särklass fick mest personkryss.

När Expressens konfronterar SD-politikern stänger hon in sig på toaletten i Folkets hus i Nynäshamn.

Startar utredning

Nu agerar Sverigedemokraterna.  

SD uppger att partiet inleder en utredning av Rebecca Ädel.

– Uppgifterna som framkommit är synnerligen allvarliga och har ingen som helst plats i partiet. Vi har därför påbörjat en process hos partiets medlemsutskott där ärendet kommer att utredas i enlighet med våra interna rutiner, framhåller SD:s pressavdelning enligt Expressen.

Stor tidigare granskning

Sverigedemokraterna har tidigare uppmärksammats för högerextrema inslag.

I slutet av augusti fastslog en stor granskning från  researchföretaget Acta Publica att 214 SD-kandidater i höstens riksdagsval har koppling till nazism eller högerextremism.

– Närmare 80 procent, av de senaste valens över tusen kandidater med bakgrund i, eller med kopplingar till, högerextremism, har kandiderat för Sverigedemokraterna, skrev författarna i rapporten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avfärdade granskningen som ”oseriöst”.

– Det är gamla vänsterextremister som har skrivit den här rapporten.  Det är inte seriöst. Jag ger inte mycket för den där rapporten, sa han i SVT:s program Utfrågningen.

Text: Redaktionen