JUST NU: Utökat militärt stöd till Ukraina

2022 05 23

Sverige har beslutat om utökat stöd till Ukraina.

Det bekräftar regeringen i ett pressmeddelande på måndagen.

– Regeringen har under mars och april fattat beslut om ytterligare militärt stöd till Ukraina, utöver det stöd som tidigare beslutats av riksdagen och regeringen.

Ensamt beslut

Det utökade stödet består av överskottsmateriel. Därför har regeringen på egen hand kunnat ta beslutet.

Regeringen vill inte kommentera exakt vilket typ av militärt stöd det handlar om utan hänvisar till att det omfattas av sekretess.

– Sekretessen är bland annat nödvändig för att säkerställa att stödet kommer fram och kan användas av det ukrainska försvaret, betonar regeringen.

Beslutar om ytterligare stöd

Vidare konstaterar regeringen att Sveriges inriktning är att fortsatt stödja Ukraina, inklusive med ytterligare militärt stöd.

– Inom Regeringskansliet bereds nu frågan om ytterligare möjligheter till stöd, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Fakta om tidigare beslut

  • Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari har riksdagen och regeringen vid två tillfällen i februari och mars beslutat att stödja Ukrainas försvarsmakt.
  • Sverige har skickat 10 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd, fältransoner, materiel för minröjning och 500 miljoner kronor.

Överskottsmateriel

  • Enligt budgetlagen kan regeringen besluta om att överlåta materiel som inte längre behövs för statens verksamhet (överskottsmateriel).
  • I fråga om materiel som inte är överskottsmateriel kan riksdagen medge att regeringen överlåter viss materiel, till exempel om det bedöms att materielen kan avvaras under en begränsad tid.
  • Källa: Regeringen

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen