Utländska soldater på väg in i Kazakstan – Mardröm för Putin

2022 01 07

Rysslandsledda militäralliansen CTO sänder soldater till Kazakstan där statliga byggnader satts i brand i omfattande protester som utvecklats till en mardröm för Putin.

Kazakstans diktator har för andra gången på bara några timmar gått ut i nationell TV och adresserat kravallerna.

Begärt hjälp

Tidigt på torsdagen lokal tid sade han att han begärt hjälp från den Rysslandsledda militäralliansen Collective Security Treaty Organization, CSTO, som är en militärallians som består av Belarus, Armenien, Kazakstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan och Ryssland.

Vill välta staty

Online sprids bilder av hur folk försöker välta en stor bronsstaty av landets tidigare diktator Nazarbayev.

Skyller på terrorister

Diktatorn tillika presidenten Tokayev hävdar att utländskt tränade ”terrorister” lagt beslag på byggnader, infrastruktur och vapen inklusive utländska flygplan, rapporterar Reuters.

Diktatorn i TV

– Det underminerar integriteten av landet och framförallt är det en attack på våra invånare som ber mig om akut hjälp, säger diktatorn i TV.
Alla tänkbara åtgärder

Angreppen äger rum inte minst Iandets största stad, tvåmiljonersstaden Almaty.

– Almaty attackerades, förstördes, vandaliserades. Almatys invånare blev terroristernas offer. Därför är det vår plikt att att vidta alla tänkbara åtgärder för att skydda vårt land, sade diktator Tokayev i TV.

Miltäralliansen säger ja

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan bekräftar i ett inlägg på Facebook att militäralliansen kommer att sända ”fredsbevarande” trupper under en begränsad tidsperiod. Beskedet hade inte givits utan Putins inblandning.

Vill ha mer frihet

Protesterna som till en början handlade om höga energipriser har utvecklats till ett hot mot den auktoritära regimen där landets unga efterfrågar mer frihet, rapporterar Reuters.
Enligt uppgifter har polisen delvis backat undan då de ursinniga protesterna spritt sig i Almaty och andra delar av landet.

Unga frustrerade

– Unga uppkopplade kazaker, särskilt i huvudstaden, vill sannolikt har samma frihet som ukrainare, georgier, moldaver och armenier som också ha frustrerats över auktoritära regimer, säger marknadsstrategen Tim Ash vid BlueBay Asset Management till Reuters.

ANALYS

I samband med protesterna har sloganen ”Old Man Go” skallat och det syftar på den tidigare diktatorn och presidenten Nursultan Nazarbayev som lämnade över makten till Tokayev 2019.

Nazarbayev har styrt vidare bakom kulisserna men Tokayev meddelade nyligen att han ersätter Nazarbayev som chef för landets säkerhetsråd. Han lovade också att sänka priset på bränsle vilket varit ett av kraven bland demonstranterna.

Sannolikt räcker inte det för att lugna demonstranterna som ser ett tillfälle att begära betydligt mer än så och som längtar efter mer frihet och demokratiska reformer.

Mardröm för Putin

En diktatur som ligger granne med Ryssland och som skakas av protester där regimen åtminstone delvis tycks gå demonstranterna och folket till mötes – det är en mardröm för Ryssland diktator Vladimir Putin som i förlängningen fruktar för samma sak i sitt eget land – att folket ska resa sig mot regimen.

Mycket är osäkert

Det är i nuläget oklart hur stora trupper den Rysslandsledda militäralliansen skickar till Kazakstan och hur snabbt de kan kväsa protesterna. Det är även oklart hur stor andel ryska soldater det kan komma att handla om och hur de kommer att mottas av befolkningen.

Foto: Aslan Ismaylov, FB


Nya siffror: “Sveriges sämsta bank” för lån och sparande

2023 12 05

Förtroendet för bankerna bland svenska kunder störtdyker.

Kundnöjdheten när det gäller lån och sparande fullkomligt rasar.

Det står klart när Svenskt Kvalitetsindex sammanställt sin studie om kundernas upplevelser av sina banker under oktober och november månad.

Ränteförändringar, inflation och ekonomisk osäkerhet bedöms vara faktorerna bakom raset.

– Det är klart att omvärldsfaktorer har en påverkan på kundupplevelsen i de här studierna, säger Johan Palmer, vd på Svenskt Kvalitetsindex, i ett pressutskick.

Servicefrågan viktig

Raset är som störst i frågan om fastighetslån – som går från ett nöjdhetsindex på 72,3 till 68,7.

Men även inom bolån, privatlån och sparande går siffrorna spikrakt nedåt.

– Vi ser att servicefrågor för branschen i stort nu har en mycket större inverkan på hur nöjda kunderna är än tidigare, säger Johan Palmer.

Bäst i klassen

Bäst i klassen inom privatlån är Länsförsäkringar Bank.

Även SBAB och Avanza utmärker sig positivt när det gäller bolån respektive sparande.

– Vi är otroligt stolta över att ännu en gång ha Sveriges nöjdaste kunder för både bolån och fastighetslån, säger Mikael Inglander, vd på SBAB, i en kommentar på bankens hemsida.

– Det här året har varit tufft för många hushåll och företag med hög inflation och kraftiga räntehöjningar. I dessa oroliga är det särskilt viktigt att vara tillgänglig, ge goda råd och bra service. Det tror jag har varit en stark bidragande faktor till det fina betyg som våra kunder ger oss, säger Mikael Inglander, VD på SBAB.

Sämst i klassen

Lika bra har det inte gått för alla banker.

Swedbank, Sveriges största privatbank med 3,7 miljoner kunder, hamnar i botten när det gäller bolån, privatlån samt sparande.

Enligt indexet pekar siffrorna på att kunderna är så missnöjda att banken har svårt att behålla dem.

– När vi ställer frågor om vad som är viktigt vid val av aktör så ser vi att faktorer som image och att en aktör varit med länge i branschen kommer högre upp på listan över viktiga attribut, säger Johan Palmer.

Samtliga listor

Här är Sveriges bästa banker för lån och sparande baserat på privatkunders kundnöjdhet i oktober och november.

Kundnöjdheten mäts på en skala mellan 0 och 100. Betyg under 60 i kundnöjdhet bedöms generellt som underkänt och tecken på att företaget har svårt att behålla kunder.

Betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.

Fastighetslån

 1. SBAB (73,5)
 2. Handelsbanken (70,8)
 3. SEB (69,5)
 4. Nordea (69,1)
 5. Branschen (68,7)
 6. Swedbank (65,6)
 7. Övriga 63,9

Bolån

 1. SBAB (73,8)
 2. Länsförsäkringar Bank (73,1)
 3. Skandia (71,2)
 4. Övriga (71,0)
 5. Handelsbanken (65,7)
 6. Branschen (65,5)
 7. ICA Banken (65,3)
 8. SEB (64,7)
 9. Nordea (62,4)
 10. Danske bank (61,2)
 11. Swedbank (57,5)

Privatlån 

 1. Länsförsäkringar Bank (77,1)
 2. Lån & Spar bank (71,2)
 3. Handelsbanken (67,9)
 4. ICA Banken (67,7)
 5. Övriga (64,2)
 6. SEB (64,2)
 7. Branschen (64,1)
 8. Nordea (59,9)
 9. Swedbank (58,4)

Sparande

 1. Avanza (74,6)
 2. Skandia (73,1)
 3. Nordnet (73,1)
 4. Länsförsäkringar Bank (72,4)
 5. Handelsbanken (71,0)
 6. Branschen (67,0)
 7. Övriga (65,8)
 8. Nordea (64,8)
 9. SEB (61,9)
 10. Swedbank (58,0)

Källa. Svenskt Kvalitetsindex

Foto: A. Wischnewsky

Text: Redaktionen


Stort larm från Svenska kraftnät – dåliga nyheter för hushållen

2023 12 04

Svenska kraftnät planerar för en omfattande utbyggnad av stamnätet under den kommande tioårsperioden. 

Men satsningen kommer inte att räcka.

Ska Sverige klara den gröna omställningen och elektrifieringen behövs mer elproduktion.

Det fastslår Svenska kraftnät i sin Nätutvecklingsplan 2024-2033, som redovisar både pågående anläggningsinvesteringsprojekt och aktuella behovsutredningar.

– Ska vi klara omställningen och elektrifieringen i den takt som industrin planerar för räcker inte detta. Då behövs årligen ett produktionstillskott motsvarande elförbrukningen i Stockholm från nu fram till 2045 för att täcka kommande förbrukningsökning samt för att ersätta befintlig produktion som går ur tiden.

Det konstaterar Daniel Gustafsson, avdelningschef för kraftsystem på Svenska kraftnät.

Pekar ut riskområde

Svenska kraftnäts rapport visar att det kommer att investeras i 1 500 kilometer nya kraftledningar och ett trettiotal nya transformator- och kopplingsstationer den kommande tioårsperioden.

Därtill ska 2 500 ledningar och 100 stationer rustas upp.

Daniel Gustafsson slutsats är tydlig.

Det kommer inte att räcka om  Sverige ska klara elektrifieringen och säkerställa en god leveranssäkerhet.

Södra Sverige kommer att få ta den stora smällen.

– Det vi ser framför oss om inte investeringarna i ny produktion skjuter fart är att norra Sverige går från att vara ett överskottsområde vad gäller el till ett underskottsområde. Och för södra Sverige som länge varit ett underskottsområde blir situationen ännu mer utmanande än i dag, säger Gustafsson.

Larmet: Tung smäll för hushållen

Nu går Svenska kraftnät ut med en skarp varning till Sveriges hushåll.

Elpriserna riskerar att skjuta i höjden om inte Sverige lyckas täcka det enorma framtida elbehovet.

Myndigheten varnar för ”väldigt höga elpriser” de närmaste tio åren.

– Det mest dramatiska är att vi ser en väldigt kraftig förbrukningsökning, som kommer som en effekt av den gröna omställningen. Det kommer leda till väldigt höga elpriser om vi inte har produktion på plats som kan matcha den här förbrukningen, säger Daniel Gustafsson till SR Ekot.

Flera faktorer

Svenska kraftnäts kraftsystemschef pekar ut flera anledningar till den dystra prognosen:

- Kommunpolitiker säger ofta nej till nya byggtillstånd för landbaserad vindkraft.

-  Kostnader för havsbaserad vindkraft har ökat kraftigt. Flera stora projekt har pausats i Europa.

- Regeringens kärnkraftssatsning kommer att dröja. Utbyggnaden av kärnkraften väntas inte påverka elpriserna den närmaste tioårsperioden.

- Elbehoven i norr kommer att vara gigantiska de kommande tio åren. Stora industriprojekt kräver enorma satsningar och en omfattande upprustning av stamnätet.

Foto: D. MacKay 

Text: Redaktionen