Utländska soldater på väg in i Kazakstan – Mardröm för Putin

2022 01 07

Rysslandsledda militäralliansen CTO sänder soldater till Kazakstan där statliga byggnader satts i brand i omfattande protester som utvecklats till en mardröm för Putin.

Kazakstans diktator har för andra gången på bara några timmar gått ut i nationell TV och adresserat kravallerna.

Begärt hjälp

Tidigt på torsdagen lokal tid sade han att han begärt hjälp från den Rysslandsledda militäralliansen Collective Security Treaty Organization, CSTO, som är en militärallians som består av Belarus, Armenien, Kazakstan, Kyrgyzstan, Tadjikistan och Ryssland.

Vill välta staty

Online sprids bilder av hur folk försöker välta en stor bronsstaty av landets tidigare diktator Nazarbayev.

Skyller på terrorister

Diktatorn tillika presidenten Tokayev hävdar att utländskt tränade ”terrorister” lagt beslag på byggnader, infrastruktur och vapen inklusive utländska flygplan, rapporterar Reuters.

Diktatorn i TV

– Det underminerar integriteten av landet och framförallt är det en attack på våra invånare som ber mig om akut hjälp, säger diktatorn i TV.
Alla tänkbara åtgärder

Angreppen äger rum inte minst Iandets största stad, tvåmiljonersstaden Almaty.

– Almaty attackerades, förstördes, vandaliserades. Almatys invånare blev terroristernas offer. Därför är det vår plikt att att vidta alla tänkbara åtgärder för att skydda vårt land, sade diktator Tokayev i TV.

Miltäralliansen säger ja

Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan bekräftar i ett inlägg på Facebook att militäralliansen kommer att sända ”fredsbevarande” trupper under en begränsad tidsperiod. Beskedet hade inte givits utan Putins inblandning.

Vill ha mer frihet

Protesterna som till en början handlade om höga energipriser har utvecklats till ett hot mot den auktoritära regimen där landets unga efterfrågar mer frihet, rapporterar Reuters.
Enligt uppgifter har polisen delvis backat undan då de ursinniga protesterna spritt sig i Almaty och andra delar av landet.

Unga frustrerade

– Unga uppkopplade kazaker, särskilt i huvudstaden, vill sannolikt har samma frihet som ukrainare, georgier, moldaver och armenier som också ha frustrerats över auktoritära regimer, säger marknadsstrategen Tim Ash vid BlueBay Asset Management till Reuters.

ANALYS

I samband med protesterna har sloganen ”Old Man Go” skallat och det syftar på den tidigare diktatorn och presidenten Nursultan Nazarbayev som lämnade över makten till Tokayev 2019.

Nazarbayev har styrt vidare bakom kulisserna men Tokayev meddelade nyligen att han ersätter Nazarbayev som chef för landets säkerhetsråd. Han lovade också att sänka priset på bränsle vilket varit ett av kraven bland demonstranterna.

Sannolikt räcker inte det för att lugna demonstranterna som ser ett tillfälle att begära betydligt mer än så och som längtar efter mer frihet och demokratiska reformer.

Mardröm för Putin

En diktatur som ligger granne med Ryssland och som skakas av protester där regimen åtminstone delvis tycks gå demonstranterna och folket till mötes – det är en mardröm för Ryssland diktator Vladimir Putin som i förlängningen fruktar för samma sak i sitt eget land – att folket ska resa sig mot regimen.

Mycket är osäkert

Det är i nuläget oklart hur stora trupper den Rysslandsledda militäralliansen skickar till Kazakstan och hur snabbt de kan kväsa protesterna. Det är även oklart hur stor andel ryska soldater det kan komma att handla om och hur de kommer att mottas av befolkningen.

Foto: Aslan Ismaylov, FB