Utgift för pensionärer väntas höjas kraftigt nästa år

2024 12 10

Regeringen väntas höja gränserna i det så kallade högkostnadsskyddet nästa år.

Det kommer i så fall innebära dyrare läkemedel och vård för många.

Och höjningen riskerar att slå särskilt mot landets äldre, varnar PRO, pensionärernas riksorganisation.

– Det är sorgligt. Usch, det är inte bra. Har man jättedålig pension då blir det ju svettigt, säger Anna-Lena Jungstedt som är ordförande för PRO i Torshälla, till P4 Sörmland.

Så mycket dyrare kan det bli

Med dagens regelverk får man rabatt på läkemedel när summan överstigit 1 425 kronor. Efter 2 850 kronor är alla avgifter kostnadsfria.

Det nya förslaget innebär att “golvet” höjs till 2 000 kronor och avgifterna blir gratis först när summan kommit upp i 3 800 kronor.

Förslaget har tagits fram av Socialdepartementet och förväntas börja gälla 1 juli nästa år. Det motiveras med ökade kostnader på läkemedel för staten.

PRO är mycket kritiska till förslaget och menar att prisökningen kan drabba äldres hälsa.

– Frågan är hur de tänker. Om de har råd att hämta ut sina läkemedel, säger Anna-Lena Ljungstedt.

"Hållbarare finansiering"

Enligt regeringen och Socialdepartementet skulle en höjning av högkostnadsskyddet kunna förbättra möjligheterna till “en hållbar finansiering av läkemedelskostnaderna”.

Förslaget innehåller även höjning av det första trappsteget så att patienten betalar 75 procent i stället för 50 procent av kostnaden i det intervallet.

– Sammantaget beräknas avgifterna som den enskilde som mest kan behöva betala öka med 900 kronor under en tolvmånadersperiod, skriver Socialdepartementet i ett PM.

Ökat 20 procent

De senaste två åren har statens kostnader för läkemedel ökat med 20 procent, enligt SVT Nyheter.

Regeringen har hittills inte lämnat något klart besked i frågan.

Jag kan inte säga nu hur det blir, men vi vet att det är ungefär en halv miljard mer som behöver in till statsbudgeten nästa år. Jag ser att vi har ett brett parlamentariskt stöd för att göra detta, har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) sagt till Ekot tidigare.

Foto: I. Samkov

Text: Redaktionen


JUST NU: Klassiskt ämne kan försvinna ur svenska skolor – “ett kulturarv”

2025 04 02

Intresseorganisationen RFSU riktar skarp kritik mot den nya läroplansutredningen.

Den nya läroplansutredningen togs emot av skolminister Lotta Edholm (M) i februari. 

Utredningen gör bland annat gällande att ett större fokus i läroplanen ska läggas på grundläggande kunskaper som att läsa, skriva och räkna – men också på en stärkt lärarroll.

– Lärarrollen är för svag i förhållande till föräldrar och elever. Det ställs oerhört höga krav på lärare idag – med nya läroplaner blir det lättare för lärare att tala om vad som krävs att man lär sig tidigt, säger Lotta Edholm till SVT.

“Värsta attacken i modern tid”

Nu lyfts dock en del oro kring den nya läroplanen. Detta från Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU.

– Utredningen föreslår att man ska stryka sexualundervisningen ur skolans mål och uppdrag. För oss är det här den värsta attacken på sexualundervisning som vi har sett i modern tid, säger Lina Fridén, ordförande för RFSU.

Bland annat föreslås att områdena sexualitet, samtycke och relationer – tidigare kända under namnet sex och samlevnad – ska omhändertas av kursplanen istället för läroplanen.

“Ett svenskt kulturarv”

Något som vore en “katastrof” enligt RFSU.

Detta skulle nämligen innebära att rektorer inte längre behöver ansvara för att sexualundervisning genomförs, rapporterar Expressen.

– Det är på många sätt ett svenskt kulturarv som man plockar bort där sexualundervisningen hela tiden förbättrats och stärkts de senaste decennierna. Det här skulle vara första gången vi börjar backa, säger Fridén till tidningen.

Kritik från Skolinspektionen

Så sent som i förra veckan kom Skolinspektionen med kritik om att sexualundervisningen i svenska skolor behöver förbättras.

– Granskningen visar att eleverna önskar mer samtal om verklighetsnära situationer. Den visar också att lärare tycker att det finns samtal som är svåra att genomföra på ett tryggt sätt i klassrummet på grund av att de kan vara känsliga eller utpekande, skriver Skolinspektionen i ett uttalande. 

Foto: I. Aleksic

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Elon Musk lämnar

2025 04 02

Elon Musk kommer inom kort att lämna sin roll vid Donald Trumps sida, uppger flera källor.

Donald Trump har bekräftat för sina närmaste män att Elon Musk snart kommer att lämna sin post i Vita huset.

Under de kommande veckorna kommer techmiljardären att ta ett steg tillbaka från sin nuvarande roll som regeringspartner, uppger flera källor till Politico.

Trump ändå nöjd med Musk

Trump ska dock fortfarande vara nöjd med Musk och hans initiativ Department of Government Efficiency, Doge, enligt tre källor nära presidenten.

Nu har dock både Trump och Musk beslutat att det snart är dags för Musk att återvända till sina företag och i stället ta på sig en stöttande roll.

Inte helt oväntat

Uppgifterna om att Musk drar sig tillbaka kommer inte från klar himmel.

Många från regeringen Trump och andra “externa allierade” ska vara frustrerade över mogulens oförutsägbarhet och har alltmer kommit att betrakta miljardären som en politisk börda, rapporterar tidskriften.

Det innebär också en stor förändring i relationen mellan Trump och Musk jämfört med för bara en månad sen, då tjänstemän i Vita huset och allierade uppgav att “Musk var här för att stanna”.

"Lurar sig själva"

En högre uppsatt tjänsteman i administrationen uppger att Musk sannolikt kommer att behålla en roll som rådgivare – dock informellt. Detta kommer innebära att han ändå lär synas runt Vita huset framöver.

En annan källa menar att alla som tror att Musk helt kommer att försvinna från presidentens sida "lurar sig själva".

Svårt "utan att skära för nära benet"

Musks tänkta övergång kommer sannolikt innebära slutet för hans status som "särskild regeringsanställd", en särskild status som tillfälligt undantar honom från vissa etiska regler.

Den 130 dagar långa perioden förväntas ta slut antingen i slutet av maj eller början av juni, enligt Politico.

De som försvarar Musk inom regeringen Trump menar också att det är hög tid för Musk att stiga åt sidan. Detta eftersom det blir svårt att skära ned mer från statliga myndigheter "utan att skära för nära benet", rapporterar tidningen.

Foto: TED Conference

Text: Redaktionen