Utfärdar varning till svenska banker
2023 11 10
Storbankerna varnas nu angående fastighetssektorn.
Under det senaste året har Riksbanken höjt styrräntan aggressivt för att försöka slå tillbaka mot inflationen som varit mycket hög.
I samband med räntehöjningarna har såväl företag som hushåll fått det kämpigt.
Nu varnar Riksbanken de svenska bankerna för fastighetssektorn, som de menar kan få det ännu tuffare framöver.
Det rapporterar Svenska Dagbladet.
Bör agera
Bankerna uppmanas att agera genom att bland annat hålla igen med aktieutdelningar och aktieåterköp, och på andra sätt förbereda sig på en förvärrad fastighetssektor.
De högt belånade fastighetsbolagen kan få det allt svårare framöver och bankerna rekommenderas värna om sina buffertar.
Samtidigt uppmanas fastighetsbolagen vidta åtgärder som att sälja fastigheter, pausa utdelningar och minska investeringar för att klara av krisen.
“Ska ha god marginal”
Riksbanken framhåller att bankerna i dagsläget klarar av problem i fastighetssektorn, men att högre räntor under längre tid kan ställa till med stora problem.
– Det finns anledning, menar vi, att bankerna ska ha mycket god marginal till kapitalkraven, säger riksbankschef Erik Thedéen till SvD.
Det menas att räntehöjningarna ännu inte fått full effekt, vilket kan slå hårt mot hushåll och företag, och i synnerhet fastighetsbolag framöver.
Har varnat
Även Finansinspektionen har varnat för riskerna i fastighetssektorn.
– Vi har i flera år varnat för stora risker och höga skulder i fastighetssektorn. Flera fastighetsbolag har börjat agera för att minska skulderna genom att sänka eller ställa in aktieutdelningar. Det är viktigt, men vi ser att mer krävs för att få ned fastighetsföretagens skulder till hållbara nivåer, säger Daniel Barr vid Fi.
Ställer krav
Finansinspektionen ställer krav på bankerna för att säkerställa att de klarar av oväntade förluster, exempelvis gällande exponeringen mot fastighetssektorn.
– Men varken bankerna eller vi kan luta oss tillbaka. Vårt jobb är att vara oroliga. Ingen visste att det skulle uppstå en pandemi eller ett krig i Europa. Det som hänt visar att reglerna behöver ta höjd även för mindre sannolika händelser, fortsätter Barr.
Foto: J. Hanno resp Riksbanken
Text: Redaktionen