UTRIKES: Utfärdar löfte till ryska soldater

2022 10 07

Ukraina uppmanar samtliga ryska soldater att lägga ner sina vapen.

I utbyte lovar Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov “liv och säkerhet”, rapporterar AFP.

– Du kan fortfarande rädda Ryssland från tragedi och den ryska armén från förnedring, säger försvarsministern på ryska i en video som är avsedd för ryska soldater.

– Vi garanterar liv, säkerhet och rättvisa för alla som omedelbart vägrar att slåss. Och vi kommer att ställa dem som är ansvariga inför rätta, fortsätter Reznikov.

”Lurad och förrådd”

Kreml har de senaste veckorna börjat beskriva den "militära operationen" i Ukraina som en konflikt mellan Nato och Ryssland.

Oleksij Reznikov uppmanar ryska soldater att inte lyssna på tongångarna i Moskva.

Han vänder sig återigen direkt till soldaterna som skickats till Ukraina.

– Du har blivit lurad och förrådd av Kreml. Det är enklare för dem att berätta för dig att du dog heroiskt i strid mot imaginära Nato-horder. Det är sant att Natoländer förser oss med vapen. Men det är ukrainska soldater som strider mot dig med dessa vapen, säger han enligt AFP.

Ministern tillägger att Ukraina endast vill ta tillbaka sitt eget territorium och inte är intresserade av ryska landområden.

– Ukrainska soldater behöver inte ryska landområden. Vi har tillräckligt mycket eget territorium. Och vi tar tillbaka allt som är stulet.

Avancerar framåt

Samtidigt som försvarsministern uppmanar ryska soldater att lägga ner sina vapen, så fortsätter ukrainska styrkor att vinna tillbaka mark från de ryska ockupanterna. Det bekräftar Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

Enligt presidenten har landet styrkor återtagit över 500 kvadratkilometer territorium i Chersonregionen sedan den 1 oktober, rapporterar Reuters.

Den ukrainska framryckningen kan även ses i andra delar av landet. I norr har ukrainska trupper gjort framryckningar i Luhanskregionen, uppger den amerikanska tankesmedjan  Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste lägesuppdatering.

En unik framgång. Det är första gången under kriget som ukrainska trupper avancerat framåt i Luhansk.   

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen