Axfood utfärdar köttbullsvarning

2023 02 17

Vid en rutinkontroll gjordes en oroväckande upptäckt om populära köttbullar.

Det rör sig om köttbullar av märket Garant som kan innehålla listeria, en bakterie som bland annat kan orsaka feber och illamående.

Axfood agerar nu direkt och återkallar med en gång de aktuella köttbullarna.

Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård i ett pressmeddelande.

Uppling till konsumenterna

Köttbullarna har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, exempelvis Willys och Hemköp

Det var i samband med en rutinkontroll hos leverantören som upptäckten gjordes, och nu vädjar bolaget till konsumenter som har köpt köttbullarna att återlämna dem till affären.

– Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Två varianter

Återkallelsen gäller följande två varianter av Garants köttbullar:

- Garant färdiglagade köttbullar 350 gram, bäst före-datum 13.03.2023

- Garant färdiglagade köttbullar 1 kg, bäst före-datum 12.03.2023

Riskgrupper kan drabbas allvarligt

Listeria är en vanlig bakterie i människans omgivning och risken att bli infekterad är mycket liten, enligt Vårdguiden 1177.

Äldre eller personer med nedsatt immunförsvar samt gravida och nyfödda barn är dock i riskzonen för att bli allvarligt sjuka.

– Infektionen kan utvecklas till hjärnhinneinflammation eller sepsis, som även kallas blodförgiftning, framhåller 1177 på sin hemsida.

– Hos en person som är gravid kan infektionen sprida sig till barnet i magen. Det kan leda till att barnet föds för tidigt. Barnet kan också bli allvarligt sjuk eller dö, men det är mycket ovanligt,

Egen dag i almanackan

På många sätt ses köttbullar som en nationalrätt i Sverige och har till och med en egen dag i almanackan– 23 augusti.

Köttbullar har även en given plats på flera högtider. Oavsett om det vankas jul, midsommar eller påsk ska den svenska klassikern finnas på bordet, anser många svenskar.

Inför förra årets julbord blev dock köttbullarna en betydligt dyrare historia än tidigare.

– Kött har stigit strax under 20 procent, men tar du köttbullar är de uppe i 28 procent. Det är enorma höjningar, sade Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, till Sveriges radio i julas.

Foto: E. Vittoriosi

Text: Redaktionen