Axfood utfärdar köttbullsvarning

2023 02 17

Vid en rutinkontroll gjordes en oroväckande upptäckt om populära köttbullar.

Det rör sig om köttbullar av märket Garant som kan innehålla listeria, en bakterie som bland annat kan orsaka feber och illamående.

Axfood agerar nu direkt och återkallar med en gång de aktuella köttbullarna.

Vi ser mycket allvarligt på den här händelsen och utreder nu med leverantören hur detta har kunnat ske, säger Axfoods kvalitetschef Susanna Wadegård i ett pressmeddelande.

Uppling till konsumenterna

Köttbullarna har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, exempelvis Willys och Hemköp

Det var i samband med en rutinkontroll hos leverantören som upptäckten gjordes, och nu vädjar bolaget till konsumenter som har köpt köttbullarna att återlämna dem till affären.

– Axfood beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter som köpt den aktuella varan att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Två varianter

Återkallelsen gäller följande två varianter av Garants köttbullar:

- Garant färdiglagade köttbullar 350 gram, bäst före-datum 13.03.2023

- Garant färdiglagade köttbullar 1 kg, bäst före-datum 12.03.2023

Riskgrupper kan drabbas allvarligt

Listeria är en vanlig bakterie i människans omgivning och risken att bli infekterad är mycket liten, enligt Vårdguiden 1177.

Äldre eller personer med nedsatt immunförsvar samt gravida och nyfödda barn är dock i riskzonen för att bli allvarligt sjuka.

– Infektionen kan utvecklas till hjärnhinneinflammation eller sepsis, som även kallas blodförgiftning, framhåller 1177 på sin hemsida.

– Hos en person som är gravid kan infektionen sprida sig till barnet i magen. Det kan leda till att barnet föds för tidigt. Barnet kan också bli allvarligt sjuk eller dö, men det är mycket ovanligt,

Egen dag i almanackan

På många sätt ses köttbullar som en nationalrätt i Sverige och har till och med en egen dag i almanackan– 23 augusti.

Köttbullar har även en given plats på flera högtider. Oavsett om det vankas jul, midsommar eller påsk ska den svenska klassikern finnas på bordet, anser många svenskar.

Inför förra årets julbord blev dock köttbullarna en betydligt dyrare historia än tidigare.

– Kött har stigit strax under 20 procent, men tar du köttbullar är de uppe i 28 procent. Det är enorma höjningar, sade Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, till Sveriges radio i julas.

Foto: E. Vittoriosi

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen