Utdött rovdjur på väg att väckas till liv – forskare förtvivlade
2024 10 18
Vetenskapen uppges vara nära ett kontroversiellt genombrott.
Den tasmanska tigern, formellt kallat pungvargen, förklarades officiellt utrotad på 1930-talet.
Nu är den australiska köttätaren på väg att väckas till liv igen.
Detta efter att ett team av amerikanska och australiensiska forskare hävdar att man gjort en rad vetenskapliga genombrott på området, rapporterar Sky News.
Pungvargen, även kallad tasmansk tiger eller "thylacine". Foto: E.J. Keller.
"99,9 procent korrekt"
Bakom forskningen står det USA-baserade företaget Colossal Biosciences, som tidigare även meddelat att man planerar att få tillbaka mammuten och dronten från de döda.
Från ett 108 år gammalt exemplar bevarat i alkohol på ett museum i Melbourne har forskarna extraherat en DNA-sekvens från djuret som de hävdar är 99,9 procent samma som originalet.
– Med denna nya resurs i handen kommer vi att kunna avgöra vad en pungvarg kan smaka, vad den kunde lukta, vilket typ av syn den hade och till och med hur dess hjärna fungerade, säger professor Andrew Pask från University of Melbourne, som är en av forskarna inblandade i projektet, till tv-kanalen.
Odlat i ett labb
De nya pungvargsproverna beskrivs som “de bäst bevarade antika exemplaren teamet har arbetat med”.
Men att ha tillgång till djurets gener är bara ett steg mot att återuppliva den tasmanska tigern.
Colossal använder genrederingstekniker för att ändra arvsmassan hos pungvargens närmaste släkting – den fettsvansade pungmusen som är stor som en hamster.
Enligt forskarna har man genomfört över 300 pungvargshärledda genetiska “ändringar” av pungmusceller som odlats i ett labb.
Man har även lärt sig hur man framkallar ägglossning i det lilla hamsterliknande djuret och odlat dess embryon utanför livmodern.
Forskare förtvivlade
Försöken att återuppliva pungvargen har inte gått utan kritik.
Många naturvårdare hävdar att alla de miljontals dollar som investerats av företag som Colossal istället borde användas för att bevara livsmiljöerna för djur som för närvarande riskerar utrotning.
Det inkluderar exempelvis en femtedel av Australiens inhemska däggdjur.
Andra menar att det är oetiskt att väcka liv i ett sedan länge utdött djur till en livsmiljö som är så kraftigt försämrad av mänsklig aktivitet.
En del forskare pekar också på att det rent tekniskt är för svårt att genomföra.
Pungvargen klassades formellt som utrotad 1936. Genom åren har det förekommit rapporter om folk som sett djuret även efteråt, men utan konkreta bevis.
Foto: C. Stark
Text: Redaktionen