JUST NU: Utbrytarrepubliken skyller attack på Ukraina

2022 04 27

Myndigheterna i den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien beskyller Ukraina för att under onsdagen attackerat ett ammunitionslager i regionen.

Transnistrien inrikesministerium hävdar att explosionerna i området var ett resultat av anfall från ukrainskt territorium, rapporterar AFP.

Påstår att skott avlossats

Myndigheterna hävdar att skott avlossades mot byn Cobasna som inrymmer ett ryskt ammunitionslager efter att drönare från Ukraina flugit över området under natten.

– I går kväll noterades flera drönare på himlen över byn Cobasna. Drönarna kom mot Transnistrien från Ukrainas territorium, skriver regionen inrikesministerium på sin hemsida, enligt AFP.  

De tillägger att skott sedan avlossades från den ukrainska sidan.

20 000 ton ammunition

Cobasna ligger cirka två kilometer från den ukrainska gränsen.

Det ryska ammunitionslagret i byn rymmer ett lager av 20 000 ton ammunition som förvarats där sedan sovjettiden.

Ryska soldater bevakar lagret. Enligt Transnistriens inrikesministerier är ammunitionslagret det största i Europa.  

Ökad oro

Uttalandet från myndigheterna i utbrytarregionen kommer kort efter att det har rapporterats om en serie explosioner i regionen som har kallats för ”terrorattacker”, vilket har ökat rädslan för att kriget i Ukraina ska sprida sig västerut.

Enligt Ukraina ligger ryska specialstyrkor bakom måndagen och tisdagens attacker i Transnistrien.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har anklagat Ryssland för att försöka dra in Moldavien i kriget.

Rysk falsk flagg-operation

Tidigare under dagen hävdade den amerikanska tankesmedjan  Institute for the Study of War (ISW) att den ryska armén troligtvis iscensätter attacker i Transnistrien för att skapa panik.

Det kan vara ett sätt för Ryssland att legitimera ett övertagande av regionen som har ett viktigt strategiskt läge nära Ukrainas västra gräns.

Cirka 1 500 soldater är redan permanent placerade i regionen och Transnistrien får i dag både militärt och ekonomiskt bistånd från Ryssland.

Foto: K. Grigorean

Text: Redaktionen