USA:s uppmaning till Kina – gäller Putin

2023 03 21

USA uppmanar nu Kinas president Xi Jinping att pressa Vladimir Putin att sätta stoppa för krigsförbrytelserna i Ukraina.

Kinas president Xi Jinping besöker under dagen Moskva för första gången sedan invasionen. Inför besöket uppmanar Vita Husets nationella säkerhetsråds talman John Kirby presidenten Xi Jinping att pressa Ryssland till tillbakadragning av sina soldater i Ukraina.  

– Vi hoppas att president Xi kommer pressa president Putin att sluta bomba ukrainska städer, sjukhus och skolor, för att stoppa krigsförbrytelserna och grymheterna och dra tillbaka sina trupper, säger han till BBC. 

Orolig över utvecklingen

Dagens relation mellan Kina och Ryssland bygger främst på teknologisk och affärsmässig handel, men det finns oroligheter att relationen kan utvecklas till ett militärt utbyte.

Under mötet med Kina kommer Putin diskutera en 12-punktsplan föreslagen av den kinesiska ledaren för att hantera situationen i Ukraina.

Planen ska bland annat innehålla förslag om att upphöra fientligheter och återuppta fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina. Däremot finns det inga specificeringar kring hur Ryssland ska agerar och vilken typ av vapen de ska återkalla från Ukraina.

Putins avundsjuka

Besöket i Moskva kommer vara under tre dagar och inleddes under måndagen med ett varmt välkommande av Kinas president.

Vladimir Putin ska under välkomnandet ha uttryckt viss avundsjuka mot den utveckling Kina gjort under de senaste åren.

– Under ert starka ledarskap har Ryssland gjort stora framsteg i sin välmående utveckling. Jag är övertygad om att det ryska folket kommer att fortsätta att ge er sitt fasta stöd, svarade Kinas president Xi Jinping, enligt BBC.

Kinas stöd till Ryssland

Tidigare har det rapporterats om Kinas officiella stöd till Ryssland. Peking menar att sanktionerna från väst är olagliga. Däremot är landet inte beredda att ge obegränsat med stöd till Ryssland efter invasionen av Ukraina.

– Kina har klargjort sin ståndpunkt gällande situationen i Ukraina och de illegala sanktionerna mot Ryssland. Vi förstår (Moskvas) problem. Men vi kan inte ignorera vår situation. Kina kommer alltid att agera för de kinesiska folkets bästa, säger en källa till  Washington Post.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen