JUST NU: USA:s positiva besked till Ukraina

2022 04 12

USA vill förstärka den ukrainska militären med fler och nya vapen, samt utbildning för att kunna hantera dem.

Joe Biden har tidigare meddelat att han inte kommer att åka till Ukraina personligen, men det hindrar inte landet från att istället fortsätta skicka vapen till landet.

Avancerade vapen

Militären i USA respektive Ukraina ska ha kommit överens om att fler vapensystem ska skickas från just USA till Ukraina, uppger CNN.

Det handlar om så pass avancerade vapen att de ukrainska soldaterna kommer att behöva ytterligare träning för att hantera dem.

Kräver utbildning

Uppgifterna kommer från en tjänsteman i amerikanska försvaret och är baserade på samtal som skett under tisdagen mellan de två länderna.

– Om vi i samråd med ukrainarna fastställer att det [finns] ytterligare system som de behöver som vi kan tillhandahålla men som kan kräva viss utbildning, så är vi verkligen villiga att prata med dem om det, säger tjänstemannen.

Inget hinder

Det faktum att de amerikanska vapnen kräver mer utbildning uppges inte vara ett hinder för att de ska kunna användas i striderna mot den ryska diktaturen.

Tjänstemannen exemplifierade med de “switchblade-drönare”, även kallade “kamikaze-drönare”, som man hittade metoder för att utbilda ett mindre antal ukrainska soldater att använda på två dygn.

“Inte oöverkomligt”

– Gällande andra system får vi se, men det är inte oöverkomligt för oss att inte tillhandahålla det bara för att det kan behövas viss ytterligare utbildning, sa tjänstemannen enligt CNN.

21 000 döda civila

De positiva nyheterna för Ukraina kommer samtidigt som det fortsätter att välla in tragiska besked om döda civila.

Enligt de senaste siffrorna uppges 21 000 oskyldiga människor ha dödats i Mariupol, uppger stadens borgmästare Badum Boichenko enligt Sky News.

Förhandlingar strandade

Samtidigt finns det ett väldigt litet hopp för att fredsförhandlingarna ska gå framåt. Enligt Rysslands president Vladimir Putin har de strandat.

– Vi har återigen återvänt till en återvändsgränd för oss själva och för allihop, sade han tillsammans med sin belarusiska diktatorgranne Alexander Lukasjenko på en presskonferens idag.

Rysk taktik

Ukraina å andra sidan försöker hålla hoppet uppe, men uppger att förhandlingarna är “extremt svåra”.

– Den ryska sidan håller fast vid sin traditionella taktik om att sätta offentlig press på samtalen genom uttalanden, framhäver Mykhailo Podolyak, talesperson för den Ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskey.

Foto: Biden FB

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen