JUST NU: USA:s positiva besked till Ukraina

2022 04 12

USA vill förstärka den ukrainska militären med fler och nya vapen, samt utbildning för att kunna hantera dem.

Joe Biden har tidigare meddelat att han inte kommer att åka till Ukraina personligen, men det hindrar inte landet från att istället fortsätta skicka vapen till landet.

Avancerade vapen

Militären i USA respektive Ukraina ska ha kommit överens om att fler vapensystem ska skickas från just USA till Ukraina, uppger CNN.

Det handlar om så pass avancerade vapen att de ukrainska soldaterna kommer att behöva ytterligare träning för att hantera dem.

Kräver utbildning

Uppgifterna kommer från en tjänsteman i amerikanska försvaret och är baserade på samtal som skett under tisdagen mellan de två länderna.

– Om vi i samråd med ukrainarna fastställer att det [finns] ytterligare system som de behöver som vi kan tillhandahålla men som kan kräva viss utbildning, så är vi verkligen villiga att prata med dem om det, säger tjänstemannen.

Inget hinder

Det faktum att de amerikanska vapnen kräver mer utbildning uppges inte vara ett hinder för att de ska kunna användas i striderna mot den ryska diktaturen.

Tjänstemannen exemplifierade med de “switchblade-drönare”, även kallade “kamikaze-drönare”, som man hittade metoder för att utbilda ett mindre antal ukrainska soldater att använda på två dygn.

“Inte oöverkomligt”

– Gällande andra system får vi se, men det är inte oöverkomligt för oss att inte tillhandahålla det bara för att det kan behövas viss ytterligare utbildning, sa tjänstemannen enligt CNN.

21 000 döda civila

De positiva nyheterna för Ukraina kommer samtidigt som det fortsätter att välla in tragiska besked om döda civila.

Enligt de senaste siffrorna uppges 21 000 oskyldiga människor ha dödats i Mariupol, uppger stadens borgmästare Badum Boichenko enligt Sky News.

Förhandlingar strandade

Samtidigt finns det ett väldigt litet hopp för att fredsförhandlingarna ska gå framåt. Enligt Rysslands president Vladimir Putin har de strandat.

– Vi har återigen återvänt till en återvändsgränd för oss själva och för allihop, sade han tillsammans med sin belarusiska diktatorgranne Alexander Lukasjenko på en presskonferens idag.

Rysk taktik

Ukraina å andra sidan försöker hålla hoppet uppe, men uppger att förhandlingarna är “extremt svåra”.

– Den ryska sidan håller fast vid sin traditionella taktik om att sätta offentlig press på samtalen genom uttalanden, framhäver Mykhailo Podolyak, talesperson för den Ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskey.

Foto: Biden FB

Text: Redaktionen