USA:s krav – Ukraina måste hålla val

2025 02 01

USA uppges kräva att Ukraina ska hålla val under det kommande året.

Volodymyr Zelenskyjs mandat som president skulle ha gått ut 2024. Men val kan inte hållas under krigslagar, som Ukraina införde när landet invaderades av Ryssland.

Nu har USA dock börjat sätta press på Ukraina, rapporterar Reuters.

Från USA:s och Trump-administrationens sida vill man att Ukraina ska kunna hålla val framåt slutet av 2025.

”Måste göras”

Trump-administrationen hoppas att man ska få till en vapenvila i Ukraina de kommande månaderna, och att det också ska göra det möjligt att hålla val i landet.

Det meddelar Donald Trumps särskilda sändebud för Ukraina och Ryssland, Keith Kellogg. Han understryker att detta är någonting som ”måste göras”.

– De flesta demokratiska nationer har val i sin tid av krig. Jag tror att det är viktigt att de gör det, säger Kellogg, enligt nyhetsbyrån.

– Jag tror att det är bra för demokratin. Det är skönheten med en solid demokrati, du har mer än en person som kan ställa upp, tillägger han.

Zelenskyj kräver säkerhetsgarantier

Trump-administrationen har de senaste dagarna diskuterat möjligheten att sätta press på Ukraina angående att val ska hållas i samband med en eventuell vapenvila, enligt källor till nyhetsbyrån.

Man diskuterar också om man ska försöka få till en första vapenvila innan man försöker förhandla fram en mer permanent fred. Om det hålls val däremellan så kan vinnaren av det valet hålla i Ukrainas förhandlingar och ha ett tydligt mandat.

Zelenskyj själv har sagt att Ukraina skulle kunna hålla val i år om krigandet upphör och säkerhetsgarantier kommer på plats.

Trump-administrationen har dock ännu inte formellt krävt att Ukraina håller val under 2025, enligt källor i Kiev, uppger nyhetsbyrån.

Från ukrainskt håll har man i tidigare samtal med Biden-administrationen uttryckt oro över risken att ett val skulle riskera att utsättas för ryska inflytelsekampanjer samt att landets ledarskap skulle splittras.

Vladimir Putin har å sin sida hävdat att Volodymyr Zelenskyj inte är en legitim president eftersom Zelenskyjs mandat gick ut 2024.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Bakslag för Trump – flera länder säger nej

2025 02 01

Donald Trump har föreslagit att förflytta invånare i Gaza till grannländerna.

Men nu går flera arabländer ut och säger nej till förslaget.

Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Qatar, Förenade arabemiraten, Palestinska myndigheten och Arabförbundet meddelar alla i ett gemensamt uttalande att det inte är aktuellt.

Det rapporterar AP.

Så sade Trump

Så här sade Trump om saken förra veckan till Jordaniens Abdullah II:

– Jag sade till honom att jag skulle vilja att du tog på dig mer, för jag tittar på hela Gazaremsan just nu och det är en enda röra, en riktig röra, menade han enligt CNN.

– Jag vet inte, något måste hända, men det är bokstavligen en rivningsplats just nu. Nästan allt är rivet och människor dör där, så jag skulle hellre engagera mig med några av arabländerna och bygga bostäder på en annan plats där jag tror att de kanske skulle kunna leva i fred för en gångs skull.

Inte aktuellt

Trumps förslag tycks dock inte bli till verklighet då arabländerna säger nej.

I det nya uttalandet från arabländerna varnades för att sådana planer ”hotar regionens stabilitet, riskerar att utvidga konflikten och undergräver utsikterna för fred och samexistens mellan dess folk”.

Uttalandet gjordes efter ett möte i Kairo mellan toppdiplomater från Egypten, Jordanien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar samt Hussein al-Sheikh, en högt uppsatt palestinsk tjänsteman som fungerar som den viktigaste länken till Israel, och Arabförbundets chef Ahmed Aboul-Gheit.

“Tvåstatslösning”

Egyptens president Abdel Fattah el-Sissi avvisade Trumps förslag vid en presskonferens i förra veckan och sade att förflyttning av palestinier ”aldrig någonsin kan tolereras eller tillåtas”.

– Lösningen på den här frågan är tvåstatslösningen. Det är upprättandet av en palestinsk stat. Lösningen är inte att förflytta det palestinska folket från sin plats. Nej.

LÄS MER: Kreml rasar mot Trumps nya plan

Viktig fråga

Situationen i Mellanöstern är en av många viktiga frågor som Donald Trump kommer att ta sig an under hans fyraåriga tid som president.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


Skräcksiffror för Trump

2025 02 01

Nu kommer nya siffror som är ren mardrömsläsning för Donald Trump.

Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet 2024 med större marginal än förväntat, och den 20 januari i år svors han in som president.

Men långt ifrån alla amerikaner har en positiv syn på presidenten efter hans första dagar i Vita huset.

Tvärtom – en ny mätning visar på rena skräcksiffror för Donald Trump, rapporterar The Times. Stödet för presidenten är rekordlågt.

Rekordlågt nettostöd

Om man väger samman positiva och negativa omdömen om Trump, blir det sammanlagda resultatet det sämsta för en nytillträdd president sedan mätningarna från Gallup började 1953.

När man mäter andelen som har en positiv inställning till Trump, och sedan drar ifrån den andel som har en negativ inställning för att få fram ett nettostöd – så landar Trump på resultatet minus en procent.

Därmed slår han sitt eget bottenrekord från när han tillträdde sin första mandatperiod 2017, då han landade på resultatet noll procent.

Som jämförelse kan nämnas att Joe Biden hade ett nettostöd på 20 procent.

Fler är negativa

47 procent svarar att de har en positiv syn på Trump som president, medan 48 procent har en negativ syn. Därmed landar nettostödet alltså på minus en procent.

Det som skiljer Trump från många andra presidenter är att betydligt fler är uttalat negativa till honom och att färre är neutrala.

– De initiala utvärderingarna av Trump skiljer sig åt genom att amerikaner är mycket mer benägna att ogilla hans prestation snarare än att inte ha någon åsikt, uppger Gallup, enligt tidningen.

Tidigare republikanska presidenter som George HW Bush och Ronald Reagan har haft stöd runt 51 procent i motsvarande mätning, vilket inte är någon större skillnad mot Trumps stöd på 47 procent. Skillnaden är alltså snarare att fler är negativa snarare än att vara neutrala.

Stor polarisering

Mätningen visar också att polariseringen mellan republikanska och demokratiska väljare är ovanligt stor.

91 procent av republikanernas väljare har en positiv syn på Trumps prestation, medan motsvarande siffra bara är 6 procent bland demokratiska väljare och 46 procent bland oberoende väljare.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen