JUST NU: USA:s historiska besked – öppnar oljekranarna

2022 03 31

USA:s president Joe Biden kommer att öppna oljekranarna.

Under torsdagskvällen förväntas den amerikanske presidenten tillkännage att USA kommer att öppna sin strategiska oljereserv.  Uppgifterna bekräftas nu officiellt.

– Efter att ha konsulterat allierade och partners kommer presidenten meddela det största släppet av oljereserver i historien, skriver Vita huset i ett uttalande.

Vill dämpa oljepriserna

USA kommer att släppa ut en miljon fat olja på marknaden – varje dag under de kommande sex månaderna, rapporterar The Guardian.

Åtgärden är ett försök att dämpa de stigande oljepriserna till följd av Rysslands invasion av Ukraina. Redan under morgonen har USA:s förväntade besked påverkat marknaden.  

Påverkade priserna

Priset på brentolja sjönk med nästan 4 procent och WTI med över 5 procent. Tidigt på morgonen värderades brent till 108 dollar fatet och WTI till 102 dollar fatet, rapporterar Financial Times.

Historiskt besked

Joe Biden förväntas tillkännage ett historiskt beslut under torsdagskvällen.

– Omfattningen av detta beslut är något som aldrig tidigare har skådats. Världen har aldrig sett ett utsläpp av oljereserver på en miljon fat per dag under en sådan lång tid. Detta släpp kommer att skapa ett historiskt stort utbud som kommer fungera som en brygga fram till slutet av året, då den inhemska produktionen ökar, skriver Vita huset.

Kommer återge detaljer

I sitt tal på torsdagskvällen kommer president Biden att presentera detaljerna i beslutet, erfar Agence France-Presse.

Det nya beskedet kommer innebära att tidigare användning av den strategiska oljereserven, som Biden-administrationen tillkännagav tillsammans med allierade den 1 mars, kommer att minska, rapporterar nyhetsbyrån.

Importerar inte från Ryssland

USA har sedan tidigare deklarerat att landet stoppar samtlig import av olja från Ryssland.

– Att försvara friheten kostar. Dagens beslut kommer att märkas för oss här hemma, sa president Biden efter beslutet.

Foto: White House

Text: Redaktionen