USA varnar Kina

2022 03 15

Ryssland har bett Kina om militärt stöd, inklusive drönare, samt ekonomiskt stöd för sitt anfallskrig mot Ukraina.

Det uppger två amerikanska tjänstemän till CNN. Källorna kan inte specificera vad den kinesiska reaktionen blev, men uppger att Kina har svarat på Rysslands förfrågan.

Kan bli avgörande

Potentiell hjälp från Kina kan vara betydande för den ryska invasionen av Ukraina. Det skulle kunna vända kriget till Rysslands fördel, samt ge en motvikt till de hårda sanktioner som omvärlden infört mot landets ekonomi, rapporterar CNN. 

USA varnar

Uppgifterna om Rysslands förfrågan kom på söndagen – dagen innan Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ska träffa sin kinesiske motsvarighet Yanh Jiechi, som en del i ett uppföljningsmöte efter president Joe Biden och Kinas president Xi Jinpings virtuella möte i november. Mötet mellan parterna sker på måndag i Rom.

Jake Sullivan varnar Kina för att ge någon form av stöd till Rysslands krig i Ukraina.

– Vi har meddelat Peking att vi inte kommer att stå vid sidan och tillåta vilket land som helst att kompensera Ryssland för sina förluster från de ekonomiska sanktionerna, säger Sullivan till CNN och beskriver antagandet om potentiellt stöd från Kinas som ”ett bekymmer”.

Kina sprider desinformation

Kina har utåt sett vidhållit en neutral ställning gällande Rysslands krig i Ukraina. Men kinesisk media har enligt amerikanska uppgifter spridit rysk desinformation och beskrivit Putins anfallskrig som ”en särskild militär operation”. En fras som även används i Kreml.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki skrev i ett inlägg på Twitter att Kina även ”till synes godkänt” falska påstående från Kreml om att USA utvecklar kemiska vapen i Ukraina.

– Vi skulle vilja uppmuntra alla länder att tänka på vilken roll de vill spela i historien när vi blickar tillbaka, skrev hon.

Kina förnekar

Kina förnekar att Ryssland har begärt militärt bistånd från landet.

– Jag har aldrig hört talas om det, säger Liu Pengyu, talesperson för den kinesiska ambassaden i USA, till CNN och tillägger:

– Den högsta prioriteten just nu är att förhindra att den spända situationen eskalerar. Kina kräver att man utövar yttersta återhållsamhet och förhindrar en massiv humanitär kris.

Foto: President of Russia resp U.S. Department of State FB

Text: Redaktionen