USA varnar Kina

2022 03 15

Ryssland har bett Kina om militärt stöd, inklusive drönare, samt ekonomiskt stöd för sitt anfallskrig mot Ukraina.

Det uppger två amerikanska tjänstemän till CNN. Källorna kan inte specificera vad den kinesiska reaktionen blev, men uppger att Kina har svarat på Rysslands förfrågan.

Kan bli avgörande

Potentiell hjälp från Kina kan vara betydande för den ryska invasionen av Ukraina. Det skulle kunna vända kriget till Rysslands fördel, samt ge en motvikt till de hårda sanktioner som omvärlden infört mot landets ekonomi, rapporterar CNN. 

USA varnar

Uppgifterna om Rysslands förfrågan kom på söndagen – dagen innan Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ska träffa sin kinesiske motsvarighet Yanh Jiechi, som en del i ett uppföljningsmöte efter president Joe Biden och Kinas president Xi Jinpings virtuella möte i november. Mötet mellan parterna sker på måndag i Rom.

Jake Sullivan varnar Kina för att ge någon form av stöd till Rysslands krig i Ukraina.

– Vi har meddelat Peking att vi inte kommer att stå vid sidan och tillåta vilket land som helst att kompensera Ryssland för sina förluster från de ekonomiska sanktionerna, säger Sullivan till CNN och beskriver antagandet om potentiellt stöd från Kinas som ”ett bekymmer”.

Kina sprider desinformation

Kina har utåt sett vidhållit en neutral ställning gällande Rysslands krig i Ukraina. Men kinesisk media har enligt amerikanska uppgifter spridit rysk desinformation och beskrivit Putins anfallskrig som ”en särskild militär operation”. En fras som även används i Kreml.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki skrev i ett inlägg på Twitter att Kina även ”till synes godkänt” falska påstående från Kreml om att USA utvecklar kemiska vapen i Ukraina.

– Vi skulle vilja uppmuntra alla länder att tänka på vilken roll de vill spela i historien när vi blickar tillbaka, skrev hon.

Kina förnekar

Kina förnekar att Ryssland har begärt militärt bistånd från landet.

– Jag har aldrig hört talas om det, säger Liu Pengyu, talesperson för den kinesiska ambassaden i USA, till CNN och tillägger:

– Den högsta prioriteten just nu är att förhindra att den spända situationen eskalerar. Kina kräver att man utövar yttersta återhållsamhet och förhindrar en massiv humanitär kris.

Foto: President of Russia resp U.S. Department of State FB

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen