JUST NU: USA varnar för svensk nazist

2022 06 15

Utrikesdepartementet i USA bedömer mannen som en “global terrorist”.

I ett pressmeddelande från den amerikanska regeringen pekas en svensk 25-årig nazist vid namn Anton Thulin ut.

Enligt USA:s utrikesdepartement beskrivs Thulin som en “global terrorist” och det finns en betydande risk för att mannen begår terrordåd.

Utbildats i bombtillverkning

25-åringen uppmärksammas med namn i flera internationella medier, bland annat CNN. Thulin ska ha rest till S:t Petersburg 2016 och utbildat sig i bombtillverkning. 

Året därpå blev han tillsammans med två kumpaner dömd till 22 månaders fängelse i Sverige efter att ha ansetts skyldig till en kraftfull hemmagjord bomb som upptäcktes nära ett flyktingboende i Göteborg.

Poserade med kalasjnikovs

– Vi kan konstatera att de har varit på en militär utbildning i Ryssland och på bilderna är de iförda uniform och står med kalasjnikovs. Det ligger då inom ramen att de också lärt sig att tillverka bomber av de slag som använts på gatorna i Göteborg, sade åklagaren Mats Ljungqvist i juni 2017 enligt Expressen.

Kan begå terrordåd

Den svenska 25-åringen bedöms fortfarande utgöra ett hot.

USA pekar ut Anton Thulin eftersom hans fortsatta utövande av terroristutbildning, även efter att han avtjänat sitt fängelsestraff för sin roll i attacken i Sverige 2017, visar att han fortsätter att utgöra en betydande risk att begå terrordåd, skriver den amerikanska myndigheten.

Blev utvisad

Efter sitt fängelsestraff reste Anton Thulin till Polen där han byggde vidare på sin paramilitära träning. Han utvisades sedermera från landet efter att ha blivit stämplad som ett säkerhetshot, uppger tidningen Star Tribune.

Han ska bland annat ha utbildats i att hantera liknande vapen som användes i ett terrordåd som ägde rum mot två moskéer på Nya Zeeland i mars 2019.

“Allvarligt hot”

Enligt polska myndigheter utgjorde han ett “allvarligt, verkligt och aktuellt hot mot säkerhet och allmän ordning”, framhäver Ned Price, utrikesdepartementets talesperson.

USA riktar nu sanktioner mot den svenska nazisten vilket gör det omöjligt för honom att få tillgång till landets finansiella system eller för amerikanska medborgare att ha ekonomiskt samröre med personen.

Foto: A. Montes de Oca

Text: Redaktionen