JUST NU: USA tränar ukrainska styrkor i europeiskt Natoland

2022 04 29

Pentagon bekräftar att USA för närvarande tränar upp ukrainska trupper i Nato-landet Tyskland.

Tidigare har USA tränat ukrainska soldater att använda nya vapen hemma i staterna, för att de därefter ska återvända till Ukraina med sina nya färdigheter.

Nu behöver ukrainarna inte åka lika långt. Pentagon meddelar nämligen att de nu har inlett ytterligare träning för Ukrainas väpnade styrkor på en amerikansk militärbas i Tyskland, uppger CNN.

Amerikanska militära installationer

– Idag kan jag meddela att USA har börjat träna med ukrainska väpnade styrkor med nyckelsystem vid amerikanska militära installationer i Tyskland, säger Pentagons pressekreterare John Kirby enligt The Guardian.

Initial artilleriträning

Han tillägger:

– Dessa ansträngningar bygger på den initiala artilleriträning som Ukrainas styrkor redan har fått på andra håll, och inkluderar även utbildning på radarsystem och pansarfordon som nyligen har tillkännagivits som en del av ett säkerhetshjälpspaket.

Hemliga platser

Kirby lät även meddela att Tyskland enbart är en av drygt tre stycken platser som USA nyttjar för att bistå ukrainska styrkor med träning utanför deras eget land. 

Han ville dock inte avslöja var de övriga återfinns.

Tränas i långdistansvapen

På Pentagons presskonferens kunde dock John Kirby meddela att platserna kan skifta och att det redan tidigare skett träning utanför Ukraina.

En hel del av träningen går ut på att lära de ukrainska trupperna att använda så kallade habuits, det vill säga långdistansvapen som nyligen skickats till Ukraina från USA.

Ber om 33 miljarder

I veckan bad USA:s president Joe Biden kongressen om 33 miljarder dollar i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd som ska stödja Ukraina under de närmaste fem månaderna.

– Det är inte billigt, men att böja sig för aggression kommer att bli dyrare om vi låter det ske. Antingen stöttar vi det ukrainska folket när de försvarar sitt land, eller så står vi i bakgrunden när ryssarna fortsätter sina illdåd i Ukraina säger Joe Biden.

Besked två veckor i rad

Joe Bidens nya begäran kommer veckan efter att han meddelat att USA kommer att skicka ytterligare 800 miljoner dollar i militära medel till Ukraina.

Enligt Biden ingår tunga artillerivapen och dussintals så kallade haubits, det vill säga vapen med längre räckvidd, rapporterar CNN. Dessutom packar de med 144 000 patroner till dessa vapen.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen