USA svarar på Sverigeattack

2023 09 15

Igår ilsknade Ungern till ordentligt på Sverige.

I ett argt brev uttryckte den ungerska utrikesministern Péter Szijjártó att man är beredda att sätta krokben för Sveriges ansökan till Nato.

Anledningen var att ett gammalt klipp från UR som skildrar demokratiproblem i Ungern har fått spridning i Natolandet.

– Jag är rätt säker på att du förstår motsägelsen mellan de två fenomenen, framhöll Péter Szijjártó och riktade sig direkt till utrikesminister Tobias Billström (M).

– Du uppmuntrar våra parlamentsledamöter att ratificera ert inträde i Nato, alltmedan ni anklagar dem för att ha raserat demokratin i Ungern.

USA tar strid för Sverige

Efter den ungerska svenskattacken rycker nu USA ut å Sveriges vägnar.

Och man sätter rejäl press på Ungern att skärpa sig och se till att acceptera Sveriges medlemskap.

– Ungern känner väl till de fördelar som Sveriges medlemskap i alliansen kommer att medföra, säger David Pressman, USA:s ambassadör i Ungern, på en presskonferens enligt Bloomberg.

"Agera snabbt"

Han tillägger:

– Premiärministern har själv sagt att han stödjer Sveriges medlemskap i alliansen och vi ser fram emot ett snabbt agerande från den ungerska regeringen och dess parlament.

Slutar inte anklaga Sverige

Den ungerska regeringen har dock inte slutat kritisera Sverige.

Idag publicerade Zoltan Kovac, talesperson för ungerska regeringen, ett uttalande där han påstår att Sverige tillsammans med flera andra länder smutskastar Ungern.

– Hur kan vi tala med varandra på ett ärligt och meningsfullt vis i en sådan kontext och senare, Gud förbjude, i Nato? frågar sig Zoltan Kovac i ett klipp han lagt ut på sociala medier.

Uppmanar att sluta

Talespersonen uppmanar nu Sverige att upphöra med den påstådda smutskastningen om det ska gå att samarbeta och – i förlängningen – ge det formella ja som statsminister Ulf Kristersson (M) vill ha.

– Hur kan vi öppet och tydligt förhandla och prata med den svenska regeringen om den under tiden tror och sprider ett budskap om att Ungerns regering inte har kommit till makten genom demokratiska val? säger Zoltan Kovacs.

Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet

Text: Redaktionen