USA ställer jättekrav på Ukraina – ”ska ha allt”

2025 03 28

Donald Trump har krävt att Ukraina ska förse USA med naturresurser som ”betalning” för det amerikanska militära och ekonomiska stödet till landet.

Nu ökar presidenten trycket på det krigsdrabbade landet.

Enligt flera medier har Trump ändrat villkoren i det så kallade ”mineralavtalet” som han vill att Ukraina ska underteckna.

Det nya avtalet ställer betydligt hårdare krav på Ukraina.

– USA har reviderat sitt ursprungliga förslag. Det nya förslaget ger inte Ukraina några säkerhetsgarantier. Samtidigt kräver USA att länderna etablerar en gemensam investeringsfond med alla intäkter från naturresurser som förvaltas av statliga och privata företag i hela Ukraina, framhåller tre källor med insyn i avtalet till Reuters.

Ska ha allt 

Tidigare har USA öppnat för att länderna ska dela på intäkterna.

Men nu låter det annorlunda.

I det nya förslaget måste Ukraina först ”betala tillbaka” hela summan av det ekonomiska och militära stödet som USA bidragit med under den ryska invasionen. När avbetalningen är klar tillåts Ukraina ta del av sina egna intäkter. USA kräver också att Ukraina ska betala tillbaka stödet med en avkastning på 4 procent.

Vidare fastslås det att USA ska få vetorätt över alla framtida infrastruktur- och mineralinvesteringar i Ukraina. Det innebär att USA kan stoppa andra länders investeringar i Ukraina inom dessa områden. 

”Aldrig tidigare skådad expansion”

Nyhetsbyrån Bloomberg beskriver det nya avtalet som en ”aldrig tidigare skådad" ekonomisk kolonisering av ett av Europas största länder.

– Om partnerskapsavtalet accepteras skulle det ge USA enorm makt att kontrollera investeringar i projekt som inkluderar vägar och järnvägar, hamnar, gruvor, olja och gas och utvinning av kritiska mineraler. Det skulle innebära en aldrig tidigare skådad expansion av USA:s ekonomiska inflytande i ett av Europas största länder till ytan, framhåller nyhetsbyrån.

Vidare varnar Bloomberg för att avtalet kan sätta käppar i hjulet för Ukrainas strävan efter ett medlemskap i EU.  

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Nio EU-länder varnar – turister kan stoppas i USA

2025 03 28

Totalt nio EU-länder varnar medborgare som planerar att resa till USA.

Det står klart efter att Portugal nu ansluter sig till skaran, framhåller landets utrikesdepartement i ett uttalande till Newsweek på fredagen.

Förändringen sker efter ett antal incidenter vid den amerikanska gränsen de senaste veckorna och en större internationell oro över USA:s allt strängare tillsynsmetoder.

Övriga länder som nyligen ändrat sina reserekommendationer för USA, eller flaggat för att det kommer göras i närtid, är Norge, Danmark, Finland, Irland, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Dessutom tillhör Storbritannien samma varnande grupp.

Kan stoppas vid gränsen

Portugals varning består i att det inte går att räkna med att ett så kallat ESTA-tillstånd, som man ansöker om före avresa och som ger tillträde i USA under 90 dagar, räcker för inresa.

Detta eftersom gränspersonal vid ankomst till amerikanskt territorium kan fatta ett annat beslut på plats.

– Andra europeiska länder har också utfärdat samma varning, att officiella resedokument inte är en garanti för inresa till USA, skriver Newsweek.

"Kan bara vara negativt"

Det var förra veckan som det rapporterades om att en fransk forskare nekades inresa i USA på grund av att den amerikanska gränspolisen hittat kritiska sms om president Donald Trump i forskarens telefon.

Exakt i vilken omfattning som varningarna kommer att påverka turismen i USA är oklart. 

– Men det kan bara vara negativt, säger Alex Nowrasteh, vice ordförande för ekonomiska och socialpolitiska studier vid CATO Institute, till Newsweek.

– Grupper som kan känna sig utpekade av Trumps retorik och politik – transpersoner, i synnerhet, kan känna sig mindre säkra och frukta påträngande inspektioner och frågor vid gränsen, säger Paul Statham professor i migration vid University of Sussex i Storbritannien till samma tidning.

Ett av Trumps vallöften

Att kraftigt strama åt den illegala migrationen till USA var ett av Donald Trumps löften inför valet.

Kort efter att Trump svurits in som president utlyste han undantagstillstånd vid gränsen till Mexiko.

– All illegal invandring kommer omedelbart att stoppas, sade han vid sitt installationstal.

Svenska UD:s allmänna råd till resenärer är att “vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet”.

Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra, framhåller UD.

Foto: J. Toevs resp A. Steels resp A. Guc

Text: Redaktionen


Plötslig rusch efter samma vara på Clas Ohlson – ökning med 1 000 procent

2025 03 28

Det pågår en sällan skådad rusch till Clas Ohlson.

Och alla tycks vara ute efter samma sak.

Ber Sverige om hjälp

Det är i Norge som folk strömmar till Clas Ohlsons butiker.

Och det är en sådan anstormning att kedjan har tvingats vända sig till huvudlagret i Sverige för att möta den enorma efterfrågan som uppstått, rapporterar Dagbladet.

Viktiga förnödenheter och akutprodukter har nämligen ökat med 150 procent sedan januari, jämfört med motsvarande tid förra året. Ännu större är ökningen för vattendunkar som mer eller mindre rivs ned från hyllorna.

– Försäljningen har mer än fördubblats jämfört med samma period förra året, så vi pratar om en ökning med 1 000 procent, säger Anders Wahl, presskontakt på Clas Ohlson, till den norska tidningen.

Säkerhetsläget förklaringen

Bakgrunden till plötsliga rusningen bedöms vara det spända globala politiska läget med kriget i Ukraina och osäkerheten för Natos framtid.

Det skapar oro i Norge där Direktoratet för samhällsskydd och beredskap, DSB, nyligen uppdaterade sina råd och uppmanade folk att ha tillräckligt med förnödenheter att klara sig en vecka.

– Flera produkter relaterade till hemberedskap är slutsålda just nu, konstaterar Anders Wahl i slutet av mars.

Samma sak på Biltema

DSB:s rekommendation är att ha cirka 20 liter dricksvatten per person hemma. Det ska täcka ett minimibehov för en vecka.

Men i Norge är det alltså svårt att få tag i dunkar som kan bära den mängden.

– Tyvärr har vattendunkar blivit slutsålda i vissa butiker på grund av den extremt höga efterfrågan vi har i Norge just nu, säger Wahl.

Samma trend syns på Biltema. Även stormkök, batteridrivna radioapparater, ficklampor och batterier ökar kraftigt i försäljningssiffrorna.

– De senaste tre veckorna har vi sett en försäljningstillväxt på över 700 procent för vattendunkar och hittills i år har försäljningen ökat med över 400 procent.

Liknande trend i Sverige

I Sverige noterades ett liknande svar från konsumenter efter att dåvarande överbefälhavare Micael Bydén för ett år sedan uppmanat folk att vara förberedda på krig. Samma sak skedde efter regeringens uppmärksammade varningar hösten 2024  om att det kan bli krig i Sverige.

– Folk gick bananas och panikhandlade med vidgade pupiller, sade företagaren Peter Ekelund som säljer beredskapsutrustning online, till SR vid tillfället.

Foto: Clas Ohlson

Text: Redaktionen