JUST NU: USA slår larm – alla måste lämna Ryssland

2022 09 28

USA:s ambassad i Moskva uppmanar samtliga amerikanska medborgare i Ryssland att omedelbart lämna landet. 

Det meddelar ambassaden i ett pressmeddelande.

– Amerikanska medborgare bör inte resa till Ryssland och de som bor eller befinner sig i Ryssland bör lämna Ryssland omedelbart medan begränsade kommersiella resemöjligheter kvarstår, skriver ambassaden och tillägger:

– Kommersiella flygalternativ är extremt begränsade för närvarande och är ofta otillgängliga med kort varsel. Landvägar med bil och buss är fortfarande öppna. Om du vill lämna Ryssland bör du göra oberoende arrangemang så snart som möjligt. USA:s ambassad har allvarliga begränsningar i sin förmåga att hjälpa amerikanska medborgare, och villkoren, inklusive transportmöjligheter, kan plötsligt bli ännu mer begränsade.

Bakgrund

Anledningen till det drastiska beslutet är diktatorn Vladimir Putins nya order om en delvis mobilisering i Ryssland.

Den amerikanska ambassaden varnar för att Putins order kan påverka amerikanska medborgares säkerhet.

 I värsta fall kan medborgare med dubbla medborgarskap skickas till fronten i Ukraina.

– Ryssland kan vägra att erkänna dubbla medborgares amerikanska medborgarskap, neka deras tillgång till amerikansk konsulär hjälp, förhindra deras avresa från Ryssland och inkalla medborgare med dubbelt medborgarskap till militärtjänst, framhåller ambassaden.  

Undvik protester

Avslutningsvis skickar ambassaden en uppmaning till samtliga amerikanska medborgare som befinner sig i Ryssland.

– Vi påminner amerikanska medborgare om att rätten till fredlig sammankomst och yttrandefrihet inte garanteras i Ryssland. Undvik alla politiska eller sociala protester och fotografera inte säkerhetspersonal vid dessa evenemang. Ryska myndigheter har gripit amerikanska medborgare som deltagit i demonstrationer.

Putins order

Den 21 september, i ett tal till nationen, beordrade Vladimir Putin att  en delvis mobilisering ska inledas i  Ryssland med omedelbar verkan. 

– Mobiliseringen börjar i dag. Jag vill betona att ryska medborgare som kallas in som en del av mobiliseringen kommer att ges alla förmåner som ingår för dem som tjänstgör under kontrakt, sa Putin och tillade:

– Vi kommer att ta steg mot att skydda vår självständighet, och för att stötta viljan och önskan från våra medborgare att bestämma över sig själva.

Enligt Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu kommer 300 000 reservister att skickas till slagfältet i Ukraina.

Efter beskedet har hundratusentals ryssar lämnat landet. 

Text: Redaktionen