USA sågar Sverige – vicepresidenten till angrepp

2025 02 14

USA:s vicepresident JD Vance anser att demokratin i Europa är hotad. 

Det säger han under ett anförande på säkerhetskonferensen i München.

Hotet mot Europa kommer varken från Kina eller Ryssland, anser JD Vance.

– Hotet kommer inifrån. Det handlar om EU:s avsteg från de grundläggande värderingar som vi delar i Förenta staterna.

"Titta på Sverige!"

Vicepresidenten räknar upp ett antal incidenter i Europa som han anser att myndigheter inte hanterat på rätt sätt.

JD Vance pekar bland annat ut Sveriges hantering av koranbrännaren Salwan Najem, som dömts för hets mot folkgrupp.

Vicepresidenten kallar Najem för en ”kristen aktivist” och sågar Sveriges agerande. 

– Titta på Sverige!  För två veckor sen dömde man en kristen aktivist för att ha deltagit i koranbränningar som resulterade i att hans vän mördades, säger han och med hänvisning till mordet på Salwan Momika. Najems kollega sköts till döds den 30 januari.

JD Vance anser att koranbränningarna borde ha omfattats av yttrandefriheten.

– Sveriges lagar som ska skydda yttrandefriheten skyddar faktiskt inte friheten att säga någonting som kan kränka en grupp med en annan uppfattning, hävdar USA:s vicepresident.

Yttrandesfrihetsexpert kritisk

Salwan Najem dömdes för hets mot folkgrupp efter uttalanden vid flera koranbränningar på olika platser i Stockholm. Salwan Momika var också åtalad i målet men förundersökningen lades ner efter mordet på honom. 

Salwan Najem dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Rätten anser att han överskridit vad som räknas som saklig debatt och kritik när han kritiserade religionen islam.

Yttrandesfrihetsexperten Nils Funcke är kritisk mot domen.

– När man läser i förundersökningen det som Najem säger, ryms det enligt min uppfattning inom gränserna för vad som får sägas när det gäller att utöva religionskritik, har han sagt till GP.

Foto:

Text: Redaktionen


USA varnar för jätteattack – ”kan förändra allt”

2025 02 14

Israel planerar en storskalig attack mot iranska kärnanläggningar.

Det framgår av amerikanska underrättelseuppgifter som The Washington Post har tagit del av.

– USA:s underrättelsetjänst varnar för att Israel sannolikt kommer att inleda en förebyggande attack mot Irans kärnenergiprogram i mitten av året, rapporterar tidningen.

Enligt underrättelserapporten vill Israel försena det iranska arbetet med landets kärntekniska program. En israelisk attack mot anläggningarna bedöms kunna försena utvecklingen av programmet med flera veckor eller månader.  

Israel har länge anklagat Iran för att hemlighet försöka ta fram kärnvapen.  

”Kan förändra hela Mellanöstern”

Den amerikanska underrättelsetjänsten varnar för att en israelisk attack mot kärnanläggningarna kan eskalera spänningen i Mellanöstern och leda till en större konflikt.

Säkerhetsanalytikern Alireza Taghavinia, som är baserad i Irans huvudstad Teheran, delar oron. Han tror att ett israeliskt anfall skulle kunna leda till ett storkrig som involverar USA och flera länder i Mellanöstern.

– En israelisk attack skulle kunna förändra Mellanöstern för alltid, säger han till Newsweek.

Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern och Nordafrika-programmet vid Utrikespolitiska institutet, gör en liknande bedömning.  

– Jag har svårt att se att iranierna kan låtsas som ingenting, har han sagt till Yle.

– Dels för att kärnteknikprogrammet är en sådan statussak och för att det kostat så mycket pengar. Skulle israelerna lyckas förstöra någonting substantiellt, så skulle det inte kunna gå förbi inrikespolitiskt i Iran och då kommer de behöva hitta något de kan attackera.

Vita huset kommenterar

Brian Hughes, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, har kommenterat underrättelseuppgifterna.

– President Trump kommer inte tillåta att Iran skaffar kärnvapen, säger han till Washington Post.

Hughes vill dock inte kommentera detaljerna i underrättelserapporten.

– Även om han (Trump) föredrar förhandlingar och en fredlig lösning på USA:s långvariga problem med den iranska regimen, kommer han inte vänta hur länge som helst om Iran inte är villigt att förhandla. Det måste ske snart, säger talesmannen om eventuella samtal mellan USA och Iran.

President Trump har tidigare framhållit att han skulle föredra att ingå ett avtal med Iran för att förhindra att diktaturen skaffar kärnvapen. Presidenten har också sagt att han tror att Iran föredrar ett avtal framför en väpnad konflikt.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen


Dråpslag för hushållen – måste betala dubbla priset

2025 02 14

För en månad sedan förutspådde Bixia att årets elpriser kan bli historiskt låga.

Samtidigt flaggade elbolaget för att vädret är en omständighet som påverkar prislappen.

Och när veckans iskyla nu dragit in över Sverige stiger elkostnaderna nästa vecka. 

Kraftigt.

– Köldknäppen gör att elförbrukningen skjuter i höjden, vilket driver upp elpriset till de högsta nivåerna på ett år. Dåligt med vind, vilket ger låg vindkraftsproduktion både i Norden och Tyskland, bidrar också till prisökningen, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

Dubbla priset

Prisnivåerna som väntas nästa vecka är en dubblering av snittpriset hittills i år, som legat mellan 30 och 50 öre per kilowattimme (kWh).

Men under veckan som kommer väntas systempriset landa på en krona per kWh – och i södra Sverige fem gånger så mycket.

– När industrin drar i gång på måndag morgon kan elpriserna nå upp mot 4–5 kronor per kWh i södra Sverige. De som har timprisavtal bör ha lite extra koll på när de lägger sin förbrukning, säger Johan Sigvardsson.

Tyska priser spiller över

De höga priserna i söder beror också på att höga elpriser i Tyskland “spiller över” till elområde SE4. Under fredag och måndag väntas ett dygnsnitt på två kronor per kWh. Ovanligt höga priser kommer att vara fallet även till helgen, men dämpas något då förbrukningen går ner.

Och det är inte bara SE4 som drabbas. Även SE3 dras med höga elpriser, medan de som tillhör områden i norr kan sitta lugnare i båten.

– El har varit nästan gratis, runt 15 öre per kWh, i norra Sverige de senaste åtta månaderna. Den inkommande kylan kan höja priset något, men det stora vattenkraftsöverskottet håller fortfarande priserna på betydligt lägre nivåer jämfört med södra Sverige, säger Johan Sigvardsson.

LÄS MER: Hushållen förvarnas – chockräkning på väg

Bättre till våren

Först i slutet av nästa vecka förmodas högtrycket lätta. Det öppnar för att vädret svänger tillbaka och blir både mildare och blötare, vilket leder till lägre elpriser.

– Vårens elpris ser fortfarande ut att bli väldigt lågt, även om det kraftigt ökande gaspriset de senaste månaderna har pressat upp förväntningarna något, säger Johan Sigvardsson.

LÄS MER: Historiskt besked om elpriset – har nästan aldrig hänt

Foto MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen