USA på väg mot dramatiskt besked – redan ikväll

2024 12 20

Redan ikväll kan USA stängas ned.

Beskedet är en kalldusch precis innan jul.

I princip alla betalningar stoppas när myndigheterna och den federala staten stängs ned, vilket nu är nära förestående.

Detta på grund av ett nytt förslag som skulle stoppa nedstängningen nu faller i USA:s representanthus, rapporterar flera medier.

Återstår bara timmar

Bakgrunden är följande.

I onsdags brakade budgetuppgörelsen samman mellan demokrater och republikaner i representanthuset efter att ha skjutits ned av tillträdande presidenten Donald Trump och Elon Musk.

Det fick talmannen Mike Johnson att inleda förhandlingar enbart med republikanerna – men det förslaget gick inte heller igenom.

Därmed återstår bara timmar för kongressen att komma överens – annars är nedstängning vid midnatt ikväll ett faktum.

"Skrattretande"

Nej-sidan vann i nattens omröstning med 235 röster mot 174. Donald Trump hade uppmanat båda partier att rösta ja.

Hakeem Jeffries, Demokraternas ledare i representanthuset, har kallat förslaget för “oseriöst” och “skrattretande” och anklagat “Maga-republikaner” att driva landet på nedstängning, rapporterar Financial Times.

Intensiva timmar väntar nu för att undvika mardrömsscenariot ikväll.

– Vi jobbar fortfarande hårt, och vi gör fortfarande framsteg, säger republikanen Lisa McClain till AP utan att ge några detaljer.

Även Mike Johnson är fåordig.

– Vi får se, säger han till nyhetsbyrån.

Musk skyller på Demokraterna

Donald Trump har ännu inte uttalat sig efter beskedet.

Inför omröstningen kallade han förslaget för en “succé i Washington”.

– Talmannen Mike Johnson och representanthuset har kommit fram till en väldigt bra lösning för det amerikanska folket, framhöll Trump på Truth Social.

Elon Musk har lagt skulden för nederlaget på Demokraterna. Enbart två demokrater i kammaren röstade för förslaget.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


JUST NU: Nästan alla svenskar får ny lön – här är nya siffran

2025 04 01

Förhandlingsparterna är nu överens.

Det blir en löneökning på 6,4 procent. 

Ett tvåårigt avtal står nu klart mellan fack och arbetsgivare inom industrin, vilket väntas sätta normen för miljoner anställda även för resten av arbetsmarknaden.

Industriarbetsgivarna bekräftar beskedet natten till tisdagen.

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. 

Riktmärke för hela arbetsmarknaden

Årets avtalsrörelse är den mest omfattande sedan 2007 och omkring 500 nya centrala löneavtal ska tecknas.

Följden blir att nästan alla som är anställda i Sverige kommer att få ny lön, och överenskommelsen inom industrin väntas alltså sätta nivån även för resten av landets arbetare.

– Industrins avtal är riktmärke för avtalen på övriga arbetsmarknaden. När märket är satt väntar omförhandlingar av flera hundra avtal i alla andra branscher, förklarade Svenskt Näringsliv när förhandlingarna inleddes i januari.

Från och med idag

Fackföreningen Grafiska Företagen är en av aktörerna som bekräftar förändringen.

Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden, skriver facket.

De nya avtalen löper från 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

"Stabilitet"

Enligt arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare innebär det tvååriga avtalet på 6,4 procent en viss nedväxling.

Man menar att en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen.

– Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag, skriver organisationen i en kommentar.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump vill kandidera mot Obama

2025 04 01

Donald Trump har öppnat för att sitta kvar som president under en tredje mandatperiod, trots att det är förbjudet enligt konstitutionen.

I en exklusiv intervju med NBC News framhöll Trump att det finns metoder för att göra det. 

– Jag skämtar inte. Men jag brukar säga till dem att vi har en lång väg att gå och att det är väldigt tidigt i administrationen, sade han till kanalen.

Nu berättar Trump vem han skulle vilja kandidera mot i ett hypotetiskt nästa val, rapporterar The Hill.

När Fox News journalist Peter Doocy frågar honom om han skulle välkomna att Demokraterna ställer upp med tidigare president Barack Obama i nästa val, svarar Trump:

– Jag skulle älska det. Det är en mycket bra fråga. Jag skulle vilja se det hända.

– Folk ber mig att kandidera igen och det säger att det finns sätt att göra det. Men jag har inte undersökt det. Jag har fortfarande nästan fyra år kvar.

Måste ändra konstitutionen

Barack Obama och Donald Trump får inte ställa upp i nästa presidentval enligt den amerikanska konstitutionen. Det 22:a tillägget fastslår att presidenter inte får sitta kvar i mer än två mandatperioder.

Det är dock möjligt att ändra konstitutionen, men ett sådant förslag måste röstas igenom med klar majoritet.

Två tredjedelar av både senaten och representanthuset måste rösta ja. I dagsläget har Republikanerna en knapp majoritet i representanthuset och senaten, vilket gör ett sådant scenario osannolikt.

Det finns dock ytterligare en möjlighet.

Om två tredjedelar av USA:s delstater ställer sig bakom förslaget kan de utlysa ett nationellt konvent för att föreslå en ändring av konstitutionen.

Den föreslagna ändringen måste sedan ratificeras av minst 38 av 50 delstater, vilket också är osannolikt då många delstater styrs av Demokraterna.

Foto: The White House resp

Text: Redaktionen