JUST NU: USA på plats i Ukraina – lämnar nya besked till Zelensky

2022 04 25

USA:s utrikes- respektive försvarsminister har gjort ett oanmält besök i den ukrainska huvudstaden och lämnar ytterligare goda nyheter till det krigsdrabbade landet.

På söndagen åkte till USA:s utrikesminister Antony Blinken samt landets försvarsminister Lloyd Austin till den ukrainska huvudstaden Kyiv, rapporterar CNN.

De två ministrarna är de högsta amerikanska tjänstemännen som har besökt landet sedan den ryska invasionen.

Två positiva nyheter

På plats träffade de amerikanska regeringsrepresentanter Ukrainas president Volodymyr Zelensky samt Ukrainas utrikesminister, försvarsminister och inrikesminister.

Samtliga deltog i ett 90 minuter långt möte, och USA hade två positiva nyheter att lämna till Zelenskys administration.

“Nato-kapabla system”

Dels lämnade USA besked om att tillhandahålla ytterligare 713 miljoner dollar i militär finansiering. Landet vill hjälpa Ukraina att övergå till Nato-kapabla system, uppger det amerikanska utrikes- och försvarsdepartementet enligt CNN.

BBC uppger dock att det enbart är drygt hälften av pengarna som går direkt till Ukraina, resten går till Natomedlemmar och allierade i området.

Öppnar ambassaden

USA meddelade också att man åter kommer att öppna den amerikanska ambassaden i Kyiv så snart situationen tillåter det. Just nu har den temporärt flyttats till Polen.

BBC beskriver beskedet som ytterligare en diplomatisk påtryckning i Ukraina sedan den ryska invasionen.

Inga amerikanska trupper

De amerikanska tjänstemännen gjorde dock klart att det inte är aktuellt att direkt involvera den amerikanska militären i kriget.

– Presidenten har varit mycket tydlig med att det inte kommer att finnas några amerikanska trupper som krigar i Ukraina och det inkluderar även luftrummet i Ukraina, säger försvarsminister Lloyd Austin på en presskonferens.

“Ingen inblandning”

Försvarsministern tillade:

– Besöker innebär inte faktisk inblandning av amerikanska styrkor.

Tyskland ångrar sig

Samtidigt som USA:s regering är på besök i Kyiv meddelar Tyskland att man ångrar att man inte stöttat Ukraina mer – och framför allt tidigare.

– Vi borde verkligen ha stött Ukraina militärt mycket tidigare, och jag pratar inte bara om dagar eller veckor, utan år, säger Tysklands vicekansler Robert Habeck enligt BBC.

Foto: A. Burden resp President of Ukraine Office

Text: Redaktionen