JUST NU: USA överväger att skicka specialstyrkor till Ukraina

2022 05 23

USA överväger att skicka specialstyrkor till Ukraina.

Soldaternas uppgift skulle vara att bevaka den amerikanska ambassaden i Kyiv, rapporterar CNN med hänvisning till uppgifter från flera amerikanska tjänstemän.

Diskussionerna uppges vara i en första preliminär fas.

Förslaget har inte presenterats för president Joe Biden, framhäver källorna.

Begränsat skydd

För närvarande skyddas den amerikanska ambassaden av ett begränsat antal personer som tillhör utrikesdepartementets diplomatiska säkerhetstjänst.

Men det osäkra säkerhetsläget i Ukraina oroar USA. 

Flera personer inom Biden-administrationen anser att säkerheten bör stärkas kring ambassaden. Specialstyrkorna, som kan skickas till Kyiv, bedöms vara bäst lämpade för en sådan uppgift, rapporterar CNN.

Utrikesministerns beslut

– Vi för samtal med utrikesdepartementet om hur deras säkerhetskrav kan se ut, men det är i slutändan upp till utrikesministern att avgöra om han vill ha ett stärkt skydd för sina diplomater – i Kyiv eller någon annanstans i världen, betonade Pentagons talesperson John Kirby förra veckan.

Oro för ryska misstag 

USA tror inte att Ryssland kommer att attackera ambassaden.

– Men det finns en oro över att ett ryskt luftangrepp eller en rysk robot oavsiktligt kan träffa ambassaden och då skulle situationen eskalera dramatiskt, säger en källa till CNN.

Tjänstemännen uppger att Ryssland har en förståelse för att USA använder militär personal för att skydda sina ambassader runt om i världen. Men situationen i Ukraina är extra känslig.

En introduktion av amerikanska styrkor i Ukraina kan väcka en oro. Ryssland kan tolka det som  en upptrappning från USA:s sida, uppger tjänstemännen.

Kräver evakueringsplan

Ytterligare personal i Ukraina ställer även krav på USA. Om specialstyrkor går in i Ukraina måste Vita huset upprätta en evakueringsplan. Militärerna och övrig ambassadpersonal måste snabbt kunna evakueras vid en kris.

För närvarande vill inte Pentagon sätta in någon form av luftsupport över Ukraina, vilket skulle försvåra en evakuering, rapporterar CNN.

Foto: D. Spanic

Text: Redaktionen