JUST NU: USA öppnar för att skicka soldater till Ukraina

2022 05 24

Det är upp till president Joe Biden att ta det slutgiltiga beslutet.

USA har inlett diskussioner om att skicka amerikanska trupper till Ukraina, säger försvarschefen Mark Milley, som också är ordförande i det yrkesmilitära rådet Joint Chiefs of Staff i landets försvarsdepartement. Det rapporterar Sky News.

“Kräver presidentbeslut”

Diskussionerna har emellertid än så länge inte nått längre än “låg nivå”, och i slutändan ligger frågan på bordet hos USA:s president Joe Biden.

– Allt återinförande av amerikanska styrkor i Ukraina skulle kräva ett presidentbeslut, säger Mark Milley enligt kanalen.

Drog tillbaka trupper före kriget

Med “återinförande” syftar Mark Milley på de amerikanska soldater som befann sig i Ukraina i ett tidigare skede, men som drogs tillbaka när Vladimir Putin trappade upp den aggressiva retoriken mot grannlandet före kriget.

“Dags att lämna”

– Amerikanska medborgare ska inte förvänta sig att den amerikanska militären kommer att rädda dem i Ukraina i sista minuten. Det kommer inte att hända i det här scenariot. Och det är därför det är dags för dem att lämna Ukraina, sade en amerikansk tjänsteman enligt CNBC News, i samband med att Pentagon tog beslutet att kalla tillbaka trupperna.

Öppnar för säkerhetsskydd

Mark Milley öppnade dock för att det helt klart finns en möjlighet att skicka tillbaka soldater till Ukraina, dock inte för att strida i kriget. 

Däremot diskuteras att de ska kunna fungera som säkerhetsstyrka för att skydda den amerikanska ambassaden, som öppnade igen i Kyiv förra veckan, uppger Sky News.

Stängt i tre månader

Ambassaden hade fram till i onsdags hållit stängt i tre månader under kriget.

– För tre månader sedan sänkte vi vår flagga över USA:s ambassad i Kyiv, Ukraina, bara några dagar innan ryska styrkor strömmade över Ukrainas gräns för att genomföra president Putins val av det oprovocerade och omotiverade kriget, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken i samband med öppningen, enligt CNN. 

“Budskapet tydligt”

Blinken tillade:

– När vi avbröt verksamheten vid ambassaden gjorde vi budskapet tydligt: även om vi skulle omlokalisera amerikansk ambassadpersonal för deras säkerhet skulle detta inte på något sätt hindra vårt engagemang med, och stöd för, det ukrainska folket, regeringen och det civila samhället såväl som våra allierade och partners.

Foto: B. Smith

Text: Redaktionen


Stor prisförändring på snus och cigaretter

2024 06 19

Priset på snus och cigaretter förändras.

Skatten på tobak kommer att förändras från och med i höst.

Det har riksdagen nu beslutat.

Tanken med förändringen är att skillnaden mellan snus och cigaretter ska återspeglas.

Cigaretter är betydligt farligare än snus, och det bör märkas i en större skillnad i beskattningen, anser regeringen, som nu alltså har fått riksdagen med sig.

”Hälsoeffekterna varierar”

Beslutet innebär att skatten på snus kommer att sänkas, rapporterar Expressen.

Samtidigt så kommer skatten på cigaretter att höjas.

Frågan har bland annat drivits av SD.

– Hälsoeffekterna varierar stort mellan snus och exempelvis cigarretter. Det är mot ljuset av detta fullt rimligt att återspegla den skillnaden även i skattepolitiken så att det mer hälsosamma alternativet blir cirka tre kronor billigare, har SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt sagt i ett uttalande.

Börja gälla i höst

När det gäller snuset så sänks skatten med 20 procent, uppger tidningen.

Cigaretter, cigariller och röktobak blir däremot dyrare då skatten höjs med 9 procent.

Förslaget röstades igenom i riksdagen under tisdagen.

Förändringen kommer att börja gälla från och med den 1 november i år.

Snusskatten redan lägre

Skatten på snus är redan idag lägre än på cigaretter.

Men Tidöpartierna bedömer alltså att skillnaden bör bli större, så att det mindre hälsofarliga alternativet blir ännu billigare.

Foto: Swedish Match Peter Knutson

Text: Redaktionen


Svensk biltillverkare uppmanar: “Kör inte bilen”

2024 06 19

Den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg riktar en uppmaning till kunder.

Det var i helgen som en av Koenigseggs bilar fattade eld i den grekiska huvudstaden Aten av oklar anledning.

Två förare hade tagit plats i en Koenigsegg Jesko i samband med en tour för supersportbilar när bilen, värd omkring 40 miljoner kronor, fattade eld.

Båda förarna kunde ta sig ut i tid men bilen brann upp och det som blev kvar fick till slut släckas av grekisk räddningstjänst.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

Riktar uppmaning

Vad som är oroväckande för den svenska biltillverkaren är att man inte vet varför bilen fattade eld.

Koenigsegg ämnar nu ta reda på vad det var som ledde till branden, och riktar samtidigt en uppmaning till alla kunder med en Koenigsegg Jesko om att inte köra bilen.

Koenigsegg har skickat en representant till Aten för att ta reda på mer om saken, rapporterar Teknikens Värld.

Har vunnit priser

Koenigsegg, som producerar supersportbilar i liten kvantitet, har tidigare vunnit priser just för modellen Jesko.

Bland annat hos brittiska BBC Top Gear Awards.

– Domarna vid årets Top Gear Awards har beslutat att Koenigsegg Jesko är den värdiga vinnaren av "Hypercar of the Year", med erkännande av den slående designen och innovationerna under huven som ger otroliga prestanda, inleder Koenigsegg om vinsten.

– Vi är så glada över att få det här priset, vi har verkligen lagt ner vår själ och vårt hjärta i att få Jesko att sticka ut som en hyperbil och otroligt nog fick Jesko priset på min far Jeskos födelsedag, som bilen också är uppkallad efter. Stjärnorna stod i linje, säger den svenska vd:n Christian von Koenigsegg.

Grundades 1994

Koenigsegg grundades 1994 och har blivit ett svenskt exportmärke av rang.

– Koenigsegg Automotive AB grundades 1994 av Christian von Koenigsegg och är världsledande inom konstruktion och tillverkning av megabilar med ultimata prestanda och banbrytande mobilitetsteknik, framhåller bolaget.

Bas i Ängelholm

Koenigsegg verkar utifrån Ängelholm och har hundratals anställda.

– Bolaget är baserat i Ängelholm i södra Sverige och har cirka 500 anställda.

Foto: A. Wilson

Text: Redaktionen