JUST NU: USA öppnar för att skicka soldater till Ukraina

2022 05 24

Det är upp till president Joe Biden att ta det slutgiltiga beslutet.

USA har inlett diskussioner om att skicka amerikanska trupper till Ukraina, säger försvarschefen Mark Milley, som också är ordförande i det yrkesmilitära rådet Joint Chiefs of Staff i landets försvarsdepartement. Det rapporterar Sky News.

“Kräver presidentbeslut”

Diskussionerna har emellertid än så länge inte nått längre än “låg nivå”, och i slutändan ligger frågan på bordet hos USA:s president Joe Biden.

– Allt återinförande av amerikanska styrkor i Ukraina skulle kräva ett presidentbeslut, säger Mark Milley enligt kanalen.

Drog tillbaka trupper före kriget

Med “återinförande” syftar Mark Milley på de amerikanska soldater som befann sig i Ukraina i ett tidigare skede, men som drogs tillbaka när Vladimir Putin trappade upp den aggressiva retoriken mot grannlandet före kriget.

“Dags att lämna”

– Amerikanska medborgare ska inte förvänta sig att den amerikanska militären kommer att rädda dem i Ukraina i sista minuten. Det kommer inte att hända i det här scenariot. Och det är därför det är dags för dem att lämna Ukraina, sade en amerikansk tjänsteman enligt CNBC News, i samband med att Pentagon tog beslutet att kalla tillbaka trupperna.

Öppnar för säkerhetsskydd

Mark Milley öppnade dock för att det helt klart finns en möjlighet att skicka tillbaka soldater till Ukraina, dock inte för att strida i kriget. 

Däremot diskuteras att de ska kunna fungera som säkerhetsstyrka för att skydda den amerikanska ambassaden, som öppnade igen i Kyiv förra veckan, uppger Sky News.

Stängt i tre månader

Ambassaden hade fram till i onsdags hållit stängt i tre månader under kriget.

– För tre månader sedan sänkte vi vår flagga över USA:s ambassad i Kyiv, Ukraina, bara några dagar innan ryska styrkor strömmade över Ukrainas gräns för att genomföra president Putins val av det oprovocerade och omotiverade kriget, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken i samband med öppningen, enligt CNN. 

“Budskapet tydligt”

Blinken tillade:

– När vi avbröt verksamheten vid ambassaden gjorde vi budskapet tydligt: även om vi skulle omlokalisera amerikansk ambassadpersonal för deras säkerhet skulle detta inte på något sätt hindra vårt engagemang med, och stöd för, det ukrainska folket, regeringen och det civila samhället såväl som våra allierade och partners.

Foto: B. Smith

Text: Redaktionen