USA och UK överväger den åtgärd som Ryssland fruktar allra mest

2022 01 30

Såväl USA som Storbritannien överväger att slå till med den ”nukleära lösningen” mot Putinregimen.

Lösningen kallas för SWIFT och har potential att mer eller mindre krossa Rysslands ekonomi rapporterar amerikanska medier ikväll.

Senaste veckorna

Flera kongressledamöter i Washington DC har de senaste veckorna lyft fram möjligheten att stryka Ryssland från SWIFT-systemet – ett avancerat säkerhetssystem som kopplar samman finansiella institutioner världen över.

Kraftig vedergällning

Ett tydligt tecken på att Putinregimen känner stark oro inför hotet är att ryska talespersoner har reagerat upprört med hot om kraftig vedergällning från Moskva om USA och Europa väljer SWIFT-lösningen.

Olja och gas

– Om Ryssland kopplas bort från SWIFT så kommer vi inte att motta utländsk valuta men då kan inte europeiska köpare motta våra varor; olja, gas metaller och andra viktiga komponenter, säger vice talmannen i Rysslands överhus, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Grundades 1973

SWIFT står för The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication och grundades 1973. Systemet används idag av med än 11 000 finansiella aktörer för att sända säkra meddelanden och betalningsorders, förklarar CNN Business.

En chock för ryska företag

Om Ryssland tas bort från SWIFT-systemet blir det närmast omöjligt för banker och andra finansiella aktörer att sända pengar till eller från Ryssland vilket skulle innebära en chock för ryska företag och dess utländska kunder. Det skulle innebära en rejäl smäll för hela Rysslands ekonomi vilket i sin tur kan öka det interna missnöjet med Putinregimen.

Orsaka massivt utflöde

– En avstängning skulle stoppa alla internationella transaktioner, utlösa instabilitet för valutan och orsaka massivt kapitalutflöde, säger Maria Shagina vid Finska Institutet för Internationella Affärer till Carnegie.

Ryska ekonomin skulle falla med 5 procent enligt ryska beräkningar.

Iran drabbades hårt

Iran ströks från SWIFT-systemet 2012 när landet utsattes för sanktioner av EU kopplat till Irans kärnbränsleprogram. Iran tappade då nästan halva sin oljeexport och 30 procent av den utländska handeln föll bort.

Boris Johnson

Det är oklart hur starkt stöd det finns i Väst för att ta till SWIFT-lösningen mot Ryssland men brittiska premiärministern Boris Johnson har informerat brittiska parlamentsledamöter om att Storbritannien för samtal med USA om saken.

Väldigt kritiskt vapen

– Det råder inga tvivel om att det är ett väldigt kritiskt vapen. Jag befarar att det emellertid kan endast sjösättas med hjälp av USA. Vi diskuterar saken, säger Boris Johnson, enligt CNN.

Ryssland har utvecklat ett eget alternativ till SWIFT för att värja sig mot en eventuell SWIFT-avstängning och även Kina har en egen variant. Men inget av alternativen är särskilt effektivt enligt CNN Business.

Foto: Boris Johnson FB

Text: Redaktionen