USA och UK överväger den åtgärd som Ryssland fruktar allra mest

2022 01 30

Såväl USA som Storbritannien överväger att slå till med den ”nukleära lösningen” mot Putinregimen.

Lösningen kallas för SWIFT och har potential att mer eller mindre krossa Rysslands ekonomi rapporterar amerikanska medier ikväll.

Senaste veckorna

Flera kongressledamöter i Washington DC har de senaste veckorna lyft fram möjligheten att stryka Ryssland från SWIFT-systemet – ett avancerat säkerhetssystem som kopplar samman finansiella institutioner världen över.

Kraftig vedergällning

Ett tydligt tecken på att Putinregimen känner stark oro inför hotet är att ryska talespersoner har reagerat upprört med hot om kraftig vedergällning från Moskva om USA och Europa väljer SWIFT-lösningen.

Olja och gas

– Om Ryssland kopplas bort från SWIFT så kommer vi inte att motta utländsk valuta men då kan inte europeiska köpare motta våra varor; olja, gas metaller och andra viktiga komponenter, säger vice talmannen i Rysslands överhus, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Grundades 1973

SWIFT står för The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication och grundades 1973. Systemet används idag av med än 11 000 finansiella aktörer för att sända säkra meddelanden och betalningsorders, förklarar CNN Business.

En chock för ryska företag

Om Ryssland tas bort från SWIFT-systemet blir det närmast omöjligt för banker och andra finansiella aktörer att sända pengar till eller från Ryssland vilket skulle innebära en chock för ryska företag och dess utländska kunder. Det skulle innebära en rejäl smäll för hela Rysslands ekonomi vilket i sin tur kan öka det interna missnöjet med Putinregimen.

Orsaka massivt utflöde

– En avstängning skulle stoppa alla internationella transaktioner, utlösa instabilitet för valutan och orsaka massivt kapitalutflöde, säger Maria Shagina vid Finska Institutet för Internationella Affärer till Carnegie.

Ryska ekonomin skulle falla med 5 procent enligt ryska beräkningar.

Iran drabbades hårt

Iran ströks från SWIFT-systemet 2012 när landet utsattes för sanktioner av EU kopplat till Irans kärnbränsleprogram. Iran tappade då nästan halva sin oljeexport och 30 procent av den utländska handeln föll bort.

Boris Johnson

Det är oklart hur starkt stöd det finns i Väst för att ta till SWIFT-lösningen mot Ryssland men brittiska premiärministern Boris Johnson har informerat brittiska parlamentsledamöter om att Storbritannien för samtal med USA om saken.

Väldigt kritiskt vapen

– Det råder inga tvivel om att det är ett väldigt kritiskt vapen. Jag befarar att det emellertid kan endast sjösättas med hjälp av USA. Vi diskuterar saken, säger Boris Johnson, enligt CNN.

Ryssland har utvecklat ett eget alternativ till SWIFT för att värja sig mot en eventuell SWIFT-avstängning och även Kina har en egen variant. Men inget av alternativen är särskilt effektivt enligt CNN Business.

Foto: Boris Johnson FB

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen