USA och UK överväger den åtgärd som Ryssland fruktar allra mest

2022 01 30

Såväl USA som Storbritannien överväger att slå till med den ”nukleära lösningen” mot Putinregimen.

Lösningen kallas för SWIFT och har potential att mer eller mindre krossa Rysslands ekonomi rapporterar amerikanska medier ikväll.

Senaste veckorna

Flera kongressledamöter i Washington DC har de senaste veckorna lyft fram möjligheten att stryka Ryssland från SWIFT-systemet – ett avancerat säkerhetssystem som kopplar samman finansiella institutioner världen över.

Kraftig vedergällning

Ett tydligt tecken på att Putinregimen känner stark oro inför hotet är att ryska talespersoner har reagerat upprört med hot om kraftig vedergällning från Moskva om USA och Europa väljer SWIFT-lösningen.

Olja och gas

– Om Ryssland kopplas bort från SWIFT så kommer vi inte att motta utländsk valuta men då kan inte europeiska köpare motta våra varor; olja, gas metaller och andra viktiga komponenter, säger vice talmannen i Rysslands överhus, rapporterar ryska nyhetsbyrån Tass.

Grundades 1973

SWIFT står för The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication och grundades 1973. Systemet används idag av med än 11 000 finansiella aktörer för att sända säkra meddelanden och betalningsorders, förklarar CNN Business.

En chock för ryska företag

Om Ryssland tas bort från SWIFT-systemet blir det närmast omöjligt för banker och andra finansiella aktörer att sända pengar till eller från Ryssland vilket skulle innebära en chock för ryska företag och dess utländska kunder. Det skulle innebära en rejäl smäll för hela Rysslands ekonomi vilket i sin tur kan öka det interna missnöjet med Putinregimen.

Orsaka massivt utflöde

– En avstängning skulle stoppa alla internationella transaktioner, utlösa instabilitet för valutan och orsaka massivt kapitalutflöde, säger Maria Shagina vid Finska Institutet för Internationella Affärer till Carnegie.

Ryska ekonomin skulle falla med 5 procent enligt ryska beräkningar.

Iran drabbades hårt

Iran ströks från SWIFT-systemet 2012 när landet utsattes för sanktioner av EU kopplat till Irans kärnbränsleprogram. Iran tappade då nästan halva sin oljeexport och 30 procent av den utländska handeln föll bort.

Boris Johnson

Det är oklart hur starkt stöd det finns i Väst för att ta till SWIFT-lösningen mot Ryssland men brittiska premiärministern Boris Johnson har informerat brittiska parlamentsledamöter om att Storbritannien för samtal med USA om saken.

Väldigt kritiskt vapen

– Det råder inga tvivel om att det är ett väldigt kritiskt vapen. Jag befarar att det emellertid kan endast sjösättas med hjälp av USA. Vi diskuterar saken, säger Boris Johnson, enligt CNN.

Ryssland har utvecklat ett eget alternativ till SWIFT för att värja sig mot en eventuell SWIFT-avstängning och även Kina har en egen variant. Men inget av alternativen är särskilt effektivt enligt CNN Business.

Foto: Boris Johnson FB

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Lågprisbutiker stoppas i Sverige

2024 12 20

Bland Sveriges 290 kommuner saknar mer än var tredje en lågprisbutik.

Totalt saknar 102 kommuner ett lågprisalternativ till de etablerade matbutikerna.

Det fastslår Konkurrensverket i en rapport.

– Det innebär att cirka en miljon invånare inte har tillgång till en lågprisbutik i sin kommun, framhåller myndigheten.

I rapporten redovisas även en kartläggning av hur matbutikerna är lokaliserade i Sverige. För många konsumenter är valfriheten begränsad, eftersom den näst närmaste butiken tillhör samma koncern som den närmaste.

– Det innebär att utbudet av varor och de priser som erbjuds kan vara i stort sett identiska då vissa dagligvaruaktörer har central prissättning, fastslår Konkurrensverket.

Vidare skriver myndigheten att frånvaron av olika dagligvaruaktörer och av lågpriskoncept kan begränsa konkurrensen samt på sikt även konsumenternas valmöjligheter.

Lågprisbutiker stoppas

Trots att en miljon invånare saknar ett lågprisalternativ stoppas många lågprisbutiker från att etablera sig i svenska kommuner.

Det rapporterar DN med hänvisning till en rapport från regeringens industrisamordnare Kristina Alvendal.

–  En del kommuner säger rent ut att ”vi behöver inget lågpris” och en del säger ”här ska vi inte ha livsmedel, det är fel placering”, säger Alvendal till DN.

– En tredje aspekt är att när kommuner i dag planerar för en ny stadsdel eller nya kvarter så planerar de inte in tillräckligt stora lokaler i bottenvåningen, så det finns helt enkelt inte plats.

”Väldigt frustrerande”

Lågpriskedjan Willys är en av flera aktörer som hindras av kommunerna.

– Det är väldigt frustrerande eftersom vi dagligen får samtal från kunder som vädjar om att vi ska etablera oss, där vi kan göra skillnad för deras vardag och ekonomi, säger Willys etableringschef Heinz Möller till tidningen.

– Det finns platser där vi försökt etablera oss i 5–10 år, vi har kämpat och kämpat för att få komma dit, men man kommer hela tiden med nya hinder.

Foto: D. Kydd

Text: Redaktionen