JUST NU: USA och Ryssland bryter tystnaden med varandra

2022 05 13

För första gången sedan kriget bröt ut samtalar de amerikanska och ryska försvarsministrarna.

Inte sedan den 18 februari har USA:s och Rysslands respektive försvarsdepartement talat med varandra. 

Den tystnaden har nu brutits efter att USA:s försvarsminister Lloyd Austin samtalat med sin ryska motsvarighet. Det meddelar Pentagon idag, enligt CNN.

“Omedelbar vapenvila”

– [Austin] manade till en omedelbar vapenvila i Ukraina och betonade vikten av att upprätthålla kommunikationslinjer, säger John Kirby, Pentagons pressekreterare.

Pratade i en timme

De båda försvarsministrarna ska ha talat med varandra på telefon i en dryg timme, uppger en hög amerikansk försvarstjänstemän till CNN.

Initiativen till samtalet kom enligt samma uppgifter från USA.

Vill behålla kontakt

– Båda ledarna hade en chans att prata fram och tillbaka med varandra, men jag tänker inte gå in mer på sammanhanget, säger tjänstemannen, som samtidigt menar att USA:s försvarsminister Lloyd Austin vill fortsätta hålla kontakt.

Ukraina varnar 

I Ukraina fortsätter striderna och landets försvarsminister Oleksiy Reznikov har varnat för “extremt tuffa veckor framöver”. 

Landet håller nu på att förbereda sig för en “ny lång fas av krig”, uppger han i ett långt meddelande enligt Sky News.

Tränas med utländska vapen

För närvarande håller Ukraina på att utbilda 1 500 soldater att använda vapen som skänkts till landet från andra länder. Det ska hjälpa Ukraina att slå tillbaka mot Rysslands tyngre vapen.

– För att vinna måste vi planera resurser noggrant, undvika misstag och projicera vår styrka på ett sådant sätt att fienden till slut går sönder, säger Oleksiy Reznikov enligt kanalen.

Stort stöd från USA

För två veckor sedan beslut USA:s president Joe Biden att hans land ska bistå Ukraina med ytterligare 33 miljarder, varav en stor del består av militära medel.

I USA:s stödpaket ingår bland annat tunga artillerivapen och dussintals så kalladehaubits, det vill säga vapen med längre räckvidd, rapporterar CNN.

Ryssland inte glada

Det omfattande stödet, både humanitärt, ekonomiskt och militärt, från USA till Ukraina har rört upp Ryssland. I samband med Bidens besked om att skänka ännu mer reagerade Moskva direkt. Rysslands ambassadör i USA, Anatoly Antonov, vände sig direkt till Washington och Vita huset.

– Vi betonar det oacceptabla i den här situationen när USA vräker in vapen i Ukraina, och vi kräver ett slut på denna praxis, sade Anatoly Antonov i en intervju med ryska tv-kanalen Rossya 24.

Foto: A. Burden resp Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen