JUST NU: USA och EU överens – Så ska Rysslands ekonomi knäckas

2022 03 25

EU har tillsammans med USA enats om ett samarbete för att minska Europas beroende av rysk gas.

Uppgifterna bekräftas av flera internationella medier.

Ska leverera gas till Europa

Det nya avtalet syftar till att minska Europas beroende av rysk energi. Som ett supplement till den enorma importen från Ryssland kommer USA förse EU med minst 15 miljarder kubikmeter av flytande naturgas (LNG) redan under 2022, uppger Vita huset i ett uttalande.

Avtalet tillkännagavs på fredagen under ett tre dagar långt besök av USA:s president Joe Biden, rapporterar BBC

– Vi har i dag kommit överens om en gemensam spelplan mot målet att hjälpa Europa att minska sitt beroende av rysk gas så snabbt som möjligt, säger Joe Biden på en pressträff.

Kommer ta tid

USA:s president framhäver ett andra mål. Europas ska minska sitt gasberoende överhuvudtaget. Han medger att det kommer ta tid att genomföra förändringarna och att det på kort sikt kommer att innebära negativa konsekvenser för Europa.

– Jag vet att elimineringen av rysk gas kommer att få konsekvenser för Europa. Men det är det rätta att göra, säger Biden.

155 miljarder kubikmeter

Förra året importerade EU 155 miljarder kubikmeter gas från Ryssland. Det är cirka 40 procent av den Europeiska unionens totala import.  Om EU lyckats med sitt långsiktiga mål, och slutar vara beroende av en import från Ryssland, skulle det kunna bli dödsstöten för Rysslands redan hårt utsatta ekonomi. 

Är bara början

Avtalet mellan USA och EU är bara början på en lång startsträcka för EU:s 27 medlemsländer. Det skriver BBC:s Europareporter Paul Kirkby.

EU kommer fortfarande att behöva hitta andra producenter om de ska nå sitt mål och minska importen från Ryssland med två tredjedelar, konstaterar Kirkby.

Förra året uppgav EU att de fick nästan en fjärdedel av sin flytande gas från USA. Att USA ökar sin leverans med ytterligare 15 miljarder kubikmeter kommer således göra en stor skillnad, skriver Kirkby. Men han konstaterar att avtalet väcker stora frågor.

Tre stora exportörer

Utöver USA är Qatar och Ryssland de två andra stora exportörerna. Qatar har tidigare uppgett att de inte har möjlighet att öka sin export av gas till Europa.

I dag finns det ett begränsat antal naturgasterminaler i Europa, som redan har en hög kapacitet. Det är viktigt för EU att säkerhetsställa ett tillvägagångsätt för att kunna importera större mängder gas från USA, konstaterar Kirkby.

Arkivfoto: The European Union

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen