JUST NU: USA och EU överens – Så ska Rysslands ekonomi knäckas

2022 03 25

EU har tillsammans med USA enats om ett samarbete för att minska Europas beroende av rysk gas.

Uppgifterna bekräftas av flera internationella medier.

Ska leverera gas till Europa

Det nya avtalet syftar till att minska Europas beroende av rysk energi. Som ett supplement till den enorma importen från Ryssland kommer USA förse EU med minst 15 miljarder kubikmeter av flytande naturgas (LNG) redan under 2022, uppger Vita huset i ett uttalande.

Avtalet tillkännagavs på fredagen under ett tre dagar långt besök av USA:s president Joe Biden, rapporterar BBC

– Vi har i dag kommit överens om en gemensam spelplan mot målet att hjälpa Europa att minska sitt beroende av rysk gas så snabbt som möjligt, säger Joe Biden på en pressträff.

Kommer ta tid

USA:s president framhäver ett andra mål. Europas ska minska sitt gasberoende överhuvudtaget. Han medger att det kommer ta tid att genomföra förändringarna och att det på kort sikt kommer att innebära negativa konsekvenser för Europa.

– Jag vet att elimineringen av rysk gas kommer att få konsekvenser för Europa. Men det är det rätta att göra, säger Biden.

155 miljarder kubikmeter

Förra året importerade EU 155 miljarder kubikmeter gas från Ryssland. Det är cirka 40 procent av den Europeiska unionens totala import.  Om EU lyckats med sitt långsiktiga mål, och slutar vara beroende av en import från Ryssland, skulle det kunna bli dödsstöten för Rysslands redan hårt utsatta ekonomi. 

Är bara början

Avtalet mellan USA och EU är bara början på en lång startsträcka för EU:s 27 medlemsländer. Det skriver BBC:s Europareporter Paul Kirkby.

EU kommer fortfarande att behöva hitta andra producenter om de ska nå sitt mål och minska importen från Ryssland med två tredjedelar, konstaterar Kirkby.

Förra året uppgav EU att de fick nästan en fjärdedel av sin flytande gas från USA. Att USA ökar sin leverans med ytterligare 15 miljarder kubikmeter kommer således göra en stor skillnad, skriver Kirkby. Men han konstaterar att avtalet väcker stora frågor.

Tre stora exportörer

Utöver USA är Qatar och Ryssland de två andra stora exportörerna. Qatar har tidigare uppgett att de inte har möjlighet att öka sin export av gas till Europa.

I dag finns det ett begränsat antal naturgasterminaler i Europa, som redan har en hög kapacitet. Det är viktigt för EU att säkerhetsställa ett tillvägagångsätt för att kunna importera större mängder gas från USA, konstaterar Kirkby.

Arkivfoto: The European Union

Text: Redaktionen