JUST NU: USA och EU överens – Så ska Rysslands ekonomi knäckas

2022 03 25

EU har tillsammans med USA enats om ett samarbete för att minska Europas beroende av rysk gas.

Uppgifterna bekräftas av flera internationella medier.

Ska leverera gas till Europa

Det nya avtalet syftar till att minska Europas beroende av rysk energi. Som ett supplement till den enorma importen från Ryssland kommer USA förse EU med minst 15 miljarder kubikmeter av flytande naturgas (LNG) redan under 2022, uppger Vita huset i ett uttalande.

Avtalet tillkännagavs på fredagen under ett tre dagar långt besök av USA:s president Joe Biden, rapporterar BBC

– Vi har i dag kommit överens om en gemensam spelplan mot målet att hjälpa Europa att minska sitt beroende av rysk gas så snabbt som möjligt, säger Joe Biden på en pressträff.

Kommer ta tid

USA:s president framhäver ett andra mål. Europas ska minska sitt gasberoende överhuvudtaget. Han medger att det kommer ta tid att genomföra förändringarna och att det på kort sikt kommer att innebära negativa konsekvenser för Europa.

– Jag vet att elimineringen av rysk gas kommer att få konsekvenser för Europa. Men det är det rätta att göra, säger Biden.

155 miljarder kubikmeter

Förra året importerade EU 155 miljarder kubikmeter gas från Ryssland. Det är cirka 40 procent av den Europeiska unionens totala import.  Om EU lyckats med sitt långsiktiga mål, och slutar vara beroende av en import från Ryssland, skulle det kunna bli dödsstöten för Rysslands redan hårt utsatta ekonomi. 

Är bara början

Avtalet mellan USA och EU är bara början på en lång startsträcka för EU:s 27 medlemsländer. Det skriver BBC:s Europareporter Paul Kirkby.

EU kommer fortfarande att behöva hitta andra producenter om de ska nå sitt mål och minska importen från Ryssland med två tredjedelar, konstaterar Kirkby.

Förra året uppgav EU att de fick nästan en fjärdedel av sin flytande gas från USA. Att USA ökar sin leverans med ytterligare 15 miljarder kubikmeter kommer således göra en stor skillnad, skriver Kirkby. Men han konstaterar att avtalet väcker stora frågor.

Tre stora exportörer

Utöver USA är Qatar och Ryssland de två andra stora exportörerna. Qatar har tidigare uppgett att de inte har möjlighet att öka sin export av gas till Europa.

I dag finns det ett begränsat antal naturgasterminaler i Europa, som redan har en hög kapacitet. Det är viktigt för EU att säkerhetsställa ett tillvägagångsätt för att kunna importera större mängder gas från USA, konstaterar Kirkby.

Arkivfoto: The European Union

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 16

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen