USA kallar till krismöte

2022 11 18

USA har kallat till ett extrainsatt krismöte efter ännu en robotuppskjutning av Nordkorea.

Det meddelar Vita huset i ett pressmeddelande.

Vice president Kamala Harris kommer att delta i mötet tillsammans med ledarna för Japan, Sydkorea, Kanada, Australien och Nya Zeeland, rapporterar AFP.

Avfyrades mot Japan

Under natten mellan torsdag och fredag avfyrade Nordkorea för andra natten i rad en ballistik robot mot japanskt territorium. Roboten flög cirka 100 mil innan den landade utanför Japans kust.

– USA fördömer starkt Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK) för testuppskjutningen av en ballistisk långdistansrobot.  Presidenten har informerats om situationen och han och hans nationella säkerhetsteam kommer att fortsätta föra nära samtal med allierade och partners – med utgångspunkt i presidentens trilaterala möte på söndagen med Japans premiärminister Kishida Fumio och Republiken Koreas president Yoon Suk Yeol, uppger Vita huset.

”Brott mot flera resolutioner”

Vidare kallar den amerikanska regeringen Nordkoreas senaste uppskjutning för ett ”fräckt brott mot flera resolutioner”.

– Det ökar spänningar i onödan och riskerar att destabilisera säkerhetssituationen i regionen. Åtgärden visar att Nordkorea fortsätter att prioritera sina olagliga massförstörelsevapen och ballistiska robotar framför folkets välbefinnande, framhåller Vita huset.

USA uppmanar Nordkorea att överge provokationerna och i stället slå sig ner vid förhandlingsbordet.

– Dörren har inte stängts för diplomati, men Pyongyang måste omedelbart upphöra med sina destabiliserande handlingar och istället välja ett diplomatiskt engagemang. USA kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa säkerheten för det amerikanska hemlandet, Republiken Korea och japanska allierade.

Upprepade gånger

Nordkorea har under de senaste veckorna eskalerat sin aggression gentemot grannlandet Sydkorea och närliggande Japan.

I början av oktober avfyrade diktaturen en ballistik robot som flög  över japanskt territorium och inte som tidigare i riktning direkt mot det Japanska havet. 

Företrädare för Japans premiärminister, Fumio Kishida, uppmanade i ett Twitterinlägg invånarna på den nordligaste större ö, Hokkaido, att söka skydd. 

Nordkorea har aldrig varit så intensiva och frekventa i sina robotskjutningar som man varit under 2022.  

Foto: S. Davis

Text: Redaktionen