USA kallar till krismöte

2022 11 18

USA har kallat till ett extrainsatt krismöte efter ännu en robotuppskjutning av Nordkorea.

Det meddelar Vita huset i ett pressmeddelande.

Vice president Kamala Harris kommer att delta i mötet tillsammans med ledarna för Japan, Sydkorea, Kanada, Australien och Nya Zeeland, rapporterar AFP.

Avfyrades mot Japan

Under natten mellan torsdag och fredag avfyrade Nordkorea för andra natten i rad en ballistik robot mot japanskt territorium. Roboten flög cirka 100 mil innan den landade utanför Japans kust.

– USA fördömer starkt Demokratiska folkrepubliken Korea (DPRK) för testuppskjutningen av en ballistisk långdistansrobot.  Presidenten har informerats om situationen och han och hans nationella säkerhetsteam kommer att fortsätta föra nära samtal med allierade och partners – med utgångspunkt i presidentens trilaterala möte på söndagen med Japans premiärminister Kishida Fumio och Republiken Koreas president Yoon Suk Yeol, uppger Vita huset.

”Brott mot flera resolutioner”

Vidare kallar den amerikanska regeringen Nordkoreas senaste uppskjutning för ett ”fräckt brott mot flera resolutioner”.

– Det ökar spänningar i onödan och riskerar att destabilisera säkerhetssituationen i regionen. Åtgärden visar att Nordkorea fortsätter att prioritera sina olagliga massförstörelsevapen och ballistiska robotar framför folkets välbefinnande, framhåller Vita huset.

USA uppmanar Nordkorea att överge provokationerna och i stället slå sig ner vid förhandlingsbordet.

– Dörren har inte stängts för diplomati, men Pyongyang måste omedelbart upphöra med sina destabiliserande handlingar och istället välja ett diplomatiskt engagemang. USA kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa säkerheten för det amerikanska hemlandet, Republiken Korea och japanska allierade.

Upprepade gånger

Nordkorea har under de senaste veckorna eskalerat sin aggression gentemot grannlandet Sydkorea och närliggande Japan.

I början av oktober avfyrade diktaturen en ballistik robot som flög  över japanskt territorium och inte som tidigare i riktning direkt mot det Japanska havet. 

Företrädare för Japans premiärminister, Fumio Kishida, uppmanade i ett Twitterinlägg invånarna på den nordligaste större ö, Hokkaido, att söka skydd. 

Nordkorea har aldrig varit så intensiva och frekventa i sina robotskjutningar som man varit under 2022.  

Foto: S. Davis

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen