USA har klantat sig – stått för pinsam jättefadäs

2023 07 18

USA har stått för ett klantigt stavfel som orsakat stora konsekvenser.

Misstaget har pågått i drygt tio års tid.

Det handlar om miljontals e-postmeddelanden som varit avsedda för anställda på Pentagon – men som istället oavsiktligt skickats till konton i Mali.

Allt på grund av att man missat en bokstav i adresserna.

– I vissa fall avslöjades känslig information som hotellbokningar för högre amerikanska militärtjänstemän, rapporterar CNN.

Kan orsaka allvarliga konsekvenser

Mejlen man skickat skulle ha gått till personer som använder sig av domänen .MIL i sina e-postadresser.

Det senaste decenniet har man istället skickat till .ML, vilket alltså är en domän som hanterar e-post i Mali.

Avslöjandet sätter fingret på stora säkerhetsrisker som kan uppstå på grund av ett så litet misstag som ett stavfel, då informationen i mejlen skulle kunna användas för att utföra riktade cyberattacker.

Den skulle också kunna utnyttjas för att spåra personal på Pentagon, skriver CNN.

Internetföretagare upptäckte

Misstaget upptäcktes av en nederländsk internetföretagare vid namn Johannes Zuurbier som anlitats för att hantera .ML-domänen.

– Jag är fortfarande orolig, uttrycker företagaren om säkerhetsriskerna, trots att han tagit upp frågan med såväl amerikanska tjänstemän som USA:s ambassad i Mali.

Hundratals varje dag

Enligt Johannes Zuurbier har antalet e-postmeddelanden minskat de senaste åren, men det skickas fortfarande hundratals varje dag.

Flera av mejlen är känsliga.

– Den amerikanska regeringen kan inte förhindra externa användare från att skriva fel e-postmeddelanden som är avsedda för regeringen, men några av dem som stavade fel är amerikanska statsanställda, skriver CNN.

Försökt vidta åtgärder

Varken FBI eller marinen har velat kommentera uppgifterna.

USA:s försvarsdepartement framhåller dock att man “implementerat utbildning och tekniska kontroller” för att e-postmeddelanden från .MIL-domänen inte ska hamna fel.

Man har dock ingen kontroll över om tredje part stavar fel på försvarspersonalens e-postadresser, medger Tim Gorman från USA:s försvarsdepartement.

Foto: R. DeAnda

Text: Redaktionen