JUST NU: USA-ambassadens skarpa uppmaning till amerikaner i Ryssland

2022 05 06

Amerikanska ambassaden i Moskva har varnat sina landsmän för att röra sig i staden under den planerade segerparaden 9 maj.

Anledningen uppges bero på “stora spänningar” inför Rysslands firande av dagen då Nazityskland officiellt föll, rapporterar CNN.

Rörelser begränsas

Varningen från ambassaden lyder:

– Det årliga firandet av Segerdagen, inklusive huvudparaden på Röda torget, kommer att äga rum i Moskva till och med den 9 maj. Lokala myndigheter kommer att begränsa rörelser i evenemangsområden för att underlätta evenemangets repetitioner.

“Pågående spänningar”

USA:s ambassad fortsätter:

– Tidigare har det varit en ökad polisnärvaro kring dessa händelser. Med tanke på de pågående spänningarna bör amerikanska medborgare undvika stora offentliga sammankomster. 

Stor parad väntas

Den 9 maj, nu på måndag, väntas stora spektakel i Moskva när landet firar att man besegrade Nazityskland i andra världskriget. Varje år äger en stor parad rum i den ryska huvudstaden.

Kan officiellt förklara krig

Datumet har varit väldigt omtalat de senaste veckorna och uppgifter har gjort gällande att president Vladimir Putin planerar någonting som kan eskalera även kriget i Ukraina.

Enligt flera amerikanska och västerländska tjänstemän kan Putin officiellt förklara krig mot Ukraina samma dag, vilket skulle ge honom möjlighet att mobilisera även sina reservstyrkor till de hårt drabbade styrkorna i landet, uppger CNN.

Uppmanas lämna landet

Även USA:s utrikesdepartement har riktat en skarp uppmaning till amerikanerna i Ryssland. Departementet menar att deras medborgare omedelbart bör lämna landet och listar en rad olika anledningar.

– På grund av den oprovocerade och omotiverade invasionen av Ukraina av ryska militära styrkor, risken för trakasserier mot amerikanska medborgare i Ryssland av ryska myndigheters säkerhetstjänstemän, att ryska regeringen plockar ut amerikanska medborgare i Ryssland och fängslar dem, godtycklig tillämpning av lokal lag, begränsade flygningar till och från Ryssland, ambassadens begränsade förmåga att hjälpa amerikanska medborgare i Ryssland samt covid-19-relaterade restriktioner och terrorism, framhäver myndigheten.

Putins markering

Varningar kommer även från Putin, vars styrkor har börjat pynta den ukrainska staden Mariupol med ryska flaggor och skyltar inför måndagen. 

Även dessa är riktade mot väst, men formuleras betydligt annorlunda,

Kärnvapen uppges inte aktuellt

Enligt the Guardian lär Putinregimen visa upp sitt Il-80-plan, även kallat “domedagen”, eftersom den skulle vara det ledande planet vid en eventuell kärnvapenattack.

Regimen har dock officiellt förnekat att det finns planer på att ta till kärnvapen i den pågående konflikten, enligt ett uttalande av ryska utrikesdepartementets talesman Alexei Zaitsev.

Foto: S. Sirotnak resp President of Russia Office

Text: redaktionen