JUST NU: USA-ambassadens skarpa uppmaning till amerikaner i Ryssland

2022 05 06

Amerikanska ambassaden i Moskva har varnat sina landsmän för att röra sig i staden under den planerade segerparaden 9 maj.

Anledningen uppges bero på “stora spänningar” inför Rysslands firande av dagen då Nazityskland officiellt föll, rapporterar CNN.

Rörelser begränsas

Varningen från ambassaden lyder:

– Det årliga firandet av Segerdagen, inklusive huvudparaden på Röda torget, kommer att äga rum i Moskva till och med den 9 maj. Lokala myndigheter kommer att begränsa rörelser i evenemangsområden för att underlätta evenemangets repetitioner.

“Pågående spänningar”

USA:s ambassad fortsätter:

– Tidigare har det varit en ökad polisnärvaro kring dessa händelser. Med tanke på de pågående spänningarna bör amerikanska medborgare undvika stora offentliga sammankomster. 

Stor parad väntas

Den 9 maj, nu på måndag, väntas stora spektakel i Moskva när landet firar att man besegrade Nazityskland i andra världskriget. Varje år äger en stor parad rum i den ryska huvudstaden.

Kan officiellt förklara krig

Datumet har varit väldigt omtalat de senaste veckorna och uppgifter har gjort gällande att president Vladimir Putin planerar någonting som kan eskalera även kriget i Ukraina.

Enligt flera amerikanska och västerländska tjänstemän kan Putin officiellt förklara krig mot Ukraina samma dag, vilket skulle ge honom möjlighet att mobilisera även sina reservstyrkor till de hårt drabbade styrkorna i landet, uppger CNN.

Uppmanas lämna landet

Även USA:s utrikesdepartement har riktat en skarp uppmaning till amerikanerna i Ryssland. Departementet menar att deras medborgare omedelbart bör lämna landet och listar en rad olika anledningar.

– På grund av den oprovocerade och omotiverade invasionen av Ukraina av ryska militära styrkor, risken för trakasserier mot amerikanska medborgare i Ryssland av ryska myndigheters säkerhetstjänstemän, att ryska regeringen plockar ut amerikanska medborgare i Ryssland och fängslar dem, godtycklig tillämpning av lokal lag, begränsade flygningar till och från Ryssland, ambassadens begränsade förmåga att hjälpa amerikanska medborgare i Ryssland samt covid-19-relaterade restriktioner och terrorism, framhäver myndigheten.

Putins markering

Varningar kommer även från Putin, vars styrkor har börjat pynta den ukrainska staden Mariupol med ryska flaggor och skyltar inför måndagen. 

Även dessa är riktade mot väst, men formuleras betydligt annorlunda,

Kärnvapen uppges inte aktuellt

Enligt the Guardian lär Putinregimen visa upp sitt Il-80-plan, även kallat “domedagen”, eftersom den skulle vara det ledande planet vid en eventuell kärnvapenattack.

Regimen har dock officiellt förnekat att det finns planer på att ta till kärnvapen i den pågående konflikten, enligt ett uttalande av ryska utrikesdepartementets talesman Alexei Zaitsev.

Foto: S. Sirotnak resp President of Russia Office

Text: redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen