JUST NU: USA-ambassadens skarpa uppmaning till amerikaner i Ryssland

2022 05 06

Amerikanska ambassaden i Moskva har varnat sina landsmän för att röra sig i staden under den planerade segerparaden 9 maj.

Anledningen uppges bero på “stora spänningar” inför Rysslands firande av dagen då Nazityskland officiellt föll, rapporterar CNN.

Rörelser begränsas

Varningen från ambassaden lyder:

– Det årliga firandet av Segerdagen, inklusive huvudparaden på Röda torget, kommer att äga rum i Moskva till och med den 9 maj. Lokala myndigheter kommer att begränsa rörelser i evenemangsområden för att underlätta evenemangets repetitioner.

“Pågående spänningar”

USA:s ambassad fortsätter:

– Tidigare har det varit en ökad polisnärvaro kring dessa händelser. Med tanke på de pågående spänningarna bör amerikanska medborgare undvika stora offentliga sammankomster. 

Stor parad väntas

Den 9 maj, nu på måndag, väntas stora spektakel i Moskva när landet firar att man besegrade Nazityskland i andra världskriget. Varje år äger en stor parad rum i den ryska huvudstaden.

Kan officiellt förklara krig

Datumet har varit väldigt omtalat de senaste veckorna och uppgifter har gjort gällande att president Vladimir Putin planerar någonting som kan eskalera även kriget i Ukraina.

Enligt flera amerikanska och västerländska tjänstemän kan Putin officiellt förklara krig mot Ukraina samma dag, vilket skulle ge honom möjlighet att mobilisera även sina reservstyrkor till de hårt drabbade styrkorna i landet, uppger CNN.

Uppmanas lämna landet

Även USA:s utrikesdepartement har riktat en skarp uppmaning till amerikanerna i Ryssland. Departementet menar att deras medborgare omedelbart bör lämna landet och listar en rad olika anledningar.

– På grund av den oprovocerade och omotiverade invasionen av Ukraina av ryska militära styrkor, risken för trakasserier mot amerikanska medborgare i Ryssland av ryska myndigheters säkerhetstjänstemän, att ryska regeringen plockar ut amerikanska medborgare i Ryssland och fängslar dem, godtycklig tillämpning av lokal lag, begränsade flygningar till och från Ryssland, ambassadens begränsade förmåga att hjälpa amerikanska medborgare i Ryssland samt covid-19-relaterade restriktioner och terrorism, framhäver myndigheten.

Putins markering

Varningar kommer även från Putin, vars styrkor har börjat pynta den ukrainska staden Mariupol med ryska flaggor och skyltar inför måndagen. 

Även dessa är riktade mot väst, men formuleras betydligt annorlunda,

Kärnvapen uppges inte aktuellt

Enligt the Guardian lär Putinregimen visa upp sitt Il-80-plan, även kallat “domedagen”, eftersom den skulle vara det ledande planet vid en eventuell kärnvapenattack.

Regimen har dock officiellt förnekat att det finns planer på att ta till kärnvapen i den pågående konflikten, enligt ett uttalande av ryska utrikesdepartementets talesman Alexei Zaitsev.

Foto: S. Sirotnak resp President of Russia Office

Text: redaktionen


Man och hund döda – tragedi i hemmet

2024 06 23

En äldre man och hans hund har förlorat livet.

Det är i Västsverige som det har brunnit i ett hus.

Närmare bestämt var det i Vargön i Vänersborgs kommun som en brand rasade under natten till midsommardagen.

I huset befann sig en 80-årig man och hans hund, rapporterar Göteborgs-Posten.

Tog sig ut

Stora resurser från räddningstjänsten och polisen, såväl som ambulans, tog sig direkt till adressen och mannen lyckades ta sig ut från det brinnande huset.

Han fördes till Norra Älvsborgs läns sjukhus för intensivvård, där man fastslog att det rörde sig om mycket allvarliga skador.

Nu framgår att mannens liv inte gick att rädda, och inte heller hunden överlevde branden.

Anhöriga har underrättats.

Oklar anledning

Polisen vet i nuläget inte varför huset började brinna och kommer att undersöka saken framöver.

De har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet.

– Den rubriceringen kvarstår, säger Andreas Hansson, jourutredningsbefäl i Östra Fyrbodal, till GP.

Flera bränder

På söndagen har räddningstjänsten arbetat med flera bränder runt om i landet.

I Haninge utanför Stockholm har en altan brunnit, och polisen tror att branden kan vara anlagd.

– Räddningstjänst och polis larmas till Krogtäppan i Jordbro där det brinner på altanen till en bostad. De boende har spontanevakuerat och branden släcks av räddningstjänsten, meddelar polisen via sin webbsida.

– Spår på brottsplatsen pekar i riktning mot att branden är anlagd och polisen inleder därför en förundersökning om mordbrand. 

Brann i garage och personbil

Under natten har det även brunnit i Lidköping och Helsingborg.

– Ett garage tillhörande en villa brann under natten. Ingen person kom till skada, och branden kunde släckas. En polisanmälan upptogs gällande brand, utan misstanke om brott, framhåller polisen om branden i Lidköping.

– Det har brunnit i en parkerad personbil på Skaragatan. Branden misstänks vara anlagd och en anmälan om skadegörelse upprättas, framhåller de om branden i Helsingborg.

Foto: B. Pisani

Text: Redaktionen


Statsministern firar: “Striden är över – vi har vunnit”

2024 06 23

Statsministern och finansministern går ut i gemensamt segerrop.

Under de senaste åren har inflationen i Sverige varit mycket hög, vilket urholkat köpkraften och lett till högre räntor.

På sistone har inflationstakten dock saktat ned, och Riksbanken har genomfört en första räntesänkning.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker nu att kampen mot inflationen är vunnen.

– Striden är över – vi har vunnit mot inflationen, framhåller han i en debattartikel i Expressen.

Skiftar fokus

Det är tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M) som statsministern nu går ut i ett gemensamt segerrop.

– Tillsammans med Riksbankens penningpolitik och ansvarstagande parter på arbetsmarknaden, ger vår politik nu resultat, meddelar de båda i Expressen.

– Inflationsbekämpningen har lyckats. Nu skiftar vi fokus till att bygga Sverige rikare.

Tre faktorer

Att vänta framöver kan därmed vara en mindre åtstramande ekonomisk politik.

Statsministern och finansministern menar att tre faktorer har gjort att de vågar ta beslutet.

Dels en serie av låga inflationsutfall, men även långsiktiga förväntningar gällande inflationen som är nära målet och mindre risk för störningar i den globala ekonomin.

“Goda förutsättningar”

Även riksbankschef Erik Thedéen ser positivt på utvecklingen.

– I takt med att de globala störningarna har avtagit och den strama penningpolitiken har dämpat efterfrågan har inflationen nu fallit och är nära 2 procent, säger han.

– Det skapar förutsättningar för en god ekonomisk utveckling på sikt för de svenska hushållen och företagen. 

– Det finns en del frågetecken om vad som har hänt med de strukturella ekonomiska sambanden efter åren med hög inflation och det finns, som alltid, risker för en sämre utveckling framöver. 

– Men så här långt ser en ’mjuklandning’ ut att vara inom räckhåll.

Positivt för hushåll och företag

Att kampen mot inflationen, och den restriktiva ekonomiska politiken, nu går mot sitt slut är ett mycket välkommet besked för såväl företag som hushåll.

Det efter ett par mycket tuffa år för svensk ekonomi.

Foto: K. Pohl Regeringskansliet

Text: Redaktionen