Ursinne mot Sverige – “fullständigt oacceptabelt”

2023 12 20

En av Mellanösterns brutalare regimer rasar kraftigt mot Sverige.

Igår fastställde Svea hovrätt den tingsrättsdom som tidigare meddelats Hamid Noury, 62 år, från Iran.

Rätten dömer honom till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och mord efter att ha deltagit i otaliga mängder avrättningar av politiska fångar i Iran under 1988.

Kraftiga reaktioner

Beskedet har utlöst kraftiga reaktioner i Hamid Nourys hemland, rapporterar AFP.

Iran fördömer beslutet att förkasta överklagandet och döma 62-åringen och går till kraftigt angrepp mot Sverige

– Det är beklagligt att den svenska domstolen, utan att beakta normerna för en rättvis rättegång beslutade att utfärda en så destruktiv dom.

Så säger Nasser Kanani, talesperson för det iranska utrikesdepartementet, i ett uttalande på onsdagen.

Hotar med åtgärder

Iran understryker att man menar allvar med sitt fördömande av domen.

Nasser Kanani kallar den för “fullständigt oacceptabel”.

– Iran kommer att använda alla lagliga möjligheter till sitt förfogande, säger talespersonen och syftar på att man kommer att vidta åtgärder för att få Hamid Noury frikänd.

Unik dom

Domen mot Hamid Noury är unik.

Det är första gången någonsin som en person ställs inför rätta för de massavrättningar som ägde rum sommaren 1988 i Iran då tusentals politiska fångar dödades på order av den dåvarande religiösa ledaren Ayatollah Khomeini.

Hamid Noury, som är före detta åklagare i Iran, greps 9 november 2019 av svensk polis på Arlanda flygplats och i början av 2021 väcktes anklagelserna om mord och krigsförbrytelser.

Bland anklagelserna fanns bland annat tortyr och omänsklig behandling.

"Robust och övertygande"

Han dömdes redan förra året till livstids fängelse för mord och folkrättsbrott, vilket överklagades men som alltså fastställdes av Svea hovrätt igår.

Vi har gjort bedömningen att åklagarens bevisning i avgörande delar är robust och övertygande och att tingsrätten i huvudsak har gjort en riktig bedömning när de funnit åtalet styrkt, säger hovrättsrådet Robert Green, i ett pressmeddelande.

Iran: "Felaktiga anklagelser"

Iran har även vid tidigare tillfällen kritiserat rättsprocessen mot Hamid Noury.

Enligt den iranska regeringen är den “politisk”.

– De menar att han har anklagats felaktigt och grymt i fängelset, vilket han själv också klagat på. De har konsekvent varit extremt kritiska, säger Rouzbeh Parsi, Iranexpert och programchef vid Utrikespolitiska institutet, till Svenska Dagbladet.

Foto: Ilzidedesigns

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen