Upprop mot statsministern – svensk man illa ute utomlands

2024 01 04

15 stycken högt uppsatta aktörer inom svensk media går nu samman i ett gemensamt upprop mot statsminister Ulf Kristersson (M).

På torsdagsmorgonen publicerar en rad chefredaktörer, kulturchefer och andra tunga namn, bland annat från Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, ett gemensamt upprop mot statsministern.

Gruppen kräver samma sak – att Ulf Kristersson måste agera för att hämta hem den svenska författaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

Idag är det 3 000 dagar sedan han frihetsberövades under en semester i Thailand för att senare dömas till fängelse i tio år i Kina för att ha “tillhandahållit information till främmande makt”.

– Den brutala kidnappningen – som strider mot internationella konventioner – genomfördes med all sannolikhet för att han utövade sin yttrandefrihet, framhåller kulturcheferna i SvD.

"Situationen är allvarlig"

Efter tillfångatagandet 2015 och domen 2020 har Sveriges utrikesdepartement fortfarande inte fått tillgång till domstolsdokumenten.

Chefredaktörerna och de övriga skribenterna som undertecknat upproret kräver nu att Ulf Kristersson omedelbart besöker Gui Minahi i fängelset. 

De menar att det skulle ge en “tydlig signal” och visa Kina att Sverige inte tillåter kidnappningar av svenska medborgare – särskilt inte på grund av att de utnyttjat sin yttrandefrihet.

– Situationen för Gui Minhai är allvarlig. Han har flera sjukdomar och allt tyder på att han lever i en liten cell med tända lampor dygnet runt, framhäver gruppen i sin artikel.

Strypt alla kontakter

Den svensk-kinesiska författaren och förläggaren försvann den 17 oktober 2015 från sin semesterbostad i Thailand.

Sedan 2018 har Kina strypt alla Gui Minhais kontakter med sin familj och sitt juridiska ombud.

Enligt Amnesty International har han inga möjligheter till en rättvis rättegång.

– Gui Minhai är en bokförläggare som står upp för frihet och yttrandefrihet och bör omedelbart släppas fri och få komma hem, understryker organisationen på sin hemsida.

"Regeringen måste anstränga sig"

För lite mer än ett år sedan lade riksdagsledamoten Lawen Redar (S) in en motion till riksdagen om ett frigivande av Gui Minhai.

Riksdagen ställde sig bakom motionen och tillkännagav det för regeringen.

– I takt med Kinas auktoritära utveckling tycks arbetet med frisläp­pandet av Gui Minhai försvåras. Trots detta måste den svenska regeringen i alla sina ansträngningar fortsatt verka för Gui Minhais frigivning, skrev Lawen Redar i motionen 2022.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Jättebråk om postcovid – Socialstyrelsen anmäls

2025 01 18

Ett stort bråk angående behandlingen av postcovid har lett till en anmälan mot Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har blivit JO-anmäld av Svenska Covidföreningen, som är en ideell patientförening.

Detta eftersom man anser att Socialstyrelsen har ignorerat de synpunkter som patientföreningen har skickat in i samband med framtagandet av ett kunskapsstöd till vården.

Man anklagar också Socialstyrelsen för att ha struntat i viktig forskning om postcovid.

”Konstiga vägval”

Tanken med kunskapsstödet är att det ska underlätta för vården att behandla patienter som har symptom av långvarig covid.

Men Svenska Covidföreningen anser alltså att Socialstyrelsen har ignorerat viktig kunskap i frågan och inte tagit till sig synpunkter.

– Den här processen har kantats av konstiga vägval sedan start. Först tar man genom avgränsning bort den viktigaste forskningen om både vad postcovid är och beror på. Sedan väljer man att inte genomföra någon remissrunda med hänvisning till att “hela Sverige ändå är på semester”, säger Lisa Norén, är läkare och talesperson för Svenska Covidföreningen, i ett uttalande.

Struntat i kvalitetssäkring

Socialstyrelsen har inte diariefört synpunkter från aktörer som har lyft viktiga patientfrågor. Detta trots Socialstyrelsens egna riktlinjer om hur remissrundor ska gå till, menar föreningen.

– Här har myndigheten, utan att kunna uppge något egentligt skäl, struntat i viktiga kvalitetssäkringsprocesser och resultatet blir därefter.

Enligt Lisa Norén finns det flera brister i det kunskapsstöd som Socialstyrelsen har tagit fram, och som hade kunnat rättas till om man hade tagit till sig Svenska Covidföreningens synpunkter.

Viktigt för patienter

Som exempel nämner hon rekommendationer om träning till postcovidpatienter.

– Man har missat att vissa patienter måste undersökas på särskilda sätt innan man kan rekommendera träning till dem. Och de har heller inte tagit med WHO:s rekommendationer om att personer som säger att de blir sämre av att vara aktiva, de behöver få råd om anpassade rehabiliteringsinsatser, säger hon till SR.

Men trots invändningarna har Socialstyrelsen gett beskedet att de inte kommer att göra några ändringar. Därför har Svenska Covidföreningen alltså gjort en JO-anmälan.

Socialstyrelsen har avböjt att kommentera men uppger att man har kontakt med Svenska Covidföreningen samt att man inväntar JO-utredningen.

Foto: O Marketing

Text: Redaktionen


Stark trend bland bilköpare – har ökat med 20 procent

2025 01 18

En stark trend bland bilköpare har lett till en ökning med 20 procent.

Bilbranschen har haft det tufft de senaste åren, liksom många konsumenter, som har brottats med ett tufft ekonomiskt läge.

Det märks också på bilhandelns utveckling.

De senaste två åren har försäljningen av begagnade bilar ökat med 20 procent.

Tydlig trend

Det visar siffror från bilhandelsplatsen Wayke. Under det senaste året har begagnatförsäljningen ökat med 9 procent.

Och trenden, som inleddes under pandemin, ser ut att fortsätta.

– Räntorna är höga och folk tittar på sin månadsbudget och vill inte lägga mer än en viss summa och letar bil därefter. Därför är prisklassen 150 000–200 000 kronor väldigt het, säger Waykes VD Martin Fransson till DN.

Köpare intresserar sig framför allt för billiga bensinbilar.

Men samtidigt som begagnattrenden är stark, visar också annat statistik att många blir missnöjda med sitt köp.

Många missnöjda

Statistik från Sveriges Konsumenter visar att drygt en femtedel av alla klagomål från konsumenter som inkommer till organisationen, 21, 5 procent, avser just fordon.

Och det gäller framför allt begagnade fordon, har organisationen tidigare berättat för TV4.

– Ja det är fordon och främst begagnade bilar vi klagar på. Det är svåra köp, vi kan ganska lite och det kostar jättemycket, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare, till kanalen.

Dessutom har många begagnade bilar blivit dyra på senare tid, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat.

Det beror bland annat på att det finns ett stort utländskt intresse för att köpa begagnade svenska bilar. Dels för att svenska bilar anses vara välskötta, dels för att kronan är svag.

Kan förändras

Men trots att det finns vissa nackdelar så är intresset alltså fortsatt stort för begagnade bilar.

Och Waykes VD tror att trenden kommer att hålla i sig – men man kan inte utesluta att det blir en förändring, om någonting händer på nybilsfronten.

– Ibland rör det sig rätt drastiskt på marknaden. Om det skulle komma i gång med kraftiga erbjudanden på nya bilar kanske begagnat får sig en smäll, säger Martin Fransson till tidningen.

Foto: A. Bendus

Text: Redaktionen