Upprop mot statsministern – svensk man illa ute utomlands

2024 01 04

15 stycken högt uppsatta aktörer inom svensk media går nu samman i ett gemensamt upprop mot statsminister Ulf Kristersson (M).

På torsdagsmorgonen publicerar en rad chefredaktörer, kulturchefer och andra tunga namn, bland annat från Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, ett gemensamt upprop mot statsministern.

Gruppen kräver samma sak – att Ulf Kristersson måste agera för att hämta hem den svenska författaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina.

Idag är det 3 000 dagar sedan han frihetsberövades under en semester i Thailand för att senare dömas till fängelse i tio år i Kina för att ha “tillhandahållit information till främmande makt”.

– Den brutala kidnappningen – som strider mot internationella konventioner – genomfördes med all sannolikhet för att han utövade sin yttrandefrihet, framhåller kulturcheferna i SvD.

"Situationen är allvarlig"

Efter tillfångatagandet 2015 och domen 2020 har Sveriges utrikesdepartement fortfarande inte fått tillgång till domstolsdokumenten.

Chefredaktörerna och de övriga skribenterna som undertecknat upproret kräver nu att Ulf Kristersson omedelbart besöker Gui Minahi i fängelset. 

De menar att det skulle ge en “tydlig signal” och visa Kina att Sverige inte tillåter kidnappningar av svenska medborgare – särskilt inte på grund av att de utnyttjat sin yttrandefrihet.

– Situationen för Gui Minhai är allvarlig. Han har flera sjukdomar och allt tyder på att han lever i en liten cell med tända lampor dygnet runt, framhäver gruppen i sin artikel.

Strypt alla kontakter

Den svensk-kinesiska författaren och förläggaren försvann den 17 oktober 2015 från sin semesterbostad i Thailand.

Sedan 2018 har Kina strypt alla Gui Minhais kontakter med sin familj och sitt juridiska ombud.

Enligt Amnesty International har han inga möjligheter till en rättvis rättegång.

– Gui Minhai är en bokförläggare som står upp för frihet och yttrandefrihet och bör omedelbart släppas fri och få komma hem, understryker organisationen på sin hemsida.

"Regeringen måste anstränga sig"

För lite mer än ett år sedan lade riksdagsledamoten Lawen Redar (S) in en motion till riksdagen om ett frigivande av Gui Minhai.

Riksdagen ställde sig bakom motionen och tillkännagav det för regeringen.

– I takt med Kinas auktoritära utveckling tycks arbetet med frisläp­pandet av Gui Minhai försvåras. Trots detta måste den svenska regeringen i alla sina ansträngningar fortsatt verka för Gui Minhais frigivning, skrev Lawen Redar i motionen 2022.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Sveriges regering får hård kritik – av FN

2025 03 29

Sveriges regering får nu motta hård kritik från FN.

Den svenska regeringen kritiseras av specialrapportörer från FN.

Anledningen är att regeringen anses ha lagt för lite resurser på en fråga som gäller mänskliga rättigheter.

”Signalvärde från staten”

FN kritiserar regeringens hantering av Sanningskommissionen för samer, rapporterar DN.

Sanningskommissionen anses inte ha fått resurser för att kunna utföra sitt arbete fullt ut, och därför kritiseras nu Sverige av FN:s specialrapportörer.

Rapportörerna påpekar bland annat att man inte får låta ekonomiska begränsningar stå i vägen för statens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter, enligt tidningen.

– Det är sorgligt, för det är ett tydligt signalvärde från staten. Konsekvenserna är att man både osynliggör och marginaliserar resultatet av kommissionens arbete, säger Svenska samernas riksförbunds verksamhetschef Jenny Wik Karlsson till tidningen.

”Ska kartlägga och granska”

Sanningskommissionen för det samiska folket tillsattes 2021 av den förra regeringen.

– Kommissionen ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna i ett historiskt perspektiv och dess konsekvenser för det samiska folket, uppger Sanningskommissionen på sin hemsida.

– Sanningskommissionen för det samiska folket är en statlig utredning som tillsatts efter hemställan av Sametinget. Kommissionen är ett oberoende och självständigt organ som ska tolka och utföra det uppdrag som anges i direktivet från regeringen, enligt hemsidan.

Men enligt FN:s två rapportörer har Sanningskommissionen alltså inte fått de resurser de behöver, utan istället bara två tredjedelar av det som har begärts i år. Det rör sig om 10 miljoner kronor.

Svårt att färdigställa arbetet

Detta skapar problem för kommissionen eftersom dess rapport ska vara färdig i december.

– Det gör att vi inte kommer att ha resurser för att färdigställa arbetet på ett adekvat sätt, säger Maria Hagsgård, en av kommissionens ledamöter, till tidningen.

Kritiken framförs av FN-rapportörerna i ett brev till Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M), enligt tidningen.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Stefan Löfven har stoppats från fängelsebesök

2025 03 29

Tidigare statsministern Stefan Löfven (S) har stoppats när han ville göra ett fängelsebesök.

Stefan Löfven är tidigare statsminister och socialdemokratisk partiledare.

På fredagen uppges Löfven ha blivit stoppat när han ville göra ett fängelsebesök i Turkiet.

Reste till Turkiet

Stefan Löfven är ordförande för Europeiska socialdemokratiska partiet, PES.

Det var därför han reste till Turkiet på fredagen, rapporterar Aftonbladet.

Löfven skulle bland annat träffa Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu, som har fängslats.

– Vi ville naturligtvis visa vår solidaritet och stöd. När man fängslar en borgmästare och politisk motståndare på väldigt vaga grunder är det viktigt att vi är där, säger Stefan Löfven till tidningen.

Fick inte besöka fängelset

Löfven och gruppen som var med honom nekades möjlighet att besöka den fängslade borgmästaren.

Det var det turkiska justitiedepartementet som satte stopp, rapporterar tidningen.

Redan på väg till Turkiet ska Löfven ha nåtts av uppgifter om att den svenska journalisten Joakim Medin gripits i Turkiet.

Svensk journalist frihetsberövad

Medin, som arbetar för Dagens ETC, anklagas för att ha förolämpat president Erdogan och för att ha samröre med en ”terrorgrupp”, uppger Reuters. Joakim Medins arbetsgivare har understrukit att det rör sig om falska anklagelser.

Samtidigt oroar sig Medins anhöriga för vad som händer med honom.

– Min man har frihetsberövats av ett land som är allierat med Sverige. I det här läget är det allra viktigaste att han får komma hem så snabbt som möjligt, säger Joakim Medins fru, journalisten Sofie Axelsson, till DN.

Och nu kommer alltså uppgifter om att Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven har stoppats av Turkiet när han ville besöka Erdogans politiska motståndare, den fängslade borgmästaren Ekrem Imamoglu.

– Det har inte varit okänt åt vilket håll Erdogan har rört sig åt vad gäller demokrati. Det här är ju en regim och en president som inte tål någon som helst kritik, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen