Upprop mot Annika Strandhäll (S)
2024 04 12
Flera socialdemokrater har gått samman i ett upprop mot partiprofilen Annika Strandhäll.
Den tidigare klimatministern är numera ordförande för S-kvinnor.
Hon har i sin roll kraftigt kritiserat den nya könstillhörighetslagen vars syfte är att göra det lättare att byta juridiskt kön.
– Vi i S-kvinnor tycker att den här processen behöver pausas. Utgångspunkten för det är att vi har en situation där vi har en radikal ökning, av framför allt unga flickor, i den här gruppen, sade Annika Strandhäll till Dagens Nyheter nyligen.
Gemensamt upprop
Nu möter Strandhäll motstånd i det egna förbundet.
I ett gemensamt upprop har medlemmar inom S-kvinnor gått samman där de uppmanar sin ordförande att byta ståndpunkt.
– Det står i våra stadgar att alla som identifierar sig som ”kvinnor” kan bli medlemmar i vårt förbund. Men hur ska transkvinnor känna sig inkluderade om vi står inför en politik som gör det svårare för henne att bli kvinna, framhåller medlemmarna i S-kvinnoförbundet enligt SVT.
Publicerats på sociala medier
Brevet har spridits i en grupp på sociala medier med över 250 medlemmar.
Hur stor del av hela förbundet som står bakom uppropet framgår inte, men dess initiativtagare menar att det är fel att transpersoner ställs mot feminister.
Man är också oroliga för splittring inom förbundet och vill inte samarbeta med Moderaterna och Sverigedemokraterna i ärendet.
Har svängt i frågan
Annika Strandhäll har svängt i frågan om byte av juridiskt kön.
I maj 2018 gav den dåvarande socialministern förslag på en ny könstillhörighetslag som gick betydligt längre än dagens förslag – som vill se en sänkning av åldersgränsen för byte av juridiskt kön från 18 till 16 år.
Tillsammans med dåvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) föreslog Strandhäll bland annat att åldersgränsen skulle sänkas till 12 år.
Nu har hon dock ändrat uppfattning i frågan, och argumenterar emot förslaget.
– Det är tokigt, ärligt talat. I Sverige brukar vi normalt sett när vi beslutar om lagstiftning som kan påverka barn och unga ha både hängslen och livrem. Det är en försiktighetsprincip som ska råda, sa Strandhäll till Aftonbladet i mars och hänvisade till att antalet unga flickor med könsdysfori har ökat med "ungefär 1 500 procent" de senaste tio åren.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen