JUST NU: Upprepar samma misstag

2022 06 01

– Den ryska militären, som är utmattat och demoraliserad efter tre månaders krig, gör samma misstag i sitt försök att erövra en bit av Ukraina, som tvingade dem att ge upp sin strävan att erövra hela landet.

Orden kommer från en av flera amerikanska experter som New York Times har pratat med.

Enligt dem är trenden tydlig i östra Ukraina.

Den ryska armén upprepar sina misstag från början av kriget. Och den ryska diktatorn Vladimir Putin vägrar att släppa kontrollen.

Putin fortsätter att blanda sig i de strategiska besluten, vilket uppges vara förödande för de ryska trupperna.

”Katastrof”

– Vi fortsätter få rapporter om att Putin blir mer och mer inblandad. Vi vet att det är ett recept på katastrof när en president lägger sig i för många operativa militära beslut, säger Evelyn Farkas till New York Times

Hon var ansvarig för Ukraina och Ryssland vid Pentagon under president Obamas tid i Vita huset.

Hon konstaterar att den ryska armén fortsätter att vara toppstyrd, vilket resulterar i en stor osäkerhet och förödande förluster. 

Redo att offra allt

Samtidigt som det rapporteras om stora ryska förluster uppges Vladimir Putin vara beredd att offra tusentals liv för en liten delseger.

Enligt en brittisk underrättelserapport bedömer Putin att förluster av drygt 30 000 soldater är ett pris som ”är värt att betala” för en liten delseger i Ukraina, rapporterar The Mirror.

Försöker övertyga diktatorn

Enligt rapporten kan den ryska armén stå på randen till en kollaps. Flera personer nära Putin försöker övertyga diktatorn om att invasionen av Ukraina är ett nederlag.

Men Putin är fortfarande övertygad om att han, enligt hans egen bedömning, kan vinna en ”liten delseger”, rapporterar The Mirror.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen